Eižena Āriņa balva datorikā šogad piešķirta Jānim Ertam un Aldim Baumam

30-05-2013


2013.gada 17.maijā Rīgas Tehniskajā universitātē paziņoti ikgadējās Eižena Āriņa balvas datorikā laureāti: balva piešķirta iniciatīvu platformas “ManaBalss.lv” autoram Jānim Ertam par Latvijai nozīmīgu praktisku ieguldījumu informācijas sabiedrības attīstībā un profesoram Aldim Baumam par mūža ieguldījumu informācijas tehnoloģiju attīstībā Latvijā.

Latvijas datorzinātnes pamatlicēja vārdā nosaukto balvu kopš 2000.gada pasniedz Latvijas Zinātņu akadēmija, informācijas tehnoloģiju uzņēmums Exigen Services Latvia un Rīgas Tehniskās universitātes Attīstības fonds. Eižena Āriņa balva atbalsta Latvijas informācijas tehnoloģiju speciālistus par viņu nozīmīgākajiem sasniegumiem, un to pasniedz par Latvijai nozīmīgu teorētisku ieguldījumu datorzinātnes attīstībā vai praktisku pienesumu datorikā. Āriņa balvas ieguvējs saņem zelta medaļu, diplomu un stipendiju 1500 latu apmērā (pirms ienākuma nodokļa nomaksas).

“Šī gada balvas laureātu degsme un aizrautība lieliski pierāda, ka arī Latvijā var dzimt revolucionāras un visai sabiedrībai nepieciešamas idejas jaunām tehnoloģijām. Un ne tikai tehnoloģijām – jaunai pieejai, kā dzīvot un strādāt,” norāda Exigen Services Latvia valdes priekšsēdētājs Ivars Puksts. “Daudzveidīgais IT sasniegumu klāsts apliecina, ka informācijas tehnoloģijas ir viena no radošākajām profesijām Latvijā, tāpēc šogad un turpmāk mēs esam nolēmuši ik gadu piešķirt divas balvas – vienu par jaunu, aktuālu, nozīmīgu sasniegumu un otru par ieguldījumu informācijas tehnoloģiju jomā visa mūža garumā.”

Jānis Erts ir iniciatīvu platformas “Manabalss.lv” autors. Ar tās palīdzību ikviens interneta lietotājs var izveidot iniciatīvas un vākt parakstus sev interesējošiem likumprojektiem, tādējādi spējot daudz ērtāk un efektīvāk ietekmēt lēmumu pieņemšanu valstī. Platformā divu gadu laikā savākti jau vairāk kā 200 000 paraksti un to apskatījuši vairāk kā 500 000 cilvēku. Vairāki likumprojekti jau ir īstenojušies un citi pašlaik atrodas Saeimas izskatīšanā. Savukārt Aldis Baums bija viens no vadošajiem konstruktoriem Latvijas pirmā diskrētās darbības elektronisko lampu datora LM3 izstrādē un strādājis arī kopā ar Eiženu Āriņu. Viņš veicis arī aparatūras un programmatūras izstrādi kosmiskajiem pētījumiem, tai skaitā Marsa izpētei. A. Bauma darba pieredze plaši izmantota, veidojot jaunas sistēmas rūpniecības automatizācijai un lauksaimniecībai, turklāt pavisam nesen izstrādātas arī jaunas metodes enerģijas ekonomijai.

Powered by Elxis - Open Source CMS