LZA aicina uz diskusiju "Par prezidenta institūciju Latvijā"

11-03-2015

17. martā plkst. 15.00 Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) Sēžu zālē notiks diskusija "Par prezidenta institūciju Latvijā". Diskusiju, ko rosinājuši Latvijas Republikas Saeimas deputāti no Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!" -  "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK, organizē LZA Humanitāro un sociālo zinātņu nodaļa.

Diskusijas mērķis ir izprast Valsts prezidenta institūcijas būtību un nozīmi, veidot viedokli par vēlamo prezidenta institūciju Latvijā un paust to sabiedrībai.

Diskusijas laikā plānots aptvert divus jautājumu blokus:

1. Valsts prezidenta funkcijas ārpolitikā, iekšpolitikā un saziņā ar sabiedrību - esošās un vēlamās;

2. Valsts prezidenta apstiprināšanas kārtība: prezidenta kandidāta izvēles kritēriji, tiesības izvirzīt prezidenta kandidātu, atklātības principa ievērošana prezidenta kandidāta izvēlē, prezidenta vēlēšanu kārtība - esošā un vēlamā.

Katrā jautājumu blokā paredzēts uzklausīt eksperta ziņojumu un rosināt radošu diskusiju,  ar līdzvērtīgu zinātnieku, inteliģences pārstāvju un politiķu dalību.

Diskusiju par valsts prezidenta funkcijām ārpolitikā atklās LZA akadēmiķis Georgs Andrejevs, par Valsts prezidenta funkcijām iekšpolitikā un saikni ar sabiedrību to turpinās Latvijas Universitātes (LU) prof. Juris Rozenvalds un LU asoc.prof. Ivars Ījabs.

Otrajā jautājumu blokā diskusiju ievirzīs LZA goda doktors Romāns Apsītis.

Diskusiju vadīs LZA akadēmiķe Raita Karnīte.

Diskusijā aicināti piedalīties Latvijas Republikas Saeimas deputāti, politisko partiju un valsts institūciju darbinieki, zinātnieku un radošās inteliģences pārstāvji no plaša organizāciju loka, kā arī LZA locekļi, kā arī mediju pārstāvji.

Mediju pārstāvjiem lūgums elektroniski apstiprināt savu dalību līdz 16. martam ( ).

Ilze Stengrevica
sabiedrisko attiecību speciāliste
Latvijas Zinātņu akadēmija
Akadēmijas laukums 1
e-pasts:
tālrunis: 67223567
fakss: 67821153
www.lza.lv
twitter.com/LZA_LV

Powered by Elxis - Open Source CMS