L’OREAL Baltic godina sievietes zinātnē

23-05-2008

 zv/zv365-2.JPG

No labās – Tatjana Voronkova, Jolanta Pupure,
Ilze Aulika.
A.Edžiņas foto

Pasaulē sievietes zinātnē ir mazākumā – vispārzināms fakts Latvijā sievietes zinātnē ir vairākumā (53 %) – arī vispārzināms fakts, tādēļ brīžam tādu kā smaidu izsauc šīs visnotaļ cildenās un nepieciešamās kustības patoss Latvijas apstākļos, kur īstenībā jārunā nevis par pretnostatījumu sieviete – vīrietis, bet par konkurences cīņu sieviešu zinātnieču starpā, jo, kā par savu laureāti teica akadēmiķis Pauls Pumpēns no Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra, “grūti sevi apliecināt kā sievieti zinātnē tādā institūtā, kur strādā gandrīz tikai sievietes”.  

 

Tātad šīs trīs burvīgās meitenes, kuras 15. maijā saņēma L’OREAL Baltic piešķirtās un UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas atbalstītās dāsnās stipendijas, ir tās godam nopelnījušas ar patiešām izcilu veikumu zinātnē savās spēka kategorijās, un pašreizējie akadēmiķi pilnīgi pamatoti viņas uzlūko kā nākošo LZA locekļu paaudzi, jo kolēģes viņas jau ir. Kā nekā 2006. gada stipendiāte Maija Dambrova 2007. gadā ievēlēta par LZA korespondētājlocekli, bet pagājšgada stipendiāte jauniņā Līga Grīnberga kļuvusi par doktori.

L’OREAL stipendiju pasniegšana, kas Latvijā notiek ceturto reizi, bet lielā starptautiskā programma “Sievietes zinātnē” pasaulē piedzīvo jau 10. jubileju, Latvijas Zinātņu akadēmijas telpās vienmēr notiek ar izsmalcinātu eleganci, kas ietver arī gaviļnieču sapošanu ar firmas L’OREAL kosmētikas līdzekļiem. Citādi nemaz nevar būt, jo balvas Goda patronese ir ar izcilu šarmu apveltītā Latvijas Republikas eksprezidente LZA akadēmiķe Vaira Vīķe–Freiberga, kura parasti iespēju robežās personīgi sveic laureātes. Šoreiz viņa atradās Amerikas kontinentā un klātesošos uzrunāja, izmantojot video dotās iespējas.

Žūrijas komisijas priekšsēdētājs akadēmiķis Jānis Stradiņš iepazīstināja ar stingro pretendentu atlasi vairākās kārtās, kuras rezultātā starp zinātniecēm ar doktora grādu līdz 40 gadu vecumam stipendiju ieguva Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra vadošā pētniece Dr. biol. Tatjana Voronkova, bet starp jaunajām zinātniecēm līdz 33 gadu vecumam – LU Cietvielu fizikas institūta zinātniskā asistente fizikas maģistre Ilze Aulika un LU Medicīnas fakultātes Farmakoloģijas katedras zinātniskā asistente bioloģijas maģistre Jolanta Pupure.

Par savu kolēģi Tatjanu Voronkovu, kura, lai cik neticami tas neliktos, institūtā strādā jau 18 gadu, stāstīja akadēmiķis Pauls Pumpēns, teikdams, ka, kaut arī viņš skaitās Taņas zinātniskais vadītājs, viņai jau sen nekādi vadītāji nav vajadzīgi. Akadēmiķim Jānim Stradiņam pēc scenārija bija katrai stipendiātei jāuzdod pa jautājumam. Viņš jautāja, kad būs izstrādāta un pieejama dzemdes kakla vēža terapeitiskā vakcīna. Uz to T. Voronkova atbildēja, ka daudzas laboratorijas pasaulē strādā pie šādas vakcīnas radīšanas, un viņa nevar pateikt, kuriem veiksies pirmajiem.

Akadēmiķe Vija Kluša lepojas ar to, ka tieši LU Medicinas fakultātei izdevās 2006. gadā pārvilināt pie sevis Bioloģijas fakultāti beigušo Jolantu Pupuri. Tagad viņai jau ir četras publikācijas starptautiski atzītos zinātniskos žurnālos un viņa ir trīs patentu līdzautore. Starptautiskā konferencē ārzemes Vijai Klušai par Jolantu, kura ieradusies kā pilntiesīga konferences dalībniece, jautāts, vai viņai jau ir autovadītāja tiesības?.. 2007. gadā Jolanta saņēma A/S “Grindeks” balvu kā labākā jaunā zinātniece. Viņa pēta vielas, kas sintezētas Organiskās sintēzes institūtā, pārbauda mildronātu jaunā “ampluā” – kā neiroprotektīvu līdzekli.

LU Cietvielu fizikas institūta direktors akadēmiķis Andris Šternbergs, apsveikdams visus Starptautiskajā ģimenes dienā, teica, ka sievietei ģimenē ir galvenā loma, arī visu mūsu lielajā ģimenē Zeme – debesis – cilvēks. Ilze Aulika strādā ar ļoti delikātām optiskām metodēm, vielu nesagraujot. Tās ir nanostrukturētās polārās kārtiņas dažādās optiskās ierīcēs un pārklājumos, kurus var izmantot arī Saules enerģijas uzkrāšanai. Pati Ilze izteica pateicību L’OREAL par to, ka stipendijas “Sievietēm zinātnē” šo gadu laikā ir izpelnījušās ļoti lielu mediju uzmanību (arī šoreiz fotogrāfu, filmētāju un intervētāju, gan latviski, gan krieviski, bija vai vesels pūlis) un sagrāvušas nepareizo priekšstatu par zinātni, kāds radies, pateicoties tiem pašiem medijiem. Viņa novēlēja jauniem cilvēkiem sākt lepoties ar to, ka starp viņu radiem, draugiem, paziņām ir kāds zinātnieks.

Pagājušā gada laureātes novēlēja jaunajām pilnvērtīgi izmantot viņām atvēlēto gadu, kura laikā viņas tiks starptautiskajā zinātniskajā sabiedrībā lutinātas un lolotas, jo šī ir ļoti prestiža balva. Stabils pakāpiens ceļā uz augšu.

Stipendiātes sveica, diplomus, dāvanas un ziedus pasniedza un citādi cildināja L’OREAL Baltic ģenerāldirektors Eriks Delamars, UNESCO LNK ģenerālsekretārs Rolands Ozols, LZA prezidents Juris Ekmanis, IZM parlamentārais sekretārs Rolands Broks un kur tad vēl kuplais kolēģu, radu un draugu pulks! Un visi ar viņām lepojās.

Z. Kipere

Pēdējā atjaunošana 23-05-2008
Powered by Elxis - Open Source CMS