2014. gada balvu par mūža ieguldījumu medicīnā saņem Viktors Kalnbērzs un Agnis Štifts; gada cilvēks medicīnā - Andrejs Ērglis

9-02-2015

Š.g. 6. februārī Latvijas Ārstu biedrība (LĀB) sadarbībā ar Veselības ministriju (VM) pasniedza „Gada balvu medicīnā 2014". 


Attēlā: "Gada balvas medicīnā 2014" laureāti, valsts amatpersonas, atbalstītāji un organizētāji. 2015. gada 6. februāris

„Gada balvu par mūža ieguldījumu medicīnā" šogad saņēma Latvijas un Krievijas Zinātņu akadēmiju akadēmiķis, skolotājs, pasaulē pazīstamais traumatologs un ortopēds, Viktors Kalnbērzs un izcilais speciālists, zinātnieks un skolotājs, kura vadībā izglītojusies visa Latvijas endokrinologu paaudze - docents Agnis Štifts. Raksturojot Viktoru Kalnbērzu, Latvijas Ārstu biedrības valdes loceklis profesors Dintars Mozgis sacīja: „Ir ārsti ar zelta rokām, bet dzelzs galvu, ir ārsti ar dzelzs rokām, bet zelta galvu. Kad ārstam ir gan zelta rokas, gan zelta sirds, tad viņa pacienti var būt droši par savu veselību. Tāds ir profesors Viktors Kalnbērzs." Savukārt docents Agnis Štifts,  saņemot „Gada balvu par mūža ieguldījumu medicīnā", pateicās saviem pedagogiem un secināja: „Nodzīvojot tik garu un bagātu mūžu, man ir bijusi iespēja mācīties ne tikai no saviem skolotājiem, bet nu jau arī no saviem audzēkņiem."  

Tradicionāli „Gada balva medicīnā" tika pasniegta arī nominācijā „Gada cilvēks medicīnā", to saņēma profesors Andrejs Ērglis. Pasniedzot prestižo balvu, Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents akadēmiķis Ojārs Spārīts sacīja: „Kapitālismam ir skarba seja, tas šodien noved slimnīcā daudzus cilvēkus vēl spēka gados, bet Andrejs Ērglis, gluži kā Bībeles sižetā, liek šiem cilvēkiem ņemt savu gultu un staigāt." Kā savulaik Pauls Stradiņš Latvijā ieviesa asins pārliešanu un ķirurģisko onkoloģiju, tā viņa mazdēls Andrejs Ērglis ir attīstījis digitālo angiogrāfiju, angioplastiju, un sirds ārstēšanā Latvija kļuvusi līdere Eiropā. 

Informācija: Latvijas Ārstu biedrība.

Fotogrāfijas (Latvijas Ārstu biedrība)


No labās: akadēmiķis Viktors Kalnbērzs un LZA
goda doktors Agnis Štifts

Viktors Kalnbērzs

Agnis Štifts

Viktors Kalnbērzs un Agnis Štifts

LZA prezidents Ojārs Spārītis un LZA
korespondētājloceklis Andrejs Ērglis

AS "Grindeks" valdes priekšsēdētājs Juris Bundulis un Andrejs Ērglis

Pēdējā atjaunošana 9-02-2015
Powered by Elxis - Open Source CMS