Atspulgi

16-03-2013
zv/zv444-1.jpg
A.Edžiņas foto

Atspulgi – Latvijas Mākslas akadēmijas profesora, Restaurācijas nodaļas vadītāja Andra Začesta 12. martā atklātās gleznu izstādes nosaukums. Ļoti ieturēts kolorīts, gleznu pievilcība un noskaņa atklājas, mainoties skata rakursam un apgaismojumam. LZA prezidents Ojārs Spārītis šo metodi apzīmēja kā mūsdienu akadēmiskās glezniecības perfektu sniegumu un profesora vadīto Restaurācijas nodaļu LMA par perfekcionistu nodaļu. Cilvēks, kas spēj noturēt augstu mākslas kvalitāti. Restaurators ar pietāti izturas pret citu radīto.


Andris Začests ar griestu plafona gleznojumu “Sv. Murīcija apoteoze”, karaļu portretiem Melngalvju namā ir “uzcēlis pieminekli sev, Rīgai un mums visiem”, – tā LZA prezidents. Andris Začests ir radošs gleznotājs, meklējoša personība. Viņa gleznās mierīgi izstudētas krāsas, gaismas, atklāta lietu pasaules slēptā būtība” – rezumēja O. Spārītis.  

LZA goda loceklis Jānis Strupulis: “Mūs vieno izstādes Arhitektu namā, G. Šķiltera muzejā. Andra Začesta gleznas gleznotas ar zemes dabiskām krāsām, tā ir plānā daudzslāņu glezniecība, kas radīta ar minerālu krāsām.”

Režisors, rakstnieks, arī mākslinieks (O. Spārīša apzīmējums), LZA goda loceklis Jānis Streičs uzsvēra: “Prieks, cik krāsaini A. Začests redz Latvijas zemi. Tā ir smalkā matērija. Dodiet ceļu šāda veida portretiem, gleznām. Nācijas vērtību nosaka literatūra, māksla. Modernistu priekšā vajag aizstāvēt klasiskās vērtības!”

Mākslinieks Andris Začests, pateicies par iespēju eksponēt darbus Zinātņu akadēmijā, atcerējās, ka kāda mākslas autoritāte savulaik viņu nodēvējusi par “tradicionālāko no jaunajiem” un apsolīja gleznot ainavas.

Gaidīsim! Kādas novitātes atradīsim jaunajā tēmā?

Piebildīsim, ka mākslas radītais gandarījums todien neaprobežojās ar glezniecību vien – Jānis Streičs par monogrāfiju – dienasgrāmatu “Tas garais cilvēkbērna gads. 1991”. atzīts par Dienas kultūras gada balvas laureātu.

I. T.

Pēdējā atjaunošana 16-03-2013
Powered by Elxis - Open Source CMS