“8 ½ grāmatas” – pētījumi par literatūru, folkloru un mākslu 2012. gadā

25-01-2013


2012. gada 19. decembrī Latvijas Zinātņu akadēmijā notika grāmatu atvēršanas pasākums “8 ½ grāmatas”, kurā tika prezentēti LU Literatūras, folkloras un mākslas (LU LFMI) pētniecisko projektu ietvaros 2012. gadā publicētie izdevumi. Tie izdoti LU LFMI apgādā, Tartu Universitātes apgādā, apgādos “Zinātne”, “Mansards” un “Atēna” un aptver plašu tēmu loku, tā atspoguļojot ne vien institūta daudzveidīgos pētījumu virzienus, bet arī sadarbību ar citām zinātniskajām institūcijām.

2012. gadā izdoto grāmatu klāsts ir iedalāms vairākās daļās. Ir tikuši publicēti nozīmīgi pētījumi literatūras un mākslas zinātnē – A. Rožkalnes monogrāfija “Lauva: dzejniece Astrīda Ivaska” un A. Klotiņa sastādītā monogrāfija “Mūzika okupācijā: Latvijas mūzikas dzīve un jaunrade, 1940–1945”, kura ierindota starp nozīmīgākajiem zinātnes sasniegumiem 2012. gadā un godalgota ar Lielās mūzikas balvu. Līdzās šīm grāmatām ne mazāk svarīgi ir pētījumi, kas publicēti angļu valodā – G. Zeltiņas sastādītā monogrāfija “Theatre in Latvia” un T. Ķenča pētījums “A Disciplinary History of Latvian Mythology”, kurš balstīts šogad Tartu Universitātē aizstāvētajā doktora disertācijā.

Aizvadītajā gadā sadarbībā ar apgādu “Zinātne” ir tikusi turpināta rakstnieku personībām veltītā grāmatu sērija “Personība un daiļrade”, kurā izdoti divi darbi – V. Vāveres “Viktors Eglītis” un I. Salcevičas “Saucējs: Apcere par Jāni Klīdzēju”. Savukārt sērijā “Tradicionālā mūzika Latvijā” ir publicēts A. Lielbārža sastādītais krājums “Psalmu dziedāšana Latgalē”, kas ietver audiovizuālus materiālus. Bez tam 2012. gadā sadarbībā ar apgādu “Mansards” ir aizsākta jauna grāmatu sērija “Theoria”, kurā iecerēts izdot rietumu literatūras un kultūras teorijas darbu tulkojumus – pasākumā tika prezentēta Rolāna Barta grāmata “Teksta bauda” (tulk. J. Ozoliņš un I. Sīpols) un Džūditas Batleres grāmata “Dzimtes nemiers” (tulk. D. Ābola).

LU LFMI pētnieciskā darba ietvaros ir iznākuši vairāku grāmatu pārizdevumi, starp kuriem jāmin ne vien G. Grīnumas veidotais Raiņa grāmatas “Kastaņola” izdevums ar izvērstiem komentāriem un Veronikas Strēlertes “Rakstu” otrais sējums, ko sastādījusi un komentējusi I. Kalniņa, bet arī K. Barona “Latvju Dainu” parindeņu izdevums, kuru rediģējušas D. Bula un S. Reinsone – tajā apkopoti tautasdziesmu parindeņi angļu, vācu un krievu valodā. Pasākumā tika prezentēti arī divi 2012. gadā izdotie humanitāro zinātņu žurnāla “Letonica” numuri, kuros lielākoties lasāmi LU LFMI organizēto konferenču ziņojumos balstīti raksti.

Savos iespaidos grāmatu atvēršanas svētkos dalījās jaunievēlētais Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Ojārs Spārītis, Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktors Andris Vilks un žurnāla “Latvju Teksti” galvenais redaktors, dzejnieks un tulkotājs Guntars Godiņš. Šādu pasākumu, atskatoties uz aizvadītā gada sasniegumiem, institūts rīko jau otro gadu, un atbilstoši aizsāktajai tradīcijai to papildināja Aigara Lielbārža filmētās video prezentācijas, kā arī zinātniskais reps hiphopa izpildītāju Reika un Edžona sniegumā.

Plašāka informācija par LU LFMI grāmatām iegūstama institūta mājaslapā www.lfmi.lu.lv.

Pauls Daija, LU LFMI zinātniskais sekretārs

Powered by Elxis - Open Source CMS