Pasniegtas Rīgas balvas 2012

11-01-2013


2012. gada 21. decembrī Latvijas Zinātņu akadēmijā tika pasniegtas Rīgas balvas sudrabotās kaijas. Balvu piešķir Latvijas Zinātņu akadēmija un Rīgas balvas biedrība, bet materiāli atbalsta SIA ITERA–Latvija.

Žūrijas komisijas priekšsēdētājs akadēmiķis Jānis Stradiņš, iepazīstinot ar pirmo laureātu, teica ka Latvijas Zinātņu akadēmijas goda locekļa Maestro RAIMONDA PAULA devums Latvijas un Rīgas vārda popularizēšanai pasaulē nav apšaubāms un komentārus neprasa. 50 gadus viņš, pats būdams īstens rīdzinieks, Iļģuciema iedzimtais, ir darbojies populārās mūzikas žanrā, kā vienmēr, arī savas 75. jubilejas koncertos pārpildot Rīgas lielākās zāles un sporta arēnas. Jānis Stradiņš nosauca Raimondu Paulu par dižo šlāgeru meistaru, raksturojot viņa popularitāti tautā. To, ka Maestro Paula melodijas lieliski skan arī koncertkokļu izpildījumā, demonstrēja Rīgas Skolēnu pils koklētāju ansambļa austriņas.

Latvijas Universitātes Akadēmiskās bibliotēkas galvenā bibliotekāre AIJA TAIMIŅA Rīgas balvu saņēma par Rīgas pilsētas pirmās bibliotēkas Bibliotheca Rigensis inkunābulu, seno grāmatu un rokrakstu izpēti un unikālas izstādes izveidi, kas kļuva par vienu no III Pasaules latviešu zinātnieku kongresa centrālajiem notikumiem. Jānis Stradiņš teica, ka Aijai Taimiņai vēl paveicami daži Rīgas balvas cienīgi darbiņi – jāaizstāv disertācija par Johanu Kristofu Broci un jāpublicē grāmata

Rīgas Tehniskās universitātes rektoram akadēmiķim LEONĪDAM RIBICKIM Rīgas balva piešķirta par inovatīvu darbību un tās atbalstu Rīgas Tehniskajā universitātē. Diemžēl viņš atradās darba komandējumā Vācijā un saņemt balvu bija deliģējis RTU zinātņu prorektoru Tāli Juhnu.

2012. gadā simtgadi atzīmēja RĪGAS NACIONĀLAIS ZOOLOĢISKAIS DĀRZS, pats īstākais rīdzinieks un dažādu gadagājumu rīdzinieku iemīļota atpūtas un izziņas vieta. Tā pamatojums Rīgas balvai formulēts: “par dzīvnieku pasaules daudzveidības popularizēšanu sakarā ar dibināšanas (1912. g. ) 100 gadskārtu”. Balvu saņēma tā direktors Rolands Greiziņš, savukārt publicistam, LZA goda loceklim Dainim Īvānam un Zooloģiskā dārza darbiniecēm Daigai Leimanei un Elvīrai Hrščenovičai pasniedza Rīgas balvas diplomus par Rīgas Nacionālā Zooloģiskā dārza vēstures dziļu izpēti un aprakstīšanu..

Powered by Elxis - Open Source CMS