Ūdeņainā “Zinātnieku nakts”

4-10-2013

27.septembra “Zinātnieku nakts” ar devīzi “Ūdens noslēpumi”, kas ar Eiropas Komisijas atbalstu notika vienlaicīgi 35 valstīs, Rīgā bija ūdeņaina vistiešākajā nozīmē. Ūdens lija no debesīm, šļakstījās uz ielām un trotuāriem. Lai apceļotu kaut nelielu daļu no tā, ko piedāvāja deviņu pilsētu (Rīga, Jelgava, Salaspils, Rēzekne, Daugavpils, Liepāja, Cēsis, Valmiera) augstskolas un zinātniskās institūcijas, vajadzēja zinātgribu, kārtīgus apavus, ūdensnecaurlaidīgu jaku ar kapuci vai lietussargu. Vismaz tie skolēni, kas īsi pēc sākuma iebruka Latvijas Zinātņu akadēmijā notiekošajā interaktīvajā izstādē “Ko mēs zinām par ūdeni?”, ko piedāvā Francijas institūts Latvijā, bija labi ekipēti.

2013. gads kā UNESCO starptautiskais ūdens sadarbības gads aktualizē vienu no svarīgākajiem XXI gadsimta izaicinājumiem: mūsu planētas ūdens resursu saudzīgu izmantošanu un aizsardzību – tā teikts “Zinātnieku nakts” bukletā. Ūdens dabā ir visur – atmosfērā, iežos un pazemē, okeānos, jūrās, upēs un ezeros, ledājos un šļūdoņos, visos dzīvos organismos, Homo sapiens ieskaitot. Izstādes apmeklētāji dažādos stendos varēja svērt, mērīt, filtrēt un infiltrēt, skatīties uz ūdeņiem no gaisa un veikt dažādas manipulācijas, kas tā patīk maziem, darboties alkstošiem pirkstiņiem. Lai, izejot no izstādes, lieku reizi pārliecinātos par pasaules netaisnību – ja planētas sausajos reģionos ūdens pietrūkst, tad Rīgā 27. septembra vakarā tā noteikti bija stipri par daudz, kas, kā vēlāk vēstīja TV, ietekmējis “Zinātnieku nakts” apmeklētību.

Ko vēl būtu gribējies apskatīt no piedāvātā? Latvijas Universitāte ar savām fakultātēm un zinātniskajiem institūtiem bija sarūpējusi ēdienkarti visdažādākajām gaumēm – no filozofiskiem disputiem līdz praktiskiem projektiem. Piemēram, LU Bioloģijas fakultātes projekts Places kopā ar LU Mikrobioloģijas un biotehnoloģijas institūtu par atkritumu pārstrādes iespējām un velosipēdu izgatavošanu no atkārtotas pārstrādes izejvielām. LU Ģeogrāfijas fakultāte cita starpā piedāvāja izskaitļot pašam savus laikapstākļus. Renovētajā LU Bibliotēkā Kalpaka bulvārī, vēsturiskajā Kerkoviusa namā, bez izstādēm pasaulslavenajiem ķīmiķiem Vilhelmam Ostvaldam un Paulam Valdenam varēja aplūkot, kā izskatās no ūdens cietušās bibliotēkas grāmatas. Par to, kā glābt ūdensnelaimē bojātās grāmatas, rādīja arī Latvijas Nacionālā bibliotēka, piedāvājot apgūt šīs iemaņas katram, jo neviens nav pasargāts no tā, ka, kaķim apgāžot vāzi, nesamirkst kāda mīļa pašmāju grāmata.

Uzmanību! Tos, kuriem ir nepatīkami skatīties, kā tiek veiktas medicīniskās manipulācija, aicinām izsvērt savu piedalīšanos pasākumā. Vecākiem lūgums izvērtēt mazu bērnu dalību pasākumā. Kā jums šķiet, kam domāts šāds brīdinājums? Manuprāt, maigām, viegli iespaidojamām būtnēm, kad ģībst, ieraugot sagrieztu pirkstu, un tramīgām mazu bērnu māmiņām. Kārtīgu zinātkāru jaunieti tas tikai pievilinās, jo Rīgas Stradiņa universitātes jaunatvērtais Medicīnas izglītības tehnoloģiju centrs Imantā, Aniņmuižas bulvārī, kas ir modernākais klīnisko prasmju apmācības centrs Baltijā, piedāvāja unikālu iespēju iejusties visdažādāko profesiju mediķu ādā un veikt dažādas analīzes, operācijas, reanimācijas un visādas citādas manipulācijas, neapdraudot pacienta dzīvību, jo pacienti bija ... manekeni. Savukārt Farmācijas muzejs piedāvāja daudz maigākas nodarbes, tādas kā zāļu tēju atpazīšana, iepazīšanās ar pirts procedūrām un ūdeni kā informācijas nesēju homeopātijā. Tā sakot, katram savs.

Ja kāds pie Latvijas Zinātņu akadēmijas iesēdās autobusā, kas veda uz Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātnisko institūtu “BIOR” Valdlaučos , tas varēja piedalīties viktorīnā – atraktīvā spēlē “H2O”, iepazīties ar praktisko ekspozīciju “Legionellas mūsu dzīvē” un ... nobaudīt speciālu “Ūdens zupu”.

Te pieminēta tikai pavisam niecīga daļa no visa tā, ko šajā vakarā varēja uzzināt par ūdeni visādos tā veidos un izpausmēs.

Informācija interesentiem: Francijas institūta Latvijā organizētā interaktīvā izstāde “Ko mēs zinām par ūdeni?” Latvijas Zinātņu akadēmijas II stāva vestibilā atvērta līdz 12. oktobrim. Laipni lūgti!

Pēdējā atjaunošana 4-10-2013
Powered by Elxis - Open Source CMS