Kad dabas patiesība sastopas ar mākslas patiesību

26-04-2013


zv/zv446-4.jpg Pēc Senāta sēdes 16. aprīlī LZA izstāžu telpā atklāja LZA goda locekļa mākslinieka Jāzepa Pīgožņa darbu izstādi “No ziemas uz pavasari”. Īsti zīmīgs nosaukums vēlajam, negribīgi nākošajam pavasarim. No balta, sniegaina meža dzīlēm līdz ziedošam ābeļdārzam. Un saulaini pavasarīgajā izstādes daļā redzama skaista meitene. LZA prezidents Ojārs Spārītis nolasīja fragmentu no mākslinieka atmiņām par pirmo saskarsmi ar modeli.  

O. Spārītis: Trešās zvaigznes atmosfērā izaudzinātais, panaivais, gaišais zēns Jāzeps Pīgoznis iemests pilsētas akmeņos. Māksliniekam ir augsti ētisks redzējums uz Latvijas dabu. Kā jūti dabu, kā pētī to, kā uzliec uz audekla noskaņu? Tā ir misija, sūtība – uzlikt uz audekla pavasara krāsas, izlikt kvalitatīvās kompozīcijās pavasari un sauli, kura visu izgaismo citādāk.

Un izstādes atklāšana pārtop mākslas zinātnieka/mākslinieka atklātā sarunā.

Jāzeps Pīgoznis: Man gribas gleznot prieku, harmoniju.

O.Spārītis (O.S.): Ziemas – smalkjūtīgi uzgleznota, sterila telpa, gleznā samanāma dzīvība.

Jāzeps Pīgoznis (J.P.): Ar ziemu cīnos jau 35 gadus. Sniegam ir gaisma, ēnas, formas. Sniegs ir starpslānis starp zemi un gaismu.

O.S.: Ziemā ēnas ir zilas, vai var pateikt (pēc gleznas), kāds bija gadalaiks, apgaismojums, cik pulkstenis...

J.P. : Izstāde bija paredzēta ziemas sākumā, aiz cieņas pret jums izliku – no ziemas uz pavasari. Esmu dzimis laukos, gājis dabā, vērojis. Dabā visas noskaņas mainās un tas (iespaids) ieaug no mazotnes. Gāju ar krāsu kasti mežā, aizmirsos, visapkārt dabas, zemes stihija, sak, tu neesi cilvēks, tu esi dabas daļa. Skolas gados man likās – ar mākoni (tam aizsedzot sauli) mainās gaisma. Vēlāk – nē. Ja arī mani ieslēgtu aiz restēm un vēlētu uzgleznot gadalaiku, noteiktu pulksteņa laiku – jā, esmu ar mieru. Saulainā laikā mēdz būt zilas ēnas.

O.S.: Izstādes tituldarbs – ābele. Vai tu domā par šī simbola sakarību ar tautas dziesmām, ticējumiem?

J.P. Tautas dziesmās bieži izmantots ābeles motīvs. Dzīvē ir savas, mākslā savas patiesības. Ja dabas patiesība neiznīcina mākslas patiesību, cilvēkam ir prieks to uztvert ... cilvēks grib atpazīt sevi.

LZA goda locekle māksliniece Arta Dumpe: Viņš taču ir ne tikai romantiķis vien, viņš ir praktiķis. Māksliniece Silvija Šmitkena: Un mākslinieks ...

Piebildīsim – izcils mākslinieks.

I. T.

A.Edžiņas foto

Pēdējā atjaunošana 26-04-2013
Powered by Elxis - Open Source CMS