LZA nominētais pētnieks Vjačeslavs Kaščejevs saņēmis vienu no prestižākajiem apbalvojumiem zinātnē

4-10-2013

Laikā no 11. līdz 13.septembrim Daļanā (Dalian), Ķīnā notika “Pasaules Ekonomikas forums” (World Economic Forum), kura ietvaros apbalvoti pasaules izcilākie prāti – četrdesmit jaunie zinātnieki no 19 valstīm. Starp balvas laureātiem ir arī Latvijas Universitātes (LU) asociētais profesors, kvantu fiziķis Vjačeslavs Kaščejevs.

Ik gadu “Pasaules Ekonomikas forums” balvai izvirza pasaulē spēcīgākos jaunos zinātniekus (ne vecākus par 40 gadiem), kuru zinātniskais ieguldījums un tehnoloģiskās inovācijas ir būtisks pagrieziens pasaules attīstībā.

V. Kaščejevs: “Gūtā atzinība ir apliecinājums Latvijas zinātnes konkurētspējai un inovāciju potenciālam globālajā mērogā. Vērtīgākais ieguvums ir dalība jauno zinātnes līderu kopienā Pasaules Ekonomiskā foruma ietvaros. Iegūtie kontakti, pieredze un “skats no iekšpuses” uz inovāciju ceļu no zinātnes līdz lielajam biznesam ļaus labāk saskatīt un realizēt iespējas Latvijas attīstībai.”

Balvu Vjačeslavam Kaščejevam trešdien, 11.septembrī, pasniedza “Pasaules Ekonomikas foruma” dibinātājs un izpilddirektors profesors Klauss Martins Švābs (Klaus Martin Schwab), kurš 2009. gadā saņēmis LU Goda doktora nosaukumu. V.Kaščejevs tika nominēts par sasniegumiem, pētot kvantu nanoelektroniku. Pēdējos gadus fiziķis Latvijas Universitātē strādājis pie kvantu sūkņu teorijas. Teorija ir pierādīta eksperimentāli un kļuvusi par pamatu jaunai kvantu ierīču klasei, kas tiek pielietotas Eiropas lielvalstu galvenajās metroloģijas laboratorijās. Gaidāms, ka ar laiku kvantu sūkņi skaitīs atsevišķus elektronus tik precīzi, ka kļūs par labāko strāvas etalonu, kas ļaus zinātnei pāriet uz jaunu strāvas mērvienības ampēra definīciju. V.Kaščejeva pētījumam ir neatsverama nozīme nākotnes informācijas un komunikāciju tehnoloģiju attīstībā.

“Vjačeslavs Kaščejevs ir viens no Latvijas talantīgākajiem jaunajiem fiziķiem. Viņam ir teicami sasniegumi kvantu fizikā. Bez tam viņš savās zināšanās dāsni dalās ar studentiem kā pasniedzējs Latvijas Universitātē un ir ļoti atraktīvs zinātnes popularizētājs, stāstot par jaunākajiem sasniegumiem zinātnē dažādos pasākumos un masu medijos,” uzsver LU rektors, fiziķis profesors Mārcis Auziņš, kas izvirzīja pētnieku augstajam apbalvojumam.

Zinātnieki tika apbalvoti pasākumā “Jauno Čempionu gada tikšanās 2013” (Annual Meeting of the New Champions 2013), uz kuru pulcējās ap 1600 dalībnieku no visas pasaules. Pasākums ir pazīstams kā “vasaras Davosa” un ir nozīmīgākā biznesa pasaules tikšanās Āzijā. V. Kaščejevs ir vienīgais laureāts no Centrāleiropas un Austrumeiropas.

LU Preses centrs

Pēdējā atjaunošana 5-10-2013
Powered by Elxis - Open Source CMS