“Latvijas gāzes” balvas kardioķirurgiem

26-04-2013


zv/zv446-2.jpg
A. Edžiņas foto 
23. martā Latvijas Zinātņu akadēmijā Latvijas Zinātņu akadēmijas, a/s “Latvijas gāze” un Rīgas Tehniskās universitātes balvas, diplomus un stipendijas pasniedza trim brašiem vīra cilvēkiem – sirds ķirurgiem, kuri Paula Stradiņa Universitātes Klīniskās slimnīcas Sirds ķirurģijas centrā ar visjaunākajām metodēm cīnās par pacientu dzīvību un veselību. Visus trīs raksturoja Sirds ķirurģijas centra vadītājs, pirmais a/s “Latvijas gāze” balvas laureāts (2002) profesors Romāns Lācis. 

zv/zv446-3.jpg RSU asociētais profesors Oskars Kalējs izstrādājis metodi, kā novērst sirds ritma traucējumus jeb aritmiju ar nefarmakoloģiskām, invazīvām metodēm. Viņš ir pilns ar jaunām idejām, pasaulē pazīstams, studentu un jauno zinātnieku mīlēts. Kardioķirurģijas vecmeistars Jānis Volkolākovs (seniors) atcerējās, kā viņš ievērojis 5. kursa studentu Oskaru Kalēju un uzaicinājis pie sevis strādāt. 
RSU profesors Ralfs Kolīšs apbalvots par intra–aortālās balona kontrapulsācijas metodes ieviešanu akūtas sirds mazspējas ārstēšanā pēc sirds operācijām mākslīgā asinsritē. A/s valdes priekšēdētāja Adriana Dāvja aicināts pastāstīt par savu metodi cilvēkiem saprotamā valodā, Ralfs Kolīšs atsaucās uz New York Times publikāciju par pirmo šāda veida operāciju pasaulē – aortā ieliek cīsiņveida balonu un sinhronizē tā darbību ar sirds darbību.

Jāni Volkolākovu (junioru), kurš apbalvots par izcilu darba veikumu un neskaitāmu novitāšu ieviešanu praktiskajā kardioķirurģijā, Romans Lācis raksturoja kā novatoru, kuram var uzticēt vissarežģītākos uzdevumus, tostarp sirds operācijas bez mākslīgās asinsrites. “Viņam ir liela roka, bet tā ir ārkārtīgi maiga un ārkārtīgi veikla”, par savu kolēģi teica Lācis. Novēlējums – beidzot uzlikt uz galda to doktora disertāciju!

Kā visur, kur piedalās Adrians Dāvis, atmosfēra bija lustīga un ģimeniska. Viņš atcerējās, kā ar dakteri Voklolākovu iepazinušies, sēžot līdzās vecāku sapulcē, pēc kuras iedzēruši pa šņabītim un runājuši, nē, ne par slimībām, bet par dzīvi. “Vai es varēju iedomāties, ka reiz tam Volkolākova puišelim pasniegšu balvu!”, teica Dāvis. Savukārt LZA prezidents Ojārs Spārītis atcerējās, ka pirmā darīšana ar gāzi viņam bijusi agros gados, kad ar pudeli un trekteri mācījies purvā iegūt gāzi. Viņš uzteica “Latvijas gāzi” ne tikai par pašaizliedzīgo un tālredzīgo mecenātismu, atbalstot dažādas kultūras, izglītības un zinātnes jomas, bet arī par vērienīgo Rīgas arhitektūras pieminekļu – veco gāzes krātuvju restaurāciju un pielāgošanu akciju sabiedrības administratīvajām un sporta vajadzībām, par sakopto un labiekārtoto vidi, jo skaista, sakārtota vide rada arī sakārtotu domāšanu.

Adrians Dāvis visiem klātesošajiem novēlēja augstāk par visu turēt Tēvzemes jēdzienu un intereses.

Z. Kipere

Pēdējā atjaunošana 26-04-2013
Powered by Elxis - Open Source CMS