Viscaur Baltais. Krāsainais arī

30-05-2013
zv/zv448-3.jpg 

2013. gada 21. maijā LZA prezidents Ojārs Spārītis, atklājot LMA profesora Imanta Vecozola izstādi, pastāstīja par eksponātu atlases kārtību – sastopot mākslinieku strādājam dārzā, kļuvis skaidrs, ka arī savās gleznās viņš ir tuvs lietu kārtībai. Jo meistara gleznas atspoguļo lietas dievišķā kopsakarībā, tās ir noslēpumu pilnas, kas (noslēpumi) atklājas talantam un talanta mīlestībai, Viņam, stabilajam Latvijas glezniecības vecmeistaram, ir Renesanses meistaru pasaules redzējums. 

Profesors Imants Vecozols: darbus atlasījām no dažādiem laika sprīžiem – pat 30 gadu garumā, bet baltajam te ir citas, dažādas noskaņas. Nav metaforu, simbolu, alegoriju, ir reāla pasaule. Domājot par zinātni/mākslu, nāk prātā doma, ka visizcilāko darbu radīja zinātnieks Leonardo da Vinči, jo glezniecība nepastāv bez eksaktajām zināšanām. Pat saulrietu gleznojot, jāzina, ko eksaktās zinātnes prasa no gleznotāja.

LZA Senāta priekšsēdētājs Jānis Stradiņš: šodien ir liels prieks – leģendārais Vecozols mūsu (LZA) izstāžu galeriju paceļ Luvras līmenī. Ja Imants Ziedonis sevi dēvēja par siera meistaru, šeit baltā krāsa, žanru daudzveidība, liela apgarotība dabas lietu atspoguļojumā pacilā garu!

LZA goda loceklis Indulis Ojārs Ranka: pirms 40 gadiem Latvijas Mākslas akadēmijas gaiteņos staigāja stalts, brašs jauneklis. Tāds viņš ir arī šodien. Un viņa darbos baltais ir, iet viscaur, jo baltajā krāsā, tās uzliesmojumos, ir svaiguma spēks.

Dr. art. Stella Pelše, sveicot meistaru LMA Mākslas vēstures institūta vārdā, nopriecājās par eksotiskajiem Itālijas skatiem, to krāšņo kolorītu.

LZA goda loceklis Jāzeps Pīgoznis: man no sākta gala bija iespēja redzēt Imanta Vecozola talantu. Un viņa talantam piemīt brīnumaina īpašība – spēja “iet uz priekšu”.

LZA goda loceklis Jānis Streičs: baltā krāsa ir visgrūtāk filmējamā krāsa. Pretrunīga, prasīga krāsa pat ikdienišķās lietās. Redzot šo meistarību, gars skan.

Baltais, tradicionāli raksturīgais I. Vecozola daiļradei, eksotiskie skati, izteiksmīgais koks zilajā debesu perspektīvā, un, protams, ķirbja omulīgais apaļīgums – Imanta Vecozola māksla aicina: priecājieties! Pasaules pamats ir stabils. Caur gadu desmitiem.

Pēdējā atjaunošana 30-05-2013
Powered by Elxis - Open Source CMS