Ieguldīt pētniekos

19-12-2013

14. un 15. novembrī Lietuvas Zinātņu akadēmijā notika starptautiska konference “Ieguldīt pētniekos” – ar 17 valstu zinātnieku un doktorantu piedalīšanos. Latvijas Zinātņu akadēmiju konferencē pārstāvēja akadēmiķe Baiba Rivža, kura plenārsēdē nolasīja referātu “Eiropas Sociālā fonda doktorantu stipendiju loma Latvijas jauno doktorantu korpusa izaugsmē” un piedalījās konferences noslēguma apaļa galda diskusijā.

Konferences galvenās atziņas:

1. EK Zinātnes un inovāciju Ģenerāldirektora pārstāvis Stefans Hermans norādīja, ka nav cita ceļa valsts izaugsmei, kā ieguldīt zinātnē vismaz 1% no IKP.

2. Jaunie zinātnieki konferencei norādīja, ka pēc doktora grāda iegūšanas patstāvīgas karjeras uzsākšana nav viegla un tai ir vajadzīgs atbalsts.

3. Vācijā 75% jauno doktorantu aiziet strādāt industrijā, Ziemeļvalstīs ir augsts doktoru īpatsvars valsts pārvaldē. Visās šajās valstīs ir īpaša valsts politika, kas sekmē šādu izvēli.

4. Vācijā kopā ir vairāk kā 20 tūkstoši doktorantu. Vienā Leibnica vārdā nosauktajā Universitātē Hanoverē ir tikpat daudz doktorantu kā Latvijā kopā. Vācu kolēģi uzsvēra, ka katra universitāte cenšas veidot arvien jaunas doktora programmas, lai piesaistītu potenciālos doktorantus.

5. Lai palīdzētu saviem doktorantiem pēc promocijas darba aizstāvēšanas atrast savu vietu dzīvē, Vācijas un Skotijas universitātes organizē īpašus kursus. Notiek koučinga nodarbības kopā ar speciālistiem, kurās doktoranti veido savas karjeras izaugsmes programmas, tiek izraudzīti mentori, veidota prasme tikt galā ar stresu, iemācīta prasme sevi “pasniegt” darba tirgū, celta pašapziņa un tiek apgūti uzņēmējdarbības pamati.

6. Lietuvas Jauno zinātnieku apvienība ļoti grib sadarboties ar Latvijas jaunajiem zinātniekiem.

7. Regulāri ar doktorantiem tiekas lielo uzņēmumu, pašvaldību un starptautisko organizāciju pārstāvji.

8. Eiropas stipendiju nozīme Latvijas jauno doktoru kritiskās masas veidošanā tiek novērtēta ļoti pozitīvi.

9. Jāsaka, ka valsts stipendijas doktorantiem mūsu kaimiņu valstīs ir krietni lielākas nekā Latvijā. Tā, piemēram, Polijā tā ir 400 EUR mēnesī. Nevienas valsts pārstāvis nerunāja par budžeta vietu samazinājumu, tieši otrādi visur tiek uzsvērts valsts atbalsta palielinājums zinātnei.

Konference notika Lietuvas ES padomes prezidentūras pasākuma ietvaros.

Powered by Elxis - Open Source CMS