Rīgas Tehniskās universitātes zinātnieki ir izstrādājuši vienkāršo cilvēka antropometrisko parametru novērtēšanas sistēmu

5-12-2013

Rīgas Tehniskās universitātes zinātnieki ir izstrādājuši vienkāršo cilvēka antropometrisko parametru novērtēšanas sistēmu, kas var ieinteresēt arī Latvijas Universitāte medicīnas fakultātes speciālistus

Slimību profilaksē, sabiedrības veselības nodrošināšanā svarīga loma ir profilaktiskām apskatēm un skriningdiagnistikai, kuru mērķis ir atklāt organisma funkcionēšanas novirzes no normas agrīnajā stadijā, kad pacients vēl nejūt diskomfortu un novirzes neizsauc skaidri izteiktus atsevišķām slimībām raksturīgos simptomus.

Kopš 2011. gada RTU tika veikta tieši pacientu profilaktiskām apskatēm paredzētā mērinstrumentu komplekta – “skrīningošanas kofera” izstrāde. Šī aktivitāte norisinājās ERAF līdzfinansēta projekta “Mobils telemedicīnas skrīninga komplekss” (vienošanās Nr. 2011/0007/2DP/2.1.1.1.0/10/APIA/VIAA/008; PVS ID 1568) ietvaros.

Starp vairākiem komplektā iekļautiem diagnostikas rīkiem (EKG, spirometrija, redzes un dzirdes pārvaude u c.) ir arī antropometrisko mērījumu modulis. Šis modulis, pēc būtības, ir datorprogramma, kas izmanto USB videokameru un fotogrammetrijas pieeju, lai novērtētu virkni pacienta antropometriskos parametrus pēc pacienta attēliem. Modulis var strādāt gan komplekta sastāvā, gan atsevišķi.

Pašlaik modulī ieprogramēta šādu parametru noteikšana: cilvēka augums, vidukļa un iegurņa apkārtmēri un to attiecība, skoliozes indekss (POTSI), kifozes un lordozes indeksi. Manuāli ievadot pacienta svaru, tiek aprēķināts arī ķermeņa masas indekss. Modulī, pēc ārsta vajadzībām, viegli iekļaut arī citus nepieciešamus parametrus.

Antropometrijas modulis nav dārgs un ir efektīvs risinājums, kas īpaši piemērots cilvēka stājas masveida ekspresnovērtēšanai skolās, sporta sekcijās, veselības grupās. Tas pielietojams arī pētījumos, biomehānikā un ortopēdijā: tūlīt pēc izstrādes, moduli jau izmantoja pētījumā, kurā tika veikta plecu indeksa (norāda uz apaļo muguru) novērtēšana jauniešu – peldētāju grupā [Katashev, Shishlova, Vendina, 2013].

Projektu īsteno RTU Datorzinātnes un informācijas tehnoloģijas fakultātes Datorvadības, automātikas un datortehnikas institūta zinātnieki sadarbībā ar RTU Transporta un mašīnbūves fakultātes Biomedicīnas inženierzinātņu un nanotehnoloģiju institūta un LU Kardioloģijas institūta zinātniekiem. Projekta noslēgšana – 2013. gada 30. novembris.

Powered by Elxis - Open Source CMS