Latvijas Organiskās sintēzes institūts uzsāka ES 7.Ietvara programmas projekta īstenošanu

4-10-2013

2013. gada 1.septembrī Latvijas Organiskās sintēzes institūts (OSI) uzsāka ES 7.Ietvara programmas projekta “Baltijas reģiona jauns zāļu pētījumu centrs: Latvijas Organiskās sintēzes institūta pētniecisko un inovācijas kapacitāšu veicināšana” (InnovaBalt) īstenošanu. Projekta mērķis ir sekmēt OSI integrāciju Eiropas Pētniecības telpā un pilnvērtīgi izmantot institūtā esošo potenciālu Eiropas Savienībai aktuālu sociāli ekonomisko problēmu risināšanai veselības jomā.

Projekta aktivitātēs ietilpst modernas pētījumu aparatūras iegāde, nozīmīgu starptautisku zinātnisko konferenču un semināru organizēšana Latvijā, pieredzējušu zinātnieku atgriešanās Latvijā, kas dos būtisku ieguldījumu procesu ķīmijas virziena attīstībā, bioloģiski aktīvu vielu darbības mehānismu izpētē un datorsimulāciju pielietošanas izmantošanā institūtā, pieredzes apmaiņa un sadarbība ar 50 Eiropas vadošajiem zinātniskajiem centriem jaunu zāļu sintēzes un izpētes jomā.

Projekta kopējās izmaksas ir 5,2 miljoni eiro, no tiem 4,7 miljonus eiro finansē Eiropas Komisija. Šis ir lielākais ES 7.Ietvara programmas projekts, kas tiek īstenots Latvijā. Projekta īstenošanas laiks – 3,5 gadi, pēdējā pusgada laikā ir plānota institūta starptautiskā zinātniskās darbības izvērtēšana. Projekta koordinators – OSI direktors, profesors Ivars Kalviņš, projekta menedžere – OSI Farmaceitiskās farmakoloģijas laboratorijas vadītāja Dr. Maija Dambrova.

Projektā iegādātā aparatūra sniegs jaunas, daudz plašākas iespējas mērķtiecīgai inovatīvu zāļu izstrādei. Tiks izveidots augstas veiktspējas datorklasteris molekulārās modelēšanas mērķiem. Proteīnu kristalizācijas iekārta tiks izmantota savienojumu struktūras–aktivitātes sakarību izpētei, jauno potenciālo zāļu molekulu (ligandu) saistības noteikšanai ar bioloģiskajiem mērķiem, piemēram, dažādām olbaltumvielām. Aparatūra nanoagregātu izmēru un formas noteikšanai ļaus veikt ļoti precīzus mērījumus, pētot jaunas formas zāļu nogādei šūnās. Savukārt ar jauno molekulārās tomogrāfijas iekārtu farmakologi varēs izsekot jauno, pētāmo zāļu un bioloģisko mērķu mijiedarbībai eksperimenta dzīvnieku organismos.

Lai stiprinātu institūta zinātnisko kapacitāti un attīstītu jaunus pētniecības virzienus, InnovaBalt projektā piedalīsies 8 pieredzējuši un 6 pēcdoktorantūras zinātnieki no ārzemēm. Lielākā daļa no šiem zinātniekiem savu pētniecības darbu pirms gadiem ir uzsākuši Latvijā. InnovaBalt projekts sniedz iespēju tagad atgriezties un ārzemju laboratorijās iegūto pieredzi pielietot Latvijā. Projekta izpildē ir piekrituši līdzdarboties izcilais pasaules nozīmes ķīmiķis profesors Edvīns Vedējs, jaunu zāļu preklīniskās izpētes speciāliste Dr. Inese Šmukste, molekulārās modelēšanas eksperts Dr. Aleksandrs Gudcaits, medicīnas ķīmijas zinātniece Dr. Laura Beķere un analītikās ķīmijas zinātnieks Dr. Aleksandrs Veršilovskis. Viens no zinātniekiem, kas pēc 8 gadu darba ASV atgriežas Latvijā, ir Dr. Dmitrijs Čerņaks. Amerikā Dr. Čerņaks ir ieguvis vērtīgu akadēmisko pieredzi, darbojies pārejas metālu katalizēto heterociklisko savienojumu sintēzē un reversās polaritātes metodoloģijas izstrādē, kā arī iepazinies ar efektīvām laboratorijas vadības metodēm. Iegūtās zināšanas un pieredze tagad tiks aktīvi pielietotas jaunu sintēzes metožu izstrādei OSI Tehnoloģijas attīstības nodaļā.

Projekta uzsākšanas sanāksmē 2013.gada 4.septembrī visi interesenti varēja iepazīties ar InnovaBalt mērķiem un plānotajām darba aktivitātēm, kā arī organiskās ķīmijas vēsturi Latvijā un OSI, kas ir veidojusi pamatus šodienas sasniegumiem (referenti: profesors Jānis Stradiņš, InnovaBalt koordinators profesors Ivars Kalviņš un InnovaBalt menedžere Dr. Maija Dambrova). Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents profesors Ojārs Spārītis, apsveicot institūta kolektīvu ar sasniegtajiem panākumiem ES 7.Ietvara programmas konkursā, sniedza ieskatu par Latvijas Zinātņu akadēmijas paveikto un iecerēto starptautiskajā sadarbībā zinātnes jomā. Viena no iespējām kopējai sadarbībai ar citu valstu zinātniekiem ir līdzdalība starptautiska līmeņa pētniecības infrastruktūrās (ESFRI, European Strategy Forum for Research Infrastructures, http://www.ec.europa.eu/research/esfri). OSI darbības un kompetences virzieniem īpaši atbilstoša ir ieplānotā pētniecības infrastruktūra EU–OPENSCREEN (European Infrastructure of Open Screening Platforms for Chemical Biology, http://www.eu–openscreen.de). Neskatoties uz lielo aizņemtību, EU–OPENSCREEN vadītājs Dr. Ronalds Franks (Ronald Frank) atsaucās uzaicinājumam piedalīties InnovaBalt uzsākšanas sanāksmē un sniedza ļoti izsmeļošu informāciju par šīs Eiropas līmeņa infrastruktūras mērķiem, uzdevumiem un attīstības perspektīvām.

Tāpat sanāksmē bija iespējams nepastarpināti iegūt informāciju par ES 7.Ietvara programmas projektu ieviešanas aktualitātēm no EK pārstāvja Dr. Lukasa Jansena (Lucas Janssen).

Savukārt Dr. Daumants Matulis (Daumantas Matulis) no Lietuvas Biotehnoloģijas institūta dalījās pieredzē par līdzīga projekta – “Lietuvas molekulārās biotehnoloģijas kapacitātes veicināšana un ilgtspējīga attīstība Eiropas Pētniecības telpā”– īstenošanu (“MoBiLi”, http://mobili.ibt.lt/). “MoBiLi” projekts ir noslēdzies šī gada pavasarī, tāpēc ļoti vērtīgas bija Dr. Matuļa atziņas gan par to, ko projekts ir devis Lietuvas Biotehnoloģijas institūta attīstībai, gan par pieļautajām kļūdām un to risinājumiem projekta īstenošanas gaitā.

Darbs InnovaBalt projektā ir sācies, un kopīga sadarbība ir viens no priekšnoteikumiem tā veiksmīgai īstenošanai.

“Sanākšana kopā ir sākums. Turēšanās kopā ir progress. Strādāšana kopā ir panākumi” /Henrijs Fords/.

M.Dambrova, D. Tirzīte

Pēdējā atjaunošana 4-10-2013
Powered by Elxis - Open Source CMS