Vladimira Visocka bareljefa atklāšana

19-09-2013
zv/zv452-4.jpg

Vladimira Visocka bronzas bareljefa atklāšana notika piektdien, 6.septembrī Rīgā, Lomonosova ielā 1/4 , kur Visockis bija divreiz koncertējis 1974.–1975.g. toreizējā Aviācijas institūta studentiem.

Šī piemiņas zīme ir sabiedriskās organizācijas ‘’Miera kauss’’ un tēlnieka Jāņa Strupuļa dāvinājums Rīgai, kuru Vladimirs Visockis ļoti mīlējis, jo šajā eiropeiskajā pilsētā vienmēr juties brīvi un pacilāti. Rīgā un Latvijā viņš sniedzis neafišētus koncertus arī citur, bet tieši ši vieta izvēlēta kā vispiemērotākā. Bareljefs ir centrālā un paliekošā daļa no starptautiskās programmas ‘’Vladimirs Visockis un laikabiedri’’, ko Visocka 75. jubilejas gadā organizē ‘’Miera kausa’’ valdes loceklis Jurijs Kaida.


LZA goda loceeklis Jānis Strupulis veidojis piemiņas zīmi Vladimiram Visockim

Foto: Jānis Brencis

Lieli pasākumi jau ir notikuši, citi vēl notiks Latvijā, Polijā, Vācijā un citur. Vācijā, Ēbersvaldē V. Visockis bērnībā dzīvojis no 1947. līdz 1949. gadam un mācījies Ēbersvaldes mūzikas skolā.

Atklāšanā piedalījās Rīgas domes pārstāvis, Baltijas akadēmijas līdzīpašnieki, V.Visocka sabiedriskā muzeja pārzine un citi, bet Jurijs Kaida pēc īsas uzrunas aicināja uzstāties pazīstamo poļu aktieri un dziedātāju, labāko V. Visocka dziesmu izpildītāju Eugenu Maļinovski no Varšavas. Atklāšanas dalībnieki ar sajūsmu uzņēma talantīgi un iedvesmojoši izpildītās Visocka dziesmas gan oriģinālvalodā, gan paša E.Maļinovska poliski atdzejotās.

Uz pulētas sarkanīga granīta plāksnes bronzas bareljefs ar tā saukto sinerģētisko reljefu fonā, kura veidošanā piedalījušies pāri par 200 cilvēku no Latvijas, Polijas, Krievijas, Vācijas, Francijas, Armēnijas un citām valstīm, katram pielipinot nelielu plastilīna gabaliņu, tai brīdī atceroties vai domājot par V.Visocki, kā arī klausoties viņa dziesmas. Tā ir pirmā zināmā tāda veida bronzā lietā publiski redzamā piemiņas zīme.

Šai procesā piedalījušies arī V.Visocka laikabiedri un draugi – poļu aktieris Daniels Olševskis, režisors Kšištofs Zanusi, aktieris Sergejs Šakurovs, kosmonauti Georgijs Grečko un Miroslavs Hermaševskis, kā arī Anatolijs Solovjovs, vienīgais kosmonauts no Latvijas, Rīgas kinostudijas darbinieks Jūlijs Krūmiņš Visocka filmēšanās laikā, Visocka dēls Ņikita utt utt.

Uz sinerģētiskā fona izvietoti trīs nelieli zeltīti meteorīti, vienu no tiem ievietojis A.Solovjovs, kurš kosmiskajā stacijā klausījies Visocka ierakstus. Šī ir arī vienīgā vieta, kur publiski būs redzams no Latvijas nākušā kosmonauta Anatolija Solovjova paraksts bronzā.

Marina Vladi kādreiz salīdzinājusi Vladimiru ar krītošu meteorītu, viņa bijusi kategoriski pret smagnējo bronzas figūru uz V. V. kapa, bet vēlējusies piemiņas zīmi meteorīta formā. Uzzinājusi, ka Rīgā tiek atklāts tieši šāds Vladimira Visocka bareljefs, Marina Vladi atsūtīja īsu pateicību – ‘’Paldies par Volodju! ‘’

J.Strupulis

 

Pēdējā atjaunošana 19-09-2013
Powered by Elxis - Open Source CMS