Gan interesanti, gan pārliecinoši

16-03-2013


12. februārī Latvijas Zinātņu akadēmijas Senāta sēdē Barikadopēdijas fonda valdes priekšsēdētājs Andrejs Cīrulis iepazīstināja ar jaunizveidoto Barikadopēdiju. Šī ideja tepat vien jau bija dzimusi – pirms diviem gadiem Zinātņu akadēmijas kinozālē Barikāžu piemiņas konferences laikā, kad kļuva skaidrs, ka aizvadīto gadu laikā to brīžu aculieciniekiem pašiem daudz kas piemirsies, sajucis, bet jaunā paaudze daudzas lietas nemaz nezina un nesaprot.

Sākotnējie plāni bija plaši – apkopot un publicēt dokumentus, atmiņas, publikācijas un citas liecības par Latvijas neatkarības atgūšanu un barikāžu cīņām, ievietot fotogrāfijas, videomateriālus, grāmatas un tā tālāk, taču finansējuma trūkuma dēļ lietas nerisinājās tik labi, kā bija iecerēts. Tomēr tiek īstenots galvenais – interesenti par vēstures notikumiem var uzzināt nevis pārstāstā, bet gan no tālaika publikācijām.

Latvijas Zinātņu akadēmijas senāta sēdes dalībniekiem tika pastāstīts par interneta vietni www.barikadopedija.lv, kas tagad apjoma ziņā ir plašākā Latvijas vēstures jautājumiem veltītā mājaslapa.

Barikadopēdija ir Trešās atmodas vēsture, un tajā atainoti būtiskākie notikumi, sākot no 1988.gada 15. marta, kad par PSKP CK ģenerālsekretāru ievēlēja Mihailu Gorbačovu un sākās viņa rosinātais pārbūves un atklātības periods, līdz 1991.gada 26. decembrim, kad PSRS beidza pastāvēt.

Šī vietne iecerēta kā jauna pieeja vēstures atainošanai un pētniecībai. Šeit tiek izmantots nevis tradicionālais ceļš, un lasītājiem tiek piedāvāts apraksts par epizodi vai parādību, bet konkrēta tā laika publikācija vai dokuments. Ir iespējams gūt priekšstatu par to, kādu notikumu un kādā veidā to attīstība ļāva Latvijas valstij atgūt neatkarību. Šī interneta vietne var būt palīgs zinātniekiem, politiķiem, diplomātiem, studentiem un skolēniem jaunāko laiku vēstures izpētē un izpratnē.

Barikadopēdijas ievadlapā izveidota Laika skala, kas ļauj gūt kopējo priekšstatu par būtiskākajiem notikumiem šajā periodā. Te arī plaša notikumu hronoloģija (minētas pusotra tūkstoša epizodes), un virtuāli tās sasaistītas ar konkrētām publikācijām laikrakstos. Pagaidām Barikadopēdijā gan publikācijas ir no laikrakstiem “Padomju Jaunatne”–”Latvijas Jaunatne”, “Cīņa”, “Rīgas Balss” un divām grāmatām, tomēr pārpublicēto materiālu kopapjoms ir ievērojams – vairāk nekā 1.600 rakstu. Ja to visu censtos ietilpināt grāmatās, sanāktu vismaz 15 biezi sējumi.

Tomēr šajā milzīgajā apjomā ir vienkārši orientēties ne tikai tāpēc vien, ka iespējams izmantot meklēšanas iespējas, bet arī to, ka katrs raksts pieejams gan atšifrētā veidā, gan kā attēls. Katram materiālam pievienoti metadati, kas ļaus to ievietot gan bibliotēku serveros, gan arī tos sašķirot pēc visdažādākajiem parametriem – vietas, notikumiem, tēmām, nozarēm, organizācijām, personām utt.

Jaunizveidotajā vietnē ir apkopoti un publicēti preses materiāli un aculiecinieku stāsti par 1991.gada barikāžu notikumiem. Plašs materiālu klāsts veltīts daudzām būtiskām norisēm, kam bija būtiska ietekme uz Latvijas valstiskās atjaunošanas procesiem. Piemēram, te var uzzināt par nozīmīgo Čatokvas konferenci Jūrmalā, arī to, kā aktivizējās Gaismas pils celtniecība, pirmie neatkarības mītiņi. Liela loma neatkarības atjaunošanā bija izcilajiem Latvijas zinātniekiem. Barikadopēdijā varam uzzināt, kā akadēmiķe Aina Blinkena rosināja latviešu valodas tapšanu par valsts valodu, kā akadēmiķis Jānis Stradiņš godā cēla nacionālo simboliku un sarkanbaltsarkano karogu. Te var izsekot Latvijas Tautas frontes tapšanai un tautas deputātu darbībai.

Ja izdosies piesaistīt finansējumu, paredzēts ievietot materiālus arī no citiem laikrakstiem, žurnāliem, ievietot radio un televīzijas sižetus, elektroniskās grāmatas utt. Tāpat tiek domāts arī par krievu un angļu lietojumvalodu ieviešanu.

Latvijas Zinātņu akadēmijas Senāta sēdes dalībnieki pauda atbalstu šai iniciatīvai un izteica pārdomas.

Powered by Elxis - Open Source CMS