Ķīmijas, bioloģijas un medicīnas zinātņu nodaļas darbība 2012.gadā

8-02-2013


Nodaļa apvieno 121 locekļus, t.sk. 42 īstenos, 4 goda, 28 ārzemju un 47 korespondētājlocekļus, kā arī 28 goda doktorus. 2012. gadā organizētas divas LZA sēdes un astoņas nodaļas sēdes .

LZA sēdes

27. – 28.jūnijā – 6.Sēlijas kongress, kuru organizēja Daugavpils Universitāte, LZA HSZN, LZA ĶBMZN, LZA LMZN un Sēlijas Asociācija. Kongress notika Daugavpils Universitātes Studiju un pētniecības centrā “Ilgas” Daugavpils novada Skrudalienas pagastā. (skat. ZV 8/434/)

20. septembrī – ĶBMZN organizēta LZA sēde, kas bija veltīta medicīnas jautājumiem. Pēc LZA prezidenta Jura Ekmaņa ievadvārdiem sēdes dalībnieki noklausījās akadēmiķa Georga Andrejeva priekšlasījumu “Eiropas veselības problēmu risināšana Eiropas parlamentā” un LZA korespondētājlocekļa prof. Aivara Lejnieka referātu “Arteriālās hipertensijas izpratnes vēsturiskā attīstība” (skat. ZV 10–/436/).

Nodaļas sēdes

13.janvārī – nodaļas sēde “Atskats medicīnas vēsturē”, kas pulcēja daudzus interesentus. Plašu referātu “Cukura diabēta un insulīna atklāšanas attīstības vēsture” prezentēja LZA kor.loc. profesors Aivars Lejnieks. Lielu interesi izraisīja arī LZA īst.loc. profesora Arņa Vīksnas bagātīgi ilustrētais ziņojums ”Atskats internās medicīnas gaitā Latvijā”.

24.februārī – nodaļas pilnsapulcē noklausījās nodaļas priekšsēdētāja akad. R.Valtera pārskatu par nodaļas un tās locekļu darbību 2011. gadā un 2012. gadā plānotajiem pasākumiem. Par nodaļas priekšsēdētāju atkārtoti ievēlēja akad. R. Valteru. Nodaļas locekļi nobalsoja par LZA goda doktora grāda piešķiršanu OSI vad.pētn. L.Baumanei (Dr.h.c.chem.) un Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Bērnu kardioloģijas klīnikas vadītājam A.Lācim (Dr.h.c.med.). Referātu “Vīrusu infekciju loma dzīves kvalitāti apdraudošo slimību attīstībā” nolasīja LZA kor.loc. M.Murovska.

9.martā – nodaļas sēde “Cinka atkarīgie enzīmi”. Pēc akad. R.Valtera un kor.loc. P.Trapenciera ievadvārdiem sēdes dalībnieki noklausījās un apsprieda 4 referātus pār tēmām, kuras pēdējos gados attīstītas Latvijas Organiskās sintēzes institūtā: “Cinka atkarīgo enzīmu loma un nozīme jaunu ārstniecības vielu radīšanā. MMP inhibitori” (P.Trapencieris), “Ogļskābes anhidrāžu (CA) inhibitori kā potenciālie terapijas līdzekļi (OSI vad.pētn. R. Žalubovskis), “Selektīvu TACE inhibitoru izveide” ( OSI vad.pētn. A. Jirgensons), “HDAC inhibitoru pētījumi (OSI vad.pētn. E. Loža) un “Nākotnes perspektīvas” (P. Trapencieris).

30. martā – nodaļas sēdē “Strukturālās bioloģijas pielietojums medicīnisku preparātu radīšanā” noklausījās un apsprieda 3 referātus: “Rentgenstruktūranalīze proteīnu un to ligandu dizainā” (kor.loc. K.Tārs, BMC vad. pētn.), “Kodolu magnētiskās rezonanses pētījumi jaunu zāļu vielu atklāšanai”
(K. Jaudzems, OSI vad. pētn.), “Funkcionālu proteīnu iegūšana dažādās ekspresijas sistēmās” (A. Kazāks, BMC vad. pētn.).

Sēdes dalībnieki noklausījās arī LZA prezidenta amata kandidātu akad. I. Lāča un akad. O. Spārīša uzstāšanos.

27.aprīlī – ĶBMZN sēdes “Sirds enerģijas metabolisms: mildronāts, jauni zāļu mērķi un iespējas” tematika bija veltīta sirds enerģijas metabolisma regulācijas iespējām un Latvijā radītajām kardioprotektīvajam un anti–išēmiskajām zālēm – mildronātam. Ievadlekciju “Sirds enerģijas banka: kā pieteikties kredītlīnijai?” prezentēja mildronāta bioķīmisko mehānismu pētījumu aizsācējs Latvijā prof. Boriss Simkhovičs, kas nu jau ilgstoši veic zinātniskos pētījumus ASV. Lekcijā mildronāta pētniecības vēsture tika papildināta ar stāstījumu par pasaules līmeņa izcilāko enerģijas metabolisma pētnieku idejām un dzīves gaitām. Pēc lekcijas Latvijas Organiskās sintēzes institūta(LOSI) direktors Ivars Kalviņš pasniedza B. Simkhovičam S. Hillera medaļu par ieguldījumu institūta attīstībā.

Turpinājumā LOSI zinātnieki sniedza detalizētu ieskatu par jaunumiem gan mildronāta eksperimentālās un klīniskās izpētes jomā, gan par jauniem zāļu mērķiem un iespējām sirds enerģijas metabolisma regulācijā. Pēdējās desmitgades rezultātu apkopojumu par mildronāta eksperimentālās izpētes rezultātiem savā lekcijā: “Jauns skatījums uz mildronāta darbības mehānismu” sniedza LZA kor. loc. Dr. pharm. Maija Dambrova. Pētījumu rezultāti ir publicēti daudzos starptautiski atzītos izdevumos un ļāvuši uzsākt jaunu kardioprotektoru meklējumu programmu LOSI. Ļoti veiksmīgi sadarbojoties farmakologiem, ķīmiķiem un analītisko metožu speciālistiem, ir izdevies sintezēt savienojumu, kas ir ievērojami aktīvāks par mildronātu. Savienojums ir patentēts, un turpinās tā virzība uz klīniskajiem izmēģinājumiem sadarbībā ar AS Grindeks, kuras pārstāvji arī piedalījās sēdē. Dr. pharm. Edgars Liepiņš ziņojumā “Glikozes un taukskābju metabolisma nozīme išēmiskā sirdī” parādīja, ka farmakoloģiskie aģenti, kas veicina glikozes izmantošanu, būtu efektīvs papildinājums šodien klīniski izmantojamām kardioprotektīvajām zālēm. Sēdes noslēgumā mildronāta atklājējs akad. I. Kalviņš nolasīja lekciju: “Mildronāta klīnisko pētījumu rezultāti”, kas vēlreiz apliecināja mildronāta klīnisko efektivitāti dažādu kardiovaskulāro saslimšanu gadījumā un arī medikamenta augsto drošību.

19. oktobrī – ĶBMZN sēdē noklausījās un vērtēja divu LZA īsteno locekļu kandidātu zinātniskos ziņojumus. Kor.loc.
M. Dambrovas referāta tēma bija “Jaunu zāļu izpētes projekti fundamentālās un pielietojamās zinātnes krustpunktos”. Kor.loc. M. Murovska prezentēja ziņojumu “Persistentas vīrusu infekcijas un to saistība ar dažādām klīniskām patoloģijām”. Aizklāti balsojot, nodaļas locekļi izteica atbalstu abām pretendentēm, un LZA pilnsapulcē 29. novembrī abas tika ievēlētas par LZA īstenajām loceklēm. Sēdē nodaļas locekļi nobalsoja arī par LZA goda doktora grāda piešķiršanu B.Simkhovičam (ASV).

2. novembrī – ĶBMZN sēdē vērtēja četru LZA korespondētājlocekļu kandidātu pārskatus par viņu zinātnisko un organizatorisko darbību. Ziņojumu par savu zinātnisko devumu “Stiklveidīgo un keramisko materiālu struktūras veidošana” nolasīja RTU MLĶF profesors, Silikātu materiālu institūta direktors Dr.h.sc.ing. Gundars Mežinskis, iepazīstinot arī ar plašo organizatorisko un pedagoģisko darbību. LOSI direktora vietnieks Dr.chem. Osvalds Pugovičs savā referātā “Analītiskās ķīmijas nozīme zāļu vielu atklāšanā un attīstībā” atspoguļoja institūtā izvērstās analītiskās ķīmijas pētījumu programmas attīstību un sasniegtos rezultātus.

Ar savu zinātnisko pētījumu jomām un rezultātiem, pedagoģisko un organizatorisko darbību iepazīstināja LU asociētais profesors, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas zinātnes daļas vadītājs Dr.med. Mārcis Leja referātā “Pētījumi gremošanas sistēmas ļaundabīgo slimību un ar to saistīo pirmsvēža stāvokļu agrīnās diagnostikas un novēršanas jomā: paveiktais un plānotais”. Par LZA kor. loc. kandidāti Dr.med. Sandru Lejnieci informēja akad. Jānis Gardovskis. Aizklāti balsojot, nodaļas locekļi izteica atbalstu visiem pretendentiem. Akadēmijas pilnsapulcē 29. novembrī par LZA korespondētājlocekļiem ievēlēja O.Pugoviču un M.Leju.

23. novembrī – ĶBMN sēdi “Vai infekcijas slimības apdraud bērnu veselību Latvijā?” (RSU jauno zinātnieku devums bērnu veselībai) organizēja kor.loc. prof. D. Gardovska, iedibinot tradīciju nodaļas sēdēs noklausīties jauno zinātnieku pārskatus par saviem pētījumiem. Pēc nodaļas priekšsēdētāja akad. R. Valtera ievadvārdiem sēdes dalībnieki noklausījās D.Gardovskas ievadreferātu “Infekcijas slimības bērniem Latvijā – situācijas apraksts un izaicinājumi”. Ar ziņojumiem uzstājās Dr. med. I.Grope (“Kā mēs cīnījāmies ar salmonelozi”), Dr.med. D.Zavadska (‘Vai mazas valsts pētījums var būt nozīmīgs nacionālo ārstēšanas rekomendāciju izveidē (streptokoku infekcijas piemērs)?”), dr. L.Čupāne (“PVL nozīme stafilokoku infekcijas norisē bērniem”), Dr. med. J.Pavāre (“Sepse bērniem – piesardzības algoritmi”), dr. L.Rautiainena (“ Jaunu iespēju meklējumi sepses agrīnā diagnostikā”) un dr. R.Balmaks (“Respiratori sincitiālā vīrusa evolūcija”).

12.oktobrī RTU Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātē notika LZA akadēmiķa profesora Ojāra Neilanda piemiņas lasījumi. Pasākumu atklāja fakultātes dekāns prof. V. Kokars. Par kopīgajiem studiju gadiem atmiņās dalījās akad. J.Stradiņš. Zinātniskus referātus par nelineārajiem optiskajiem materiāliem nolasīja akad. V.Kampars, kor.loc. V.Kokars un kor.loc. M.Rutkis.

Nodaļas locekļi devuši nozīmīgu ieguldījumu Latvijas zinātnes attīstībā. Trim no Latvijas Zinātņu akadēmijas nosauktajiem 2012. gada nozīmīgākajiem sasniegumiem zinātnē autori vai līdzautori ir mūsu nodaļas locekļi – akadēmiķis V.Kampars, korespondētājlocekļi A.Linē, E.Sūna, M.Leja (sk. ZV , 1/440/). Iesniegto nomināciju autori bija arī nodaļas locekļi akad. J.Ērenpreisa, akad. E.Liepiņš, akad. R.Muceniece, akad. P.Pumpēns, goda loc. V.Baumanis, kor.loc. A.Ērglis.

Akad. B. Andersons, kor.loc. V.Pīrāgs un akad. J.Stradiņš ir Valsts pētījumu programmu vadītāji. Nodaļas locekļi ir vairāk nekā 60 starptautisku un daudzu Latvijas zinātnisko projektu vadītāji un līdzdalībnieki. Atskaites periodā iznākušas 7 grāmatas, kuru autori ir nodaļas locekļi A.Kārkliņš, M.Kļaviņš, A.Lejnieks, A.Vīksna, J.Vīksne, P.Zālītis.

Balvas un atzinību saņēmuši vairāki nodaļas locekļi. Akad. P.Pumpēns apbalvots ar LZA Lielo medaļu par nozīmīgu ieguldījumu molekulārajā virusoloģijā un jaunas pētnieku paaudzes audzināšanā. Ar Triju Zvaigž;nu ordeni apbalvots akad. J. Gardovskis, goda loc. J.Latvietis, akad. R.Valters. Kor.loc. A.Linē ievēlēta par Eiropas Zinātņu akadēmijas (Academia Europaea) locekli. R. Valters saņēmis LZA un a/s Grindeks balvu “Zelta Pūce” par nozīmīgu ieguldījumu Latvijas zinātnē un par organiskās un medicīnas ķīmijas jauno speciālistu sagatavošanu. Akad. Ī. Rašalam piešķirts N.Vavilova Ģenētiķu un selekcionāru biedrības Goda biedra nosaukums. LR Ministru kabineta Atzinības rakstu saņēmuši kor. loc. E.Birģele un kor.loc. P.Zālītis. Ar Ministru prezidenta Atzinības rakstu apbalvots kor.loc. A. Lejnieks. Kor.loc. A.Ērglim pasniegta LU Gada balva zinātnē. Kor.loc. E.Ābele saņēmis Solomona Hillera medaļu (OSI); akad. Ī.Rašals, kor.loc. A.Rapoports un kor.loc. Ingrīda Rumba–Rozenfelde – LU rektora Atzinības rakstu, kor.loc. M. Pilmane – RSU Atzinības rakstu.

Liels darbs ieguldīts nodaļas ekspertu komisijās, izvērtējot dažādu balvu pretendentu iesniegtos pieteikumus un organizējot balvu pasniegšanas pasākumus.

Nodaļas priekšsēdētājs: R.Valters

Zinātniskā sekretāre: B.Ādamsone

Pēdējā atjaunošana 8-02-2013
Powered by Elxis - Open Source CMS