Slimību patoģenēzes ģenētisko un molekulāro mehānismu izpēte un jaunu terapijas un diagnostikas līdzekļu izstrāde

6-09-2013

Noslēgusies ESF 1.1.1.2. aktivitātes projekta Nr. 1DP/1.1.1.2.0/09/APIA/VIAA/150 “Slimību patoģenēzes ģenētisko un molekulāro mehānismu izpēte un jaunu terapijas un diagnostikas līdzekļu izstrāde” īstenošana

BMC zinātnieku īstenotais projekts sastāvēja no trīs savstarpēji integrētām zinātniskajām aktivitātēm. Projekta aktivitātes “Vīrusveidīgo daļiņu funkcionālā un strukturālā izpēte” ietvaros tika izpētīti bakteriofāgu phiCb5 un Qß strukturālie proteīni, izstrādātas metodes Hepatīta B vīrusa serdes antigēna producēšanai un modificēšani, kā arī izstrādāta un optimizēta HBV vakcīnu prototipu sintēze zīdītāju šūnu kultūrās, izmantojot alfavīrusu vektorus.

Projekta aktivitātes “Vēža veidošanās un rezistences molekulāro mehānismu izpēte un audzēju antigēnu rasturošana” ietvaros vairākās vēža šūnu līnijās pirmo reizi tika atklāta pluripotences programmas indukcija kā reakcija uz genotoksiskām pretvēža iedarbībām. Aktivitātes ietvaros arī tika pētīti melanomas attīstības signālceļi un pierādīta dažādu mutāciju saistība ar melanomas attīstību. Vēža izpētes apakšaktivitātes “Audzēju antigēnu identificēšana” ietvaros tika analizēti iepriekšējos pētījumos identificēti antigēni, un noteikti tie, kas var kalpot kā mērķi pretvēža vakcīnu konstruēšanai un/vai terapeitisko aģentu adresēšanai uz audzēju šūnām. Projekta aktivitātes “Cilvēka patoloģiju ģenētiskā izpēte un gēnu diagnostiku izveidošana” ietvaros tika padziļināti raksturots kardiovaskulāro slimību, 2. tipa diabēta un esenciālā tremora pacientu ģenētiskais profils, kā arī noskaidrota janu GPCR gēnu funkcija un ģenētiskā asociācija. Tāpat šajā aktivitātē tika izveidoti vairāki klīnikā izmantojami gēnu testi.

Projekta izpildes dažādos etapos ar dažādu noslodzi tika iesaistīti 62 BMC zinātnieki (32 PLE izteiksmē). Projekta gaitā tika publicēti 20 raksti starptautiskos, recenzējamos izdevumos, izstrādātas 4 metodikas, deponētas 5 struktūras Proteīnu datu bankā un veikti 5 ieraksti Audzēju datu bāzē. Projekta noslēdzot, bija aiztāvēi 5 doktora darbi un 6 maģistra darbi, kā arī daļēji izstrādāti vēl 14 doktora darbi, kurus plānots aizstāvēt tuvāko gadu laikā.

Powered by Elxis - Open Source CMS