LZA prezidenta Ojāra Spārīša uzruna L’Oreal stipendiju pasniegšanā

30-05-2013


2013. gada 15. maijā

Ekselence, L’Oreal stipendiju Goda patronese Vaira Vīķe – Freibergas kundze, ekselence, Francijas vēstniek Stefan Viskonti kungs, godātais L’Oreal Baltic ģenerāldirektor Benuā Žilia kungs, UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas Zinātnes programmu padomes priekšsēdētāj Mārci Auziņa kungs, godātais L’Oreal stipendijas žūrijas komisijas priekšsēdētāj Jāni Stradiņa kungs, cienītās, daiļās, gudrās un šarmantās laureātes un mīļie šī skaistā notikuma dalībnieki!

Pēc neilga brīža, akadēmiķa Jāņa Stradiņa vadīti, mēs pievienosimies gadskārtējam, ar satraukumu gaidītajam rituālam – 2013. gada L’Oreal Latvijas stipendijas “Sievietēm Zinātnē” piešķiršanas ceremonijai, kura jau devīto gadu pēc kārtas ar UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas un Latvijas Zinātņu akadēmijas atbalstu norisinās šajā zinātnes sasniegumu un akadēmisko nopelnu atzīmēšanas templī.

Ja šie vārdi ar mediju starpniecību tiek darīti zināmi Latvijas sabiedrībai, tad Latvijas Zinātņu akadēmijas un Latvijas Jauno zinātnieku apvienības vārdā es izsaku kritiku mūsu valsts valdībai par nepietiekamu un neefektīvu darbu valsts intelektuālā spēka saglabāšanā, pasargājot to no izkaisīšanās pasaules zinātnisko institūciju laboratorijās un cēloņsakarīgas šīs zemes garīgas iztukšošanās, daudziem talantīgiem un spēka pilniem cilvēkiem ekonomisku motīvu dēļ pārceļoties uz dzīvi citur, tā vietā, lai celtu Latvijas akadēmiskās zinātnes līmeni un palīdzētu ekonomikai ātrāk atveseļoties pēc krīzes cirstajām brūcēm. Ja pirms kāda laika šajā pašā zālē Izglītības un zinātnes ministra Roberta Ķīļa sacītais, ka zinātniekiem, kuri Latvijā nespēj izdzīvot ar sava talanta un zināšanu augļiem, ir brīva izvēle – meklēt sev citu, labāku darba devēju, un, ja šo tēzi klusējot atbalsta gan ministru prezidents, gan Saeima, gan valdība, tad šajā priecīgajā dienā man jākonstatē, ka ar tādu attieksmi mūsu valsts tiek vadīta pretī nācijas intelektuālā spēka kritiskās masas samazinājumam līdz tādai pakāpei, no kuras vairs nav iespējama nedz fiziska, nedz garīga atveseļošanās. Tādēļ tik kontrastējošā situācijā ar vēl lielāku pateicību pieņemu Francijas un arī pasaules ievērojamākā kosmētikas giganta L’Oreal piedāvāto atbalstu Latvijas zinātnei ar stipendijas “Sievietēm Zinātnē” palīdzību – uzturēt dzīvus mūsu valstī tos trīs principus, kurus ignorē Latvijas politiķi: atbalstīt Latvijā nozīmīgus pētījumus, veicināt sieviešu iespējas veidot sekmīgu karjeru zinātnē, sniegt jūtamu atbalstu tieši jaunajām zinātniecēm, mudinot viņas savu dzīvi un karjeru saistīt ar dzimteni – jo mūsdienās zinātne lielā mērā internacionalizējas un pārkāpj nacionālās robežas.

Lai svētku reizē sacītais pārlieku nedisonētu ar priecīgo noskaņojumu, vēlos vien atgādināt klasiskajā grieķu kultūrā godinātu paražu – dzīru galda vidū novietot galvaskausu, lai atgādinātu dialektisko patiesību, ka dzīve, prieks un augšupeja iet roku rokā ar zaudējumiem un sāpēm. Mēs – zinātnieku pasaule šo skaudro patiesību zinām un izjūtam ļoti asi, vēl jo vairāk tad, kad uzdodam saviem politiskajiem vadītājiem jautājumu: kādēļ viņi tik ļoti ienīst šo valsti, ka laupa tai attīstības iespējas?

Šeit – mūsu acu priekšā ir visas trīs 2012. gada stipendiātes, kuras dalīsies ar mums savā priekā un atklājumu grūtībās, veidojot karjeru Latvijā un tās augšupejas spirāles lokā atsperoties uz pagājušajā gadā saņemtā L’Oreal stimula. Mēs tūdaļ ieraudzīsim, dzirdēsim un sveiksim veiksmīgākās no 2013. gada konkursam pieteiktajām 43 zinātniecēm, kuru vidū atbildīgā žūrija ir izraudzījusies pašas mērķtiecīgākās un šī gada vērtējuma acīm raugoties – pašas daudzsološākās.

LZA vārdā es pateicos L’Oreal Baltic ģenerāldirektoram Benuā Žilia kungam, Francijas vēstniekam Stefanam Viskonti kungam par Jūsu zemes un cilvēku augstsirdību un iejūtību, dziļi un humāni izprotot tās eiropiskās vērtības, ko visai pasaulei pirms 224 gadiem pavēstīja Lielās Franču revolūcijas ideologi: proti, indivīda brīvība nozīmē tiesības visiem vienlīdzīgi realizēt savas pilsoņa tiesības brālīgā cilvēces kopībā, ar vienotu atbildību par kopīgām kristīgām vērtībām īstenojot viscildenāko no intelektuālas personības misijām – nepārtrauktu savu garīgo attīstību sabiedrības labā. Es novēlu visiem šīs svētku dienas dalībniekiem – kā laureātēm, tā arī viņu vērtētājiem, līdzjutējiem, kolēģiem, apsveicējiem un konkurentēm – dziļu un nedalītu prieku par cilvēka prāta spēju bezgalību, saskatot katram viņa zinātnisko cīniņu laukā šķietami nepārvaramu izaicinājumu un ar sava talanta spēku pierādot tiesības uzvarēt. Lai pelnītā uzvara un L’Oreal stipendija Jūs spārno, iedrošina un gandarī turpināt savu zinātnisko karjeru pa nebeidzami augšup vedošu vektoru mūsu nelielās, bet talantīgiem cilvēkiem bagātās zemes labā.

Powered by Elxis - Open Source CMS