Latvijas Zinātnieku savienībā

18-10-2013

Rīgā 2013.gada 16.oktobrī

Latvijas Valsts prezidentam A.Bērziņa kungam

Latvijas Republikas Saeimas priekšsēdētājai
S.Āboltiņas kundzei

Latvijas Republikas Ministru prezidentam
V. Dombrovska kungam

Latvijas Republikas izglītības un zinātnes ministram
Vj. Dombrovska kungam

Latvijas Republikas finanšu ministram A. Vilka kungam

Latvijas Republikas Saeimas Izglītības, zinātnes un kultūras komisijas priekšsēdētājai I. Druvietes kundzei

Latvijas Zinātnieku savienība un Latvijas Jauno zinātnieku apvienība vēlas vērst Jūsu uzmanību uz nepieciešamību pārskatīt nākošā un tam sekojošo divu gadu budžetu projektus sadaļā, kas attiecas uz zinātnes, pētniecības un inovāciju atbalstu. Patreizējā likumprojekta redakcija paredz nevis NAP noteikto izaugsmi šajā jomā, bet gan tieši pretējo – investīciju samazinājumu zinātnei, pētniecībai, tehnoloģiju attīstībai un inovācijai.

Atbilstoši ieplānotajam, no NAP paredzētajiem rādītājiem valsts budžeta investīcijām P@A +I trīs gadu periodā plānots atpalikt kopumā par 51,86 miljoniem LVL (–8,51 miljoni LVL 2014. gadā, – 16,15 miljoni LVL 2015. gadā un – 27,2 miljoni LVL 2016. gadā). Kaut arī LR valsts budžetā investīcijas zinātnē, pētniecībā un inovācijā Valsts budžeta 3 gadu projektā ar visām Jaunās politikas iniciatīvām ir paredzēts neliels pieaugums (no 3,84 milj. LVL 2014. gadā līdz 12,36 milj. LVL 2016. gadā), tas visai tālu atpaliek no Zinātniskās darbības likumā paredzētā ikgadējā pieauguma 0,15% apjomā no IKP

Vēršam Jūsu uzmanību, ka tiek plānots straujš valsts budžetā ieplānotā atbalsta P@A +I kritums arī pret IKP – līdz 0,15% no IKP 2016. gadā, kaut arī, lai sasniegtu NAP paredzēto 1% no publiskajiem līdzekļiem 2020. gadā, ikgadējam pieaugumam P@A +I vajadzēja būt 0,71 % no IKP. Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas Inovāciju un zinātnes apakškomisijas sēdē š.g. 9. oktobrī Izglītības un zinātnes ministrija prezentēja plānoto ES fondu ieguldījumu kontrolskaitļus zinātnei, pētniecībai, tehnoloģiju attīstībai un inovācijai IZM un EM budžetos, ieskaitot valsts un privātā sektora līdzfinansējumu, no kura izriet, ka ES fondu ikgadējie piešķīrumi P@A +I nākošajā plānošanas periodā tiek plānoti ar 20% kritumu pret 2013. gada rādītājiem.

Tā rezultatā 2014. gadā P@A +I no valsts budžetā ieplānotajiem publiskajiem (ES+LR) līdzekļiem saņems par 20 miljoniem LVL mazāk nekā 2013. gadā.

No tā izriet, ka iecerētās kopējās finanšu apropriācijas zinātnei, pētniecībai, tehnoloģiju attīstībai un inovācijai tālu atpaliek no NAP un Zinātniskās darbības likumos paredzētā, kā arī to, ka šāds investīciju apjoms nespēj nodrošināt nedz NAP paredzēto, nedz arī saglabāt patreizējo pētniecības un inovāciju potenciālu, un Latvija 2020. gadā neizbēgami būs pēdējā vietā ES gan pēc pētniecības un inovāciju kapacitātes un snieguma, gan arī nespēs īstenot savas ekonomiskās izaugsmes mērķus, kā arī pazaudēs lielu daļu zinātnieku, kuri šajos apstākļso būs spiesti doties emigrācijā.

Ievērojot augstāk minēto, lūdzam darīt visu nepieciešamo, lai nepieļautu Latvijas zinātnes, pētniecības un inovāciju potenciāla vēl tālāku atpalicību no ES vidējā līmeņa, kas nozīmētu arī Latvijas ekonomiskās izaugsmes mērķu sasniegšanas nopietnu apdraudējumu.

Latvijas Zinātnieku savienības padomes
priekšsēdētājs, profesors Ivars Kalviņš

Latvijas Zinātnieku savienības valdes
priekšsēdētājs, profesors Uldis Grāvītis

Latvijas Jauno zinātnieku apvienības
valdes priekšsēdētāja vietniece, Dr. art. Daina Lāce

Powered by Elxis - Open Source CMS