Latvijas Zinātnieku savienībā

26-04-2013


18. aprīlī notika Latvijas Zinātnieku savienības valdes sēde. Darba kārtībā – LZS turpmākās darbības uzdevumi saistībā ar zinātnes turpmāko finansēšanu (U. Grāvītis).

Uldis Grāvītis pauda augstskolu vadību, un, protams, studentu neapmierinātību ar to, ka joprojām nav uzsākta studiju programmu akreditācija, kas apdraud augstskolas beigšanas diplomu izsniegšanu.Augstskolas vadībai vai nu jāpārkāpj likums un diplomi jāizsniedz nelegāli, vai jāaprobežojas ar izziņu par lekciju kursu noklausīšanos, kas, protams, nevienu neapmierina. (22. aprīlī no IZM paziņojuma uzzinājām, ka programmu akreditācija izr sākusies, taču – par maksu, kas augstskolām ar lielāku programmu skaitu sastāda iepriekš neparedzētu krietnu summu, ko, protams, noprotestēja augstkolu rektori. Tātad – nekas vēl nav beidzies.)

Valdes locekļi (Juris Roberts Kalniņš, Aivars Āboltiņš, Uldis Grāvītis, Ivars Šmelds) runāja par to, ka uz LZS rakstītajām dažādām protesta vēstulēm, kas adresētas augstākajām amatpersonām, labākajā gadījumā saņemtas atbildes: jā, mēs izprotam jūsu problēmas, tā sakot, jūtam līdzi, bet... Tādēļ ir nepieciešama lielāka kritiskā masa, kopdarbība ar citām radošajām savienībām, jo jautājums jau nav tikai par valsts attieksmi pret zinātni, bet par visas Latvijas intelektuālo noplicināšānas. Taču pie radošajām savienībām nevar vērsties ar ko jūs par to domājat? un kā jums šķiet? Jābūt konkrētam rīcības plānam. To uzdeva izstrādāt līdz nākamajai valdes sēdei.

Ināra Bondare, atsaucoties uz LZP sēdē dzirdēto, teica, ka, ziņotāja Jāņa Kristapsona vārdiem runājos, Izglītības un zinātnes ministrija mākslīgi novilcina zinātnes starptautisko izvērtējumu, kam bija jābeidzas jau šajā pavasarī, bet kas nav pat sākts, tādējādi apdraudot turpmāko zinātnisko institūciju bāzes finansējumu. To ilustrēja arī IZM izsūtītais apkārtraksts zinātnisko institūciju vadītājiem, citēju:”Saskaņā ar līgumu par zinātniskās darbības izvērtēšanu šonedēļ mēs apkoposim visu informāciju un nodosim to Ziemeļu Ministru padomes birojam Latvijā. Vienlaikus informējam, ka 2012. gada 24. aprīlī plkst. 14.00 viesnīcā Avalon ... notiks zinātnisko institūciju vērtēšanas metodoloģijas prezentācija un publiska apspriede” (pasvītrojums mans).Utt., utjp. par to, ka būs iespēja piedalīties diskusijā par zinātnes novērtēšanu un saņemt atbildes par pielietojamo metodoloģiju, starptautisko ekspertu darba grupu sadali, novērtēšanas norisi, ekspertu vizītēm. Tātad, joprojām apspriežam tikai metodoloģiju. Kad tad beidzot sāksies izvērtēšana?

Ivars Kalviņš informēja par tikšanos ar ES komisariāta pārstāvjiem jauno tehnoloģiju un inovāciju sakarā. ES uzstādījums ir, ka 44 % no ES piešķirtā kohēzijas fonda finansējums jānovirza pētniecībai un inovācijai, stingri uzsverot, ka ar pētniecību nav domāti fundamentālie pētījumi, bet gan lietišķie, ar jaunu tehnoloģiju radīšanu saistītie pētījumi, turklāt jau zināmajos prioritārajos virzienos, kur ir paredzami pozitīvi rezultāti, neuzsākot nekādas jaunas tēmas. Tam ļoti skatīsies uz pirkstiem, lai, kā to cenšas darīt mūsu Ekonomikas ministrija, nejauktu inovāciju ar vienkāršu modernizāciju. Arī I. Kalviņš atbalstīja priekšlikumu izstrādāt kopīgu rīcības plānu ar citām radošajām savienībām.

Z.K.

Powered by Elxis - Open Source CMS