Veidosim “Tautas grāmatu plauktu”!

4-10-2013

Godātie zinātnieki!

Veidojot jaunās bibliotēkas projektu, tika nolemts, ka Latvijas Nacionālajā bibliotēkā noteikti nepieciešams saglabāt grāmatu klātbūtnes sajūtu. Arī tad, ja modernās tehnoloģijas sāks arvien vairāk dominēt bibliotēkas interjerā, grāmatām ir jāpaliek, jo tās veido mūsu saikni ar pagātni un kultūru, tās simbolizē zināšanas un humānismu, beigu beigās – tās rada māju sajūtu. Tāpēc Gaismas pils ātrijā ir iebūvēta unikāla konstrukcija – stikla grāmatu plaukts, kas slejas piecu stāvu augstumā.

Tikai nolemts, ka grāmatām, kas atradīsies plauktā, jābūt īpašām – tās nevar būt tikai nejauši izvēlēti dekoratīvi elementi. No šīs ieceres izauga ideja par “Tautas grāmatu plauktu”.

LNB aicina Jūs simboliski dāvināt vienu personiski nozīmīgu grāmatu, kuras titullapā ierakstīts kāds veltījums vai stāsts. Varbūt grāmatā iespiests zīmogs, tajā ir kafijas traips vai atzīmēti mīļākie citāti? Varbūt grāmata pārlasīta neskaitāmas reizes, iegādāta par pirmo algu vai apceļojusi pasauli?

Ir svarīgi, lai grāmatā būtu stāsts, kas vēsta par lasītāja individuālo vēsturi, – par to zinātnes vēstures daļu, kas nav izlasāma enciklopēdijās, zinātniskos pētījumos vai rakstos. Par ikdienu, nejaušībām, sajūtām, vērtībām un uzskatiem. Par to, kas citādi nogrimtu laika plūdumā. Šo individuālo stāstu vai veltījumu varēs izlasīt gan mūsu laikabiedri, gan nākamās paaudzes. Tautas grāmatu plaukts kļūs par kolekciju, kas nākotnes pētniekam sniegs priekšstatu par attieksmi pret lasīšanu un kultūru paradigmu maiņas laikā.

Grāmatu plauktā var novietot apmēram divdesmit tūkstošus grāmatu, un tajā būs iespējams ieiet, lai pētītu tā saturu. Tiek veidota arī interneta vietne, kurā varēs iepazīties ar dāvināto grāmatu nosaukumiem, autoriem, tautas grāmatu lasīšanas kanonu un citām ar akciju saistītām aktualitātēm.

Grāmatas, kas tiks uzdāvinātas līdz 1. novembrim, būs daļa no tiem izdevumiem, kas 2014. gada 18. janvārī, no rokas rokā padotas Grāmatu draugu ķēdē, no Barona ielas 14 pirmās nonāks Gaismas pilī.

Grāmatas iespējams dāvināt visās Latvijas bibliotēkās.

Projektu “Tautas grāmatu plaukts” īsteno Latvijas Nacionālā bibliotēka sadarbībā ar LNB Atbalsta biedrību un nodibinājumu “Rīga 2014”. Projektu atbalsta reklāmas aģentūra “DDB Latvia” un Jelgavas tipogrāfija.

Plašāku informāciju skatīt: http://www.tautasgramatuplaukts.lv

Aicinu dāvināt grāmatas Latvijas Nacionālajai bibliotēkai!

Ar cieņu

Andris Vilks, Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktors

Pēdējā atjaunošana 4-10-2013
Powered by Elxis - Open Source CMS