AS “Latvenergo” sumina zinātniekus un jaunos speciālistus

11-01-2013


2012. gada 14. decembrī AS “Latvenergo” namā valdīja rosība – zālē lielā skaitā pulcējās jauni cilvēki, enerģētikas studenti, topošie un jau studijas beigušie speciālisti un viņu darbaudzinātāji, lai saņemtu konkuros izcīnīto atzinību. Tos nosacīti varētu novietot uz goda pjedestāla bronzas pakāpiena. Sudrabu aizņems jauno zinātnieku Gada balvas laureāti, bet augstākā raudze – zelts tiks Alfrēda Vītola vārdbalvas un Gada balvas par nozīmīgu devumu enerģētikā laureātiem. Sporta terminoloģiju izvēlamies tāpēc, ka apbalvošanas ceremonija bija iecerēta kā šaha spēle starp pazīstamo spēka mitriķi Raimondu Bergmani sarīkojuma vadītāja lomā un laureātiem kā šaha partijas pretspēlētājiem uz īsta šaha galda ar īstām šaha figūrām un vēl divām dzīvām dāmām ziedu pasniegšanai.

AS “Latvenergo” valdes priekšsēdētājs Dr. sc. ing. Āris Žīgurs, sveicot laureātus, izteica gandarījumu, ka sadarbība ar Latvijas Zinātņu akadēmiju labāko jauno zinātnieku, kā arī Gada laureātu un prestižās Alfrēda Vītola balvas ieguvēju nominēšanā un apbalvošanā ir tik stabils un ilglaicīgs process, jau kopš 1999. gada, ka var tikai vēlēties to tik pat sekmīgi turpināt.

Līdzšinējā sadarbībā pozitīvs bijis Zinātņu akadēmijas vadības atbalsts, par ko sarīkojuma noslēgumā ar ziediem tika sumināts aizejošais LZA prezidents akadēmiķis Juris Ekmanis, kurš gan no AS “Latvenergo” redzesloka nekur nepazudīs, jo turpmāk pildīs LZA viceprezidenta pienākumus un viņa aprūpē paliks tehnisko zinātņu nozares.

Savukārt jaunais LZA prezidents akadēmiķis Ojārs Spārītis tika ar ziediem sveikts, ja tā var teikt, avansā. Savā atbildes runā viņš izteicās no enerģijas patērētāja viedokļa un novēlēja AS “Latvenergo” strādēt tā, lai visi Latvijas iedzīvotāji varētu justies gaiši, silti un droši.

Un nu pārejam pie apbalvošanas. Pirmie pie balvas tika studiju noslēguma darbu, inženierprojektu un maģistra darbu konkursu uzvarētāji. Pēc viņiem balvas saņēma un, protams, savus gājienus ar šaha figūrām izdarīja darbaudzinātāji. Un tad kārta pienāca arī jaunajiem zinātniekiem:.

AS “Latvijas elektriskie tīkli” (AS “Augstsprieguma tīkls”) Tehniskās ekspertīzes un diagnostikas dienesta diagnostikas grupas vadītājam Dr. sc. ing. Gerardam Gavrilovam par promocijas darbu “Apvienotās ekspluatācijas pieejas izstrāde lieljaudas transformatoru tehniskā stāvokļa noteikšanai” (vad. prof. Dr. habil. sc. ing. Jānis Dirba, konsult. prof. Dr. sc. ing. Sandra Vītoliņa);

RTU lektoram Dr. sc. ing. Aleksandram Mesņajevam par promocijas darbu “Matemātiskās modelēšanas izmantošana speciālas nozīmes sinhrono mašīnu magnētisko sistēmu izpētē un optimizācijā” (vad. asoc. prof. Dr. sc. ing. Andrejs Zviedris);

AS “Siltumprojekts”vadošajam elektroinženierim, projektu vadītājam Dr. sc. ing. Guntaram Vemperam par promocijas darbu “Energosistēmu attīstības projektu izvērtēšana brīvā tirgus ekonomikas apstākļos” (vad. prof. Dr. habil. sc. ing. Antans Sauļus Sauhats);

RTU pētniekam, laboratorijas vadītājam Dr. sc. ing. Aivaram Žandeckim par promocijas darbu “Moduļveida saules un granulu kombinētā sistēma daudzdzīvokļu ēkai. Eksperimentālā izpēte un optimizācija” (vad. Dr. habil. sc. ing. Dagnija Blumberga, asoc. prof. Dr. sc. ing. Claudio Rochas).

Speciāla papildus balva par panākumiem enerģētikā piešķirta SIA “Olimps” Automatizācijas daļas automātikas inženierei Dr. sc. ing. Nataļjai Skobeļevai par promocijas darbu “Pilsētas elektrotīkla optimālo parametru izvēle attīstības projektu sākumstadijās” (vad. asoc. prof. Dr. sc. ing. Svetlana Guseva).

Nonākam pie goda pjedestāla augstākā pakāpiena. Gada balvu par nozīmīgu devumu enerģētikā saņēma Fizikālās enerģētikas institūta vadošais pētnieks, Energoelektronikas laboratorijas vadītājs, RTU asociētais profesors Dr. sc. ing. Leonards Latkovskis par zinātnisko darbu kopu “Rekuperētās bremzēšanas enerģijas lietderīga izmantošana pilsētas sabiedriskajā elektriskajā transportā”.

Alfrēda Vītola vārdbalvu par izcilu devumu enerģētikā pasniedza LZA korespondētājloceklim, RTU Enerģētikas institūta direktoram, Energosistēmu vadības un automatizācijas katedras vadītājam, RTU profesoram Dr. habil, sc. ing. Antanam Sauļum Sauhatam par zinātnisko darbu kopu “Energosistēmu risku novēršanas metodes, algoritmi un vadības sistēmas”.

Pateicoties par pagodinājumu, Antans Sauļus Sauhats teica: “Gods kalpot Latvijas enerģētikai, izglītībai un zinātnei!” Ar to arī bija rezumēts ne tikai viņa, bet arī visu AS “Latvenergo” 2012. gadā balvu laureātu devums.

Powered by Elxis - Open Source CMS