LZA prezidenta Ojāra Spārīša uzruna

25-01-2013


LZA 2012. gada ievērojamāko Latvijas zinātnes sasniegumu apbalvošanas svinīgajā sarīkojumā 2013. gada 17. janvārī

Augsti godātais LZA Senāta priekšsēdētāja kungs, ļoti cienījamie Senāta locekļi un zinātņu nodaļu vadītāji, akadēmiķi un akadēmiskā saime, viesi, Latvijas zinātnes izcilāko sasniegumu laureāti un visaugstāk novērtēto pētījumu autori, dāmas un kungi!

Lai dziļā cieņā jūs uzrunātu akadēmiskās elites un plašsaziņas līdzekļu pārstāvju priekšā, es vairākas reizes lietoju vārdus “Latvija, Latvijas” – un daru to, lai ar šī mūsu valsts vārda skanējumu sev, jums un ikvienam atgādinātu, ka tikai un vienīgi Latvija ir mūsu zinātnes mājas, mūsu kā zinātnieku atbildības mērs un mūsu kā zinātnieku iekšējā Perpetuum mobile atskaites sākuma punkts un mērķis. Es lūdzu jūs neuztvert manus vārdus kā lieku patosu vai nodevas protokolam, jo ar patosa daudzināšanu mēs savā iepriekšējā dzīvē dažkārt esam tikuši skarbi pārbaudīti. Bet savas uzrunas vārdos es ielieku to saturu, kas ir dzīves jēga ikvienam no mums, kuri upurēdami savus spēkus un zināšanas, laiku un nereti arī veselību, virza uz priekšu Latvijas zinātni un ar to bagātina visas pasaules atziņu un zināšanu daudzveidību, kāpina zinātnisko priekšstatu un atklājumu kritisko masu, lai tās sasniegumi atgrieztos pie mums atpakaļ jau kā izglītojoša struktūra, kā zināšanu radīts produkts un instruments, kura mērķis ir darīt mūsu dzīvi, iespējams, vieglāku, bagātāku ar dažādām iespējām, un piepildīt mūsu cilvēcisko eksistenci ar noteiktu radošu, un es varētu lietot arī arhaiskāku terminu – dievišķu – jēgu.

Šodien mēs godinām 2012. gada ievērojamāko zinātnes sasniegumu autorus – spilgtas un radošas personības, sekmīgus pētnieku grupu vadītājus un ar iniciatīvu bagātus zinātnieku kolektīvus, kuri darbojoties katrs sava projekta ietvaros, ir sasnieguši jaunu zināšanu pakāpi, radījuši līdz šim nebijušu produktu, ar savu eksperimentālo un intelektuālo veikumu pierādījuši ,ka viņi ir labākie Latvijā, nereti arī Baltijas valstu zinātnieku starpā un Eiropā, atsevišķos gadījumos ar savu intelekta spēku paceļot augstāk pat pasaules zināšanu un atklājumu latiņu.

Ar šo uzrunu es vēršos tieši pie šeit zālē esošajiem plašsziņas līdzekļu pārstāvjiem, kuru izpratne un tālas darbības palīdzība ir nepieciešama šo Latvijas kā nelielas zemes izcilāko zinātnieku veikuma izskaidrošanai ne tikai mūsu valstī, bet arī novitātes pavēstīšanā pāri par šīs zemes teritoriālajām robežām, ar lepnumu parādot tos interferences laukus un raksturojot tos sinerģijas momentus, kur mūsu zinātne veido pārklājumu un sazobi ar citu zemju pētnieku laboratorijās veiktajiem pētījumiem, tos būtiski papildinot un kopīgiem spēkiem attīstot ar jaunām zināšanām. Šajā Latvijas zinātnes sasniegumu starptautiskas popularizēšanas darbā es ceru uz jūsu vislielāko valstisko sapratni un atbalstu, jo zinātnieka balss visbiežāk paliek iešifrēta skaitļu tabulās, mērījumu virknēs, nozaru speciālās literatūras lappusēs. Tieši tādēļ zinātnieka balsij, kas visbiežāk veido klusu, bet aktīvu dialogu ar paša šaubām, intuīciju un prātu, meklējot komunikāciju ar laboratorijas eksperimentā iesaistīto tehnoloģisko aprīkojumu, visvairāk ir vajadzīgs mēdiju atbalsts, rupors un labvēlība.

Turpmākajā mūsu kopīgajā akadēmiski sirsnīgā pasākuma gaitā – no pašu atklājumus veikušo zinātnieku mutes mēs dzirdēsim, ko viņi katrs un kolektīvi ir paveikuši. Taču es vēlos pasvītrot mūsu zinātnieku veikumā tā svaru, vērtību un kvalitātes mēru, sakot, ka nav “lielas” vai “mazas” zinātnes. Mēs nedrīkstam zinātniskā atklājuma nozīmi vērtēt tikai kā grāmatveži, aprēķinot tik to vien, cik dotais pētījums ir izmaksājis, vai skaitot, cik investīciju naudas projekts ir ienesis. Šāda skaitļošana ir lieka tajos gadījumos, kad mēs par zinātnisko atklājumu runājam kā par intelektuālu vērtību, kas ir radīta ilgākā laika nogrieznī, prasījusi noteiktu ieguldītās enerģijas intensitāti un tā ir materializējusies jaunā produktā, kas ir nozīmīgs mūsu Latvijas pilsētu, novadu un valsts kontekstā. Te es visvairāk domāju tās zinātņu nozares, kas palīdz izzināt mūs pašus kā tautu, kā etnosu, kas veicina mūsu saimnieciskās dzīves sakārtošanos un attīstību mūsu zemes robežās. Un mēs varam būt bezgala gandarīti un lepni par to, ka mūsu zinātnieku intelekta un atklājumu spēks tālu pārsniedz vienas zemes robežas un kļūst atzīts un derīgs plašā starptautiskā zinātniskajā telpā, nesot morālu atzinību un gandarījumu par ieguldījumu teorētiskajās un praktiskajās zinātnēs, kuras visciešāk saaužas ar ražošanu un atgriežas pie pētniekiem vai viņu institūcijām publikāciju, patentu, peļņu nesošu izgudrojumu un produktu veidā. Tādēļ man šķiet svarīgi rosināt nozīmīgāko Latvijas zinātnes sasniegumu autorus pašus uzrunāt mūs, dalīties atklājumu priekā un ļaut Latvijas Zinātņu akadēmijas pārstāvjiem paust atzinību par šo globālā intelekta palielināšanas gaitā iegūto pienesumu. Es jums Latvijas Zinātņu akadēmijas vārdā no sirds pateicos, novēlu lielu radošu enerģiju un turpmākus panākumus, ik brīdi paplašinot savu cilvēcisko spēju robežas, un aicinu atvērt Latvijas un pasaules kopīgajai izziņas telpai nebijušas iespējas aizvien jauniem atklājumiem.

Pēdējā atjaunošana 26-01-2013
Powered by Elxis - Open Source CMS