LJZA VASARAS NOMETNES JAUNAJIEM ZINĀTNIEKIEM

21-11-2013

Dr. sc. ing. Gita Šakale, LJZA valdes locekle

Latvijas Jauno zinātnieku apvienības (LJZA) viens no mērķiem skan sekojoši: “Būt par vidi, kur sastopas doktoranti un jaunie pētnieki no dažādām zinātņu nozarēm.” Lai sekmētu uzstādītā mērķa realizāciju, par ikgadēju tradīciju ir kļuvusi LJZA rīkotā vasaras nometne jaunajiem zinātniekiem, kur patīkamais tiek apvienots ar lietderīgo. Katru gadu tiek izvēlēta aktuāla nometnes tematika, tiek pieaicināti lektori un notiek nometnes dalībnieku darbs grupās, kuru darba gaitā radušās atziņas dienas beigās tiek prezentētas pārējiem dalībniekiem.

No 2010. gada LJZA vasaras nometne notiek Lēdurgā. Norises vieta ir pietiekoši tālu no lielpilsētu kņadas un ir tuvu dabai. Pēdējos gados nometnei izvēlētas šādas tēmas: “Lielais vasaras seminārs” (2010), “Izlaušanās no laboratorijas, kabineta, ērtā dīvāna...” (2011), “Jaunie zinātnieki – jaunas idejas zinātnes attīstībai Latvijā un pasaulē: ieskats pašiem savā nākotnē” (2012). Aizvadītās vasaras nometnes tēma: “No Latvijas zinātnieka līdz globālam zinātniekam”. Turpinājumā neliels ieskats 2013. g. jūlija pēdējās nedēļas nogales notikumos.

Nometne šogad norisinājās no 26. līdz 28. jūlijam. Kopējais dalībnieku skaits svārstījās no 28 līdz 33. Nospiedošā vairākumā bija dalībnieki no Latvijas Universitātes (LU), Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) un Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU). Pēc tradīcijas jau piektdienas pievakarē nometnes dalībnieki sāka ierasties “Jaunurču” māju pagalmā, lai uzslietu teltis nakšņošanai.

27. jūlija rītā Lēdurgas skolā nometni oficiāli atklāja jaunais LJZA valdes priekšsēdētājs Dr. sc. ing. Egils Stalidzāns, ieskicējot tēmu “No Latvijas zinātnieka līdz globālam zinātniekam”. Tam sekoja LJZA valdes locekles Dr. art. Dainas Lāces pārskats par organizācijām, kas saīsinājumos pazīstamas, kā: IZM, LZA, LZP un LZS, kā arī par to lomu zinātniskās darbības vadīšanā un organizēšanā.

Pēc tam nometnes dalībniekus uzrunāja LJZA konsultatīvās padomes priekšsēdētājs Dr. hist. Gatis Krūmiņš – “svaigi” ievēlēts Vidzemes Augstskolas rektors – par tēmu “Vai viegli ir tikt pie vadošiem akadēmiskiem amatiem?”. Krūmiņš savu runu sāk ar jautājumu: “Kurš no klātesošajiem vēlas būt vadošā amatā?” Lielākā daļa auditorijas paceļ roku. Žēl, ka šo jautājumu vēlreiz neuzdevām nometnes dalībniekiem dienas beigās, pieļauju, ka pacelto roku skaits būtu ievērojami mazāks. Tika zīmēta piramīda, lai noskaidrotu, kā tikt līdz “virsotnei”, ejot ierasto akadēmisko vai zinātnisko ceļu. Secinājām, ka akadēmiskā (pedagoģiskā) ceļā karjeras virsotni var sasniegt vidēji 28 (!) gados, zinātniskā ceļā – 10 līdz 15 gados.

Dienas gaitā dzirdējām pieredzes stāstus par stažēšanos ārzemēs un par konkurētspējīgas pētnieku grupas izveidošanu Latvijā. Visi trīs vieslektori: Dr. sc. comp. Leo Seļāvo (Kiberfizikālo sistēmu laboratorijas vadītājs), Dr. chem. Māris Turks (RTU Organiskās ķīmijas tehnoloģijas institūta direktors) un Dr. biol. Nils Rostoks (LU Bioloģijas fakultātes dekāns) ir pabijuši pāri okeānam un veikuši pētījumus ASV. Māris Turks bez tam vēl veicis zinātniskus pētījumus Šveicē, savukārt Nils Rostoks – Skotijā. Bet visi kādā brīdī nolēmuši atgriezties Latvijā, jo saredzējuši šeit potenciālus pētniecības virzienus. Pēc stāstītā varēja noprast, ka strādāt zinātnē Latvijā nav nekāda medus maize, katram jāizkaro vieta zem zinātnes saules. Traucē lieka un dažbrīd pat smieklīga birokrātija, kā arī finansējuma trūkums. Profesors M. Turks dalījās pieredzē par pozitīvo sadarbību ar rūpniecību, uzsverot precīzu darbu noteiktā termiņā. Gan M. Turks, gan N. Rostoks atzina, ka esamība vadošā amatā uzliek papildus administratīva rakstura pienākumus un atņem laiku zinātniskai darbībai. Runātāji atklāti apstiprināja jau novēroto vispārējo tendenci Latvijas zinātnē – šobrīd ir grūti zinātniskajā grupā noturēt doktorantus un jaunos zinātniekus, jo nav iespējams nodrošināt konkurētspējīgu atalgojumu. Tika uzdots arī jautājums, vai zinātnieki ar starptautisku pieredzi ir Latvijā uz palikšanu? Protams, problēmām ar finansējumu, birokrātiju un zinātnes nesakārtotību turpinoties, nav izslēgts variants doties prom no Latvijas, bet tad jau ar ģimeni... Manuprāt, pozitīvi ir tas, ka uz zinātnes situāciju skatījāmies reāli, un tas jau ir solis uz priekšu, lai saprastu, kā to risināt.

Pēcpusdienā sekoja darbs grupās. Tika apspriesta zinātnes politika Latvijā, citas pedagoģijas tips & tricks, kā arī aplūkoti jautājumi par jaunas zinātniskas grupas izveidošanu un jauno zinātnieku gatavību to darīt. Grupās apsprieda arī jaunos LJZA darbības virzienus. Tā, piemēram, “Eņģeļu programma” ir paredzēta tiem doktorantiem, kas doktorantūras laikā kādā brīdī vēlas atrast uzmanīgu klausītāju un palīgu, lai, morāli spēcināts, vēlāk atkal turpinātu darbu pie disertācijas. Otra LJZA iecere saistās ar zinātnisko un komerciālo institūciju sadarbības veicināšanu. Tāpat identificējām Latvijas uzņēmumus, kurus jaunie zinātnieki būtu ieinteresēti apmeklēt. Pēc nometnes oficiālās daļas noslēguma visi pulcējās kopbildei un devās pretim relaksējošai atpūtai svaigā gaisā “Jaunurčos”.

Svētdienā, 28. jūlijā, norisinājās promocijas darbu priekšaizstāvēšanas ģenerālmēģinājums. Tā ir viena no nometnes programmas nemainīgām sastāvdaļām. Topošie doktori, kam aizstāvēšana gaidāma tuvākajā laikā, piesaka savas tēmas un improvizētā promocijas padomes sēdē limitētā laikā cenšas prezentēt sava promocijas darba zinātniskos atklājumus. Visu vēl sarežģītāku padara tas, ka “Jaunurču” promocijas padomē ir ļoti dažādu nozaru pārstāvji. Tāpēc par darbu jāmēģina stāstīt tā, lai ikvienam kļūtu skaidra pētījuma būtība. Šoreiz par saviem zinātniskajiem darbiem runāja divi doktora grāda pretendenti. Mārtiņš Mednis mēģināja “aizstāvēt” promocijas darbu “Bioķīmisko tīklu rekonstrukciju salīdzinošā analīze”, savukārt Gints Turlajs starpnozaru komisijai stāstīja par promocijas darbu “Uzņēmumu ekonomiskās stabilitātes un konkurētspējas novērtēšanas un pārvaldes metodes”.

LJZA nometnes rīkotāju vārdā saku paldies visiem, kas nometni apmeklēja, un aicinām sekot līdzi informācijai LJZA mājas lapā (www.ljza.lv) par nākamo – 2014. gada nometni.

zv/zv456-4.jpg

Nometnes dalībnieku skaita
sadalījums pa universitātēm/
augstskolām

 zv/zv456-5.jpg

LJZA 2013. gada vasaras nometnes dalībnieki veido
burtus – LJZA

Pēdējā atjaunošana 21-11-2013
Powered by Elxis - Open Source CMS