ACADEMIA - 200 GADS

20-03-2015

Latvijas Zinātņu akadēmija, izsludinot 2015. gadu par ACADEMIA - 200 gadu, ir iecerējusi, papildinot ikgadējos akadēmiskos pasākumus un kopējo, šogad īpaši bagāto zinātnes notikumu kalendāru, pievērsties zinātnes vēsturei Latvijā. Vēsturei, kas daudziem no mums šodien nav zināma, vai ir nepelnīti aizmirsta.

Savu ritējumu jau ir sācis kārtējais zinātnes gads, kura galvenās norises esam centušies apkopot "Zinātnes kalendārā 2015". Mēs ceram, ka dziļāk un plašāk šī jubilejas gada būtību atklās arī tam veltītais speciālais lekciju cikls, ko šogad piedāvā Latvijas zinātnieki - vēsturnieki, filozofi, mākslas un arhitektūras vēstures eksperti, sociālo un eksakto zinātņu pārstāvji. Šī lekciju cikla mērķis ir ieinteresēt, izglītot un aizraut! Zinātnieki ir gatavi sniegt savu ieguldījumu izpratnē par to, kas ir zinātne Latvijā, kāda bijusi tās attīstība, kas slēpjas zem gadskaitļiem 1815, 1869, 1932, 1936, 1946 un 1992, kur atradušās pirmās zinātniskās biedrības un apvienības Latvijā, kādi ir bijuši zinātniskās domas virzieni pagājušajos gadsimtos un ko šodien mēs saprotam ar vārdiem zinātnes politika, visbeidzot - kāda ir nākotnē paredzamā zinātnes attīstība Latvijā un kāda ir zinātnisko organizāciju, tai skaitā, zinātņu akadēmiju loma šajos procesos.

Piedāvājumā iekļautas 14 lekcijas, kuras plānots nolasīt visa gada garumā gan Latvijas Zinātņu akadēmijā, Rīgas Latviešu biedrības namā, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, skolās un universitātēs ne tikai Rīgā, bet arī citās Latvijas pilsētās. Lekciju gada plāns veidojas, mainās un tiek papildināts sadarbībā ar minētajām organizācijām, mācību iestādēm un citām institūcijām. Informācija par lekciju cikla organizācijas grafiku un pieejamību regulāri tiek aktualizēta Latvijas Zinātņu akadēmijas mājaslapas sadaļā ACADEMIA - 200.

Lekciju saraksts

O.Spārītis. 2015. - akadēmiskās zinātnes, gaismas un tehnoloģiju gads!

J.Stradiņš. ACADEMIA - 200 gads.

Pēdējā atjaunošana 25-03-2015
Powered by Elxis - Open Source CMS