Parakstīts zinātniskās sadarbības līgums ar Gruzijas Nacionālo zinātņu akadēmiju

6-09-2013

Šā gada 18. jūlijā LZA apmeklēja Gruzijas Nacionālās zinātņu akadēmijas prezidents Georgi Kvesitadze. Viesis ieradās Rīgā pēc akadēmijas prezidenta O. Spārīša ielūguma, lai iepazītos ar Latvijas Zinātņu akadēmijas darbību, ar zinātnes stāvokli Latvijā un parakstītu līgumu par zinātnisko sadarbību starp LZA un Gruzijas NZA. Viesis atzīmēja, ka ir pagājis tieši viens mēnesis kopš viņš stājies Gruzijas NZA prezidenta amatā, nomainot šajā postenī profesoru Tamazu Gamkrelidzi, kurš ir mūsu akadēmijas ārzemju loceklis. O. Spārītis nodeva viesim sveicienus no akadēmiķa J. Stradiņa, kurš ir Gruzijas NZA ārzemju loceklis kopš 2002. gada.

Viesa pieņemšanā piedalījās akadēmijas locekļi V. Kampars, R. Karnīte, E. Grēns, M. Rutkis, kā arī A. Ūbelis, I. Brence, A. Draveniece un K. Broks.

No prezidenta G. Kvesitadzes stāstītā uzzinājām, ka līdzīgi kā Latvijā, tagadējais Gruzijas zinātnieku skaits ir vien 30% no kādreizējā, un ap 300 gruzīnu profesoru strādā ASV. Gruzijas NZA misija ir koordinēt zinātnisko darbību Gruzijā un veidot kontaktus ar ārvalstu zinātņu akadēmijām un zinātniskiem centriem. Kā spēcīgākās zinātņu nozares Gruzijā G. Kvesitadze nosauca matemātiku, eksperimentālo fiziku, ģeoloģiju un bioloģiju (botānika).

Tikšanās noslēgumā prezidents G. Kvesitadze kā dāvanu pasniedza arī Gruzijas NZA izdotā zinātniskā žurnāla “Bulletin of the Georgian National Academy of Sciences” (BNAS) jaunāko eksemplāru, atzīmējot, ka žurnāla redakcijas padomē ir vairāki Nobela prēmijas laureāti.

Rīgā parakstītais LZA–GNZA divpusējās sadarbības līgums ir stājies spēkā, turklāt tiks veicināta arī pētnieku apmaiņa (4 nedēļas/gadā). Turklāt Gruzijā var ērti nokļūt ar pašmāju airBaltic tiešo reisu uz Tbilisi.

A.Draveniece

Powered by Elxis - Open Source CMS