RTU izstrādā daudzaģentu robotizētas intelektuālas sistēmas tehnoloģiju

7-11-2013

Rīgas Tehniskās universitātes zinātnieki strādā pie daudzaģentu robotizētas intelektuālas sistēmas tehnoloģijas izstrādes, kas ļaus būtiski palielināt darba ražīgumu konkrētu uzdevumu ietvaros ar iespēju to pielietot arī lauksaimniecībā.

Pateicoties ES struktūrfondu atbalstam, Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU) tiek īstenots ERAF līdzfinansēts projekts «Daudzaģentu robotizētas intelektuālas sistēmas tehnoloģijas izstrāde» (Vienošanās Nr. 2010/0258/2DP/2.1.1.1.0/10/APIA/VIAA/005), kura ietvaros tiek izveidota jauna uz daudzaģentu paradigmu balstīta vairāku robotu tehnoloģija.

Projekta mērķis ir darba efektivitātes paaugstināšana un ražošanas procesa negatīvās ietekmes uz vidi samazināšana bioloģiskajā lauksaimniecībā, izstrādājot intelektuālu daudzaģentu robotizētu sistēmu tehnoloģiju. Projekts ilgst vairāk kā divus gadus, kuru laikā zinātnieki izstrādājuši daudzu robotu vadības sistēmas arhitektūru, specificējuši saskarnes starp sistēmu veidojošajām komponentēm, izstrādājuši robotu lokalizācijas risinājumu, kas balstīts uz mākslīgu telpas marķieru vizuālu atpazīšanu, implementējuši atbildības apgabalos sakņotu uzdevumu sadales algoritmu un robotu savstarpējo sadursmju noteikšanas mehānismu, kā arī robotu kustību plānošanas algoritmu un tā pēcapstrādes metodi. RTU zinātnieki izstrādājuši arī programmatūras simulatoru, kas imitē diferenciālas piedziņas robota darbu. Tas paredzēts robotu lokalizācijas metodes testēšanai. Tiek turpināts darbs pie sistēmas implementācijas un atkļūdošanas, lai izveidotu stabili strādājošu sistēmas versiju, kas spētu droši un ilgstoši darboties, vienlaicīgi vadot vairākus robotus. Veikti pētījumi par augu mēslošanas un aizsardzības līdzekļu ietekmi uz robota konstrukcijas elementiem un elektronikas komponentēm, izstrādāta metodika optisko elementu gaismas caurlaidības izmaiņas noteikšanai dažādu augu mēslošanas līdzekļu piesārņojuma ietekmē, kā arī eksperimentālās siltumnīcas klimata un apgaismojuma kontroles un regulēšanas shēma. Izstrādātas precīzās augu miglošanas robotizētās sistēmas tehniskās prasības, kurās apkopoti galvenie nosacījumi individuālu robotu un daudzu robotu sistēmu izmantošanai darbam siltumnīcās. Lai noskaidrotu optimālu atsevišķu robotu konfigurāciju darbam siltumnīcas apstākļos, sākta heterogēnu robotu sistēmas specifikācijas optimizācija un uzsākti eksperimenti ar platformu siltumnīcas vides simulēšanai robotu optiskās orientēšanās komponenšu veiktspējas pārbaudei reālos apstākļos.

Projektā izstrādātā tehnoloģija būs piemērojama dažādu uzdevumu veikšanai, kurā iesaistīti vairāki roboti, piemēram, lielu platību uzkopšanai, siltumnīcās – augu apsekošanai, precīzai laistīšanai, vai ķīmiskajai apstrādei. Izstrādātā tehnoloģija nodrošinās vairāku robotu sadarbību, kas sevī iekļaus uzdevumu sadali, izvairīšanos no šķēršļiem, savstarpēju sadursmju atpazīšanu, kā arī spēju orientēties telpā, ko nodrošina telpas marķieri kombinācijā ar odometrisko pārvietošanās sensoru datu apstrādes metodi.

“Robotizētu risinājumu ieviešana darba ražīguma un pakalpojumu kvalitātes palielināšanai Latvijā ir neizbēgama un daudzās jomās jau tiek veikta, lai nodrošinātu izaugsmi tuvākajā nākotnē. Projekta ietvaros kopīgi ar Latvijas Lauksaimniecības universitātes zinātniekiem mēs izstrādājam tehnoloģiju, kas ļaus paaugstināt darba ražīgumu tieši lauksaimniecības jomā, kas vēsturiski ir ļoti būtiska tautsaimniecības nozare Latvijā. Noteikti veltīsim daudz pūļu, lai izstrādātā tehnoloģija pēc iespējas ātrāk atrastu praktiskus pielietojumus.” stāsta projekta vadošais pētnieks Agris Ņikitenko.

Projektu īsteno RTU Datorzinātnes un informācijas tehnoloģijas fakultātes Sistēmu teorijas un projektēšanas katedra sadarbībā ar Latvijas Lauksaimniecības universitāti un SIA “Terra Virtuala”. Projektu plānots pabeigt 2013. gada 30. novembrī.

Papildu informācija par projektu:

http://www.rtu.lv/content/view/5226/1867/lang,lv/ un
http://stpk.cs.rtu.lv/projekti/1286

 

RTU Vadošais pētnieks Agris Ņikitenko

Powered by Elxis - Open Source CMS