Krīts un ūdens

20-09-2013
zv/zv452-1.jpg

Tādu nosaukumu, vēloties “pielīdzināties” Zinātņu akadēmijas tematikai, savai personālizstādei devuši divi Latvijas arhitekti – Dainis Bērziņš un Edvīns Vecumnieks.


E.Vecumnieks, D.Bērziņš un O.Spārītis         A.Edžiņas foto

LZA izstāžu telpā arhitektu darbi būs aplūkojami līdz oktobra sākumam. LZA prezidents Ojārs Spārītis: Cik daudz ir arhitektu, kuri skicē, reāli to dara, dara meistarīgi, bet – selekcionēsim tos, kuri dalās savā priekā (ar skatītājiem), Latvijas dabas skaistuma redzējuma priekā. Šī ir divu pazīstamu arhitektu personālizstāde. Mēs visi zinām viņu veidotos pieminekļus, piemiņas ansambļus. Skatām viņu prieku par Latvijas dabu.

Dainis Bērziņš: Mēs ikdienā darbojamies ar abstraktajām arhitektūras formām. Tajā laikā, kad nav jāstrādā ar arhitektūru, liekas tik pievilcīgas reālās izjūtas – iegūt mirkli un nelaist to vaļā.

LZA goda loceklis Jānis Strupulis: Krīts un ūdens – saistīti, jo pastelis ir veidots uz krīta bāzes, un akvarelī ūdens ir galvenais.

Edvīns Vecumnieks: Ja tas, ko dari, gādā prieku, tā ir vērtība. Latvijas daba nevienu neatstāj vienaldzīgu. Nodefinēt, kas ir māksla, ir ļoti grūti. Kā rakstīja Uldis Zemzaris, mākslinieks uz garu žurnālista tirādi par šo formulējumu atbildēja; “Es mālēju”. Akvarelēt ir labi, ja darbs izdodas vienā paņēmienā, ar maz redzamiem sviedriem...

Akadēmiķis Jānis Stradiņš, uzteicis Edvīna Vecumnieka veikumu, uzaicināja viņu piedalīties nākamajā Sēlijas kongresā. Autorus sirsnīgi sveica akadēmiķe Raita Karnīte.

Akadēmiķis Viktors Ivbulis, dāvājot krāšņas gladiolas, nodeva sirsnīgus sveicienus no arhitektu kolēģes mākslinieces Artas Dumpes.

Arhitekts Eižens Upmanis: Dainis Bērziņš ar pasteli nodarbojas jau sen, viņa dabas attēli līdz šim krājās plauktā. Lieliski, ja darbs nonāk pie skatītāja. Viena lieta – redzam, radām, bet pavisam cita – ar radīto dalāmies ar skatītāju.

Laipni lūdzam LZA izstāžu telpā ! Skaistā Latvijas daba plus liecība par autoru radošo daudzpusību.

I. T.

Powered by Elxis - Open Source CMS