LZA Fizikas un tehnisko zinātņu nodaļas izbraukuma sēde LU Datorikas fakultātē

4-07-2013

19.jūnijā notika LZA Fizikas un tehnisko zinātņu nodaļas izbraukuma sēde LU Datorikas fakultātē Raiņa bulvārī 19.

Sēdes sākumā LZA FTZ nodaļas priekšsēdētājs Juris Jansons pateicās LU Datorikas fakultātes dekānam profesoram Jurim Borzovam par iespēju iepazīsties ar fakultātes darbību.

Prezentācijā Juris Borzovs pastāstīja: ir labi zināms, ka ar datoru programmēšanu saistītās profesijas ir populāras, ka tajās strādājošie saņem pienācīgu atalgojumu, ka šeit nav novērojams bezdarbs un ka šo profesiju pārstāvji var strādāt ne tikai Latvijas, bet arī ārvalstu pasūtītājiem, pie tam nepametot dzimtās mājas un konkurējot darba tirgū arī citās valstīs. Latvijas Universitātes Datorikas fakultāte nodibināta 2009.gada martā. Fakultāte piedāvā: spēcīgu un vispusīgu pasniedzēju kolektīvu, vienlīdz stipru gan teorētiskajās zinībās (LU pasniedzēju zinātnisko publikāciju citējamības indekss pārsniedz visu pārējo Latvijas šīs nozares augstskolu pasniedzēju un pētnieku citējamības indeksus, tos kopā ņemot), gan ar praktisko pieredzi, jo pasniedzēji paralēli sekmīgi strādā zinātniskajos projektos, vai kādā IT uzņēmumā. Fakultātē ir paredzētas brīvprātīgas izcilības studijas tiem, kas grib un var apgūt vairāk nekā programmā paredzēts. 2011. gada jūnijā uz maksimāli pieļauto laiku, 6 gadiem, tika akreditēta datorzinātņu bakalaura studiju programma ar tajā integrētu pirmā līmeņa profesionālo studiju programmu “Programmēšana un datortīklu administrēšana”. Četrgadīgās bakalaura studiju programmas pirmie divi gadi pilnībā un precīzi ietver divgadīgo profesionālo programmu. Tāpēc praktiski ir vienalga, kurā no abām programmāmie iestāties. 2012.gadā studiju programmas ieguvušas Eiropas kvalitātes zīmi jeb Euro–Inf Quality Label, kas apliecina studiju programmu kvalitāti un spēju konkurēt ar citu Eiropas augstskolu studiju programmām. Šī zīme ir Eiropas līmeņa universitāšu profesoru un tautsaimniecības profesionāļu apliecinājums, ka programma atbilst izvirzītajām prasībām. Tā parāda, ka programma nodrošina – absolvents ir apguvis visu svarīgāko un sasniedzis programmas izvirzītos rezultātus, kas ir atbilstoši Eiropas kvalitātes zīmes nosacījumiem.

Latvijas Universitātē vienā programmā ir integrētas gan profesionālās, gan akadēmiskās studijas, un tikai šeit vienā programmā divos gados ir iespējams iegūt universitātes diplomu un programmētāja vai datortīklu administratora profesiju. Turpinot studijas trešajā gadā, studenti var izvēlēties jebkuru no piecām specializācijām: Datorzinātne (computer science – vairāk uz teoriju orientēta), Programminženierija (software engineering – vairāk uz datorprogrammu izstrādi orientēta), Informācijas sistēmas (information systems – vairāk uz informācijas sistēmu izstrādi un uzturēšanu orientēta), Informācijas tehnoloģija (information technology – vairāk uz datortīkliem orientēta), Datoru inženierija (computer engineering  – vairāk uz elektronisko aparātu un robotu būvi orientēta).

Līdz šim valsts budžeta vietas bija paredzētas visiem sekmīgajiem studentiem.

Pēc referāta klātesošie iepazinās ar Rīgas Politehnikuma karceri. Profesors Juris Borzovs pastāstīja, kādi sodi un par kādiem pārkāpumiem bija paredzēti Rīgas Politehnikuma laikos. Daudziem no pasniedzējam liekas, ka arī šodien ir studenti, kuriem tādi disciplīnas un mācības rīki būtu derīgi un nepieciešami.

Klātesošie apstiprināja Latvijas Universitātes Datorikas fakultātes darbību un nolēma izplatīt informāciju par veiksmīgu Eiropas līmeņa studentu apmācības apvienošanu šajā iestādē ar pasaules līmeņa zinātnes darbības sasniegumiem.

Atreferēja zin.sekr. S. Negrejeva

Powered by Elxis - Open Source CMS