RSU uzsāk ES 7.Ietvara programmas projekta īstenošanu

4-10-2013


2013. gada 1.septembrī RSU uzsāk ES 7.Ietvara programmas projekta “Infekcijas slimību pētniecības potenciāla attīstīšana Rīgas Stradiņa universitātē” (Baltinfect) īstenošanu.

Projekta mērķis ir Infekcijas slimību multidisciplinārās pētniecības, kā kritiski nozīmīgas veselības zinātnes daļas, stiprināšana Baltijas, Eiropas un globālā dimensijā, atraisot zinātnisko potenciālu Rīgas Stradiņa universitātē.

Projekta īstenošanā iesaistītās struktūrvienības: A.Kirhenšteina Mikrobioloģijas un virusoloģijas institūts (vadošā), Klīniskās imunoloģijas un imunoģenētikas starpkatedru laboratorija, Infektoloģijas un dermatoloģijas katedra.

Projekta kopējās izmaksas ir 2,28 miljoni eiro, no tiem 2,049 miljonus eiro finansē Eiropas Komisija. Projekts ilgs līdz 2017.gada 28.februārim. Šis ir pirmais ES 7.Ietvara programmas REGPOT atbalsta projekts MEDICĪNĀ, kas tiks īstenots Latvijā. EK atbalsts iegūts ar perspektīvu infekcijas slimību pētniecības virziena attīstībai Latvijā un reģionā. Baltinfect projekta īstenošana sniegs būtisku ieguldījumu A.Kirhenšteina Mikrobioloģijas un virusoloģijas institūta pilnvērtīgai integrācijai vienotajā Eiropas Pētniecības telpā.

Projekta īstenošanā iesaistītās struktūrvienības: A.Kirhenšteina Mikrobioloģijas un virusoloģijas institūts, Klīniskās imunoloģijas un imunoģenētikas starpkatedru laboratorija, Infektoloģijas un dermatoloģijas katedra. Projekta koordinators – A.Kirhenšteina Mikrobioloģijas un virusoloģijas institūta direktore, asoc.profesore Modra Murovska.

Projekta sadarbības partneri: Upsalas universitāte (Zviedrija), Londonas Higiēnas un tropiskās medicīnas skola (Lielbritānija), Steinbeis zinātnes centrs (Vācija), Lietuvas valsts Inovatīvās medicīnas institūts (Lietuva), Pomerānijas Medicīnas universitāte (Polija), Karolinskas institūts (Zviedrija), Lēvenas Katoļu universitāte (Beļģija), Bekingemšīras Jaunā universitāte (Bucks University) (Lielbritānija), Baltkrievijas Veselības ministrijas Epidemioloģijas un mikrobioloģijas centrs (Baltkrievija), Dublinas universitātes koledža (Īrija), Bulgārijas ZA Eksperimentālās morfoloģijas, patoloģijas un antropoloģijas institūts (Bulgārija).

Projekts sastāv no 8 darba paketēm, kuru aktivitātēs ietilpst:

• divu laboratoriju izveide – Imunoloģiskās vizualizācijas laboratorija un Infekcijas slimību modelēšanas laboratorija,

• modernas pētījumu aparatūras un programmnodrošinājuma iegāde,

• starptautiskās zinātniskās konferences un trīs semināru organizēšana Latvijā,

• pieredzējušu ienākošo zinātnieku piesaiste institūta kapacitātes celšanā,

• pieredzes apmaiņa un sadarbība ar Eiropas universitātēm un vadošajiem zinātniskajiem centriem,

• kvalifikācijas celšana intelektuālo īpašuma tiesību aizsardzības jautājumos.

A.Kirhenšteina Mikrobioloģijas un virusoloģijas institūta kapacitāte tiks stiprināta piesaistot ārvalstu pētniekus darbā MVI un MVI pētniekiem dodoties pieredzes apmaiņā (pētnieku uzturēšanās sadarbības institūcijās no 0,5 līdz 2 mēnešiem). Trīs pieredzējuši ārvalstu pētnieki virusoloģijas, imunoloģijas un matemātiskās modelēšanas jomā tiks iesaistīti MVI pētnieciskajā darbā katrs uz 32 mēnešiem. piesaistīti MVI. Paredzētas 17 Latvijas pētnieku pieredzes apmaiņas vizītes uz citu valstu pētniecības centriem un 10 ārvalstu zinātnieku vizītes Rīgas Stradiņa universitātē (MVI).

Esošās infrastruktūras pilnveidošana un modernizēšanai tiks iegādāts jauns aprīkojums: fluorescences rezonanses enerģijas pārneses modulis konfokālam mikroskopam (FRET module for confocal/inverted microscopy) un uz luminiscentām lodītēm bāzēta analīzes sistēma (Immunofluorecent bead based analysis). Tiks pilnveidota arī esošā aparatūra un iegādāts monohromātiska starojuma avots (BD FACSAria II Yellow–Green Laser Set) jau esošajai šūnu sadalīšanas sistēmai. Tāpat tiks iegādāts pogrammnodrošinājums imunoloģijas un infekcijas slimību vizualizācijai un modelēšanai.

Tiks organizēti 3 semināri par tēmām: Jaunākās tendences imunoloģijā – no bāzes zinātnes līdz klīniskiem pētījumiem, Pašreizējās un nākotnes perspektīvas infekcijas slimību mikro un makro modelēšanā – no sistēmbioloģijas uz kontroli un dinamiku, ERA perspektīvās stratēģijas. Tiks organizēta arī 1.Baltijas konference, veltīta modelēšanai imunoloģijā: teorija un prakse.

Tāpat tiks organizēti arī atpazīstamības un reklāmas pasākumi, kuros ietilps mājas lapas izveide un uzturēšana, brošūru un informatīvo lapu izveide, Latvijas ZA Vēstu speciālizdevuma, kas veltīts RSU MVI 70–tajai gadadienai, izdošana un populārzinātniskas filmas par infekciju slimību izpēti uzņemšana. Paredzētas arī ar infekcijas slimību pētniecību paredzētas aktivitātes Latvijas prezidentūras laikā (2015.gadā).

Projekta veiksmīgas realizācijas nodrošināšanai ir izveidota Projekta konsultatīvā padome, kurā uzaicināti 3 savās jomās Eiropā un pasaulē atpazīstami zinātnieki:Maria Söderlund–Venermo, asoc. profesore, Helsinku universitātes Haartman institūts, Virusoloģijas departaments, Somija; Dario Di Luca, profesors mikrobioloģijā un klīniskajā mikrobioloģijā, Ferraras universitātes Medicīnas fakultāte, Itālija un Thomas Schulz, profesors, Hannoveres Medicīnas skolas Virusoloģijas institūta direktors, Vācija.

Ir izveidota arī Projekta rīcības komiteja, kurā laipni piekrituši strādāt Ojārs Spārītis – LZA pārstāvis, Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents; Jurijs Perevoščikovs – Veselības ministrijas pārstāvis, Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors; Karīna Aleksandra – IZM pārstāve, vecākā eksperte (zinātne un inovācijas); Luis Carlos Nacul – sadarbības partnera pārstāvis, Londonas Higiēnas un tropiskās medicīnas skola, Lielbritānija; Frank Graage – sadarbības partnera pārstāvis, Rostokas Steinbeis Ziemeļaustrumu komanda, Vācija; Jonas I.O.Blomberg – sadarbības partnera pārstāvis, Upsalas universitātes, Medicīnas zinātņu departamenta, Klīniskās virusoloģijas sekcija, Zviedrija; Iveta Ozolanta – RSU pārstāve, zinātņu prorektore un Modra Murovska – projekta koordinatore.

Projekta atklāšanas sanāksme notika RSU 26.septembrī. Sanāksmi atklāja RSU rektors, profesors Jānis Gardovskis, dalībniekus uzrunāja Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents, profesors Ojārs Spārītis. ES Nacionālā kontaktpunkta koordinators Arnolds Ūbelis sniedza prezentāciju par valstu centieniem dalībai 7.Ietvara programmas REGPOT konkursos, 2007–2012. Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja direktors, profesors Juris Salaks deva ļoti interesantu pārskatu par infekcijas slimību pētniecības vēsturi Latvijā.

Projekta koordinatore, asoc. profesore Modra Murovska stāstīja par A.Kirhenšteina Mikrobioloģijas un virusoloģijas institūta zinātnisko veikumu, kas noteica projekta pieteikuma panākumus konkursā. Baltinfect projekta finanšu un juridiskais pārstāvis, asoc. profesors Uldis Berķis iepazīstināja ar projekta mērķiem un darba aktivitātēm. Pasākumā piedalījās ārvalstu eksperti, kuri iesaistīti Projekta konsultatīvās padomes un Vadības komitejas sastāvā.

Pēdējā atjaunošana 4-10-2013
Powered by Elxis - Open Source CMS