LZA goda mecenāti

21-03-2015

KIROVS LIPMANS

LZA goda mecenāta nosaukums piešķirts AS “Grindeks” padomes priekšsēdētājam un fonda “Zinātnes un izglītības atbalstam” valdes priekšsēdētājam KIROVAM LIPMANAM.

 

Latvijas Zinātņu akadēmijas un AS “Grindeks” sadarbība tika uzsākta 1998. gadā, abpusēji parakstot vienošanos par sadarbību un LZA un “Grindeks” gada balvām un prēmijām zinātnē. Sākumā balvas tika piešķirtas ik gadu, bet kopš 2008. gada – reizi divos gados divās nominācijās –“Zelta pūces” balvas un naudas prēmijas izcilākajiem Latvijas zinātniekiem par izcilu veikumu vai mūža ieguldījumu un :Sudraba pūces” balvas un naudas prēmijas labākajiem jauniem zinātniekiem. Kopš 1998. gada balvas saņēmuši 40 izcilākie Latvijas zinātnieki un vairāk nekā 50 jaunie zinātnieki ķīmijas, farmācijas un bioloģijas nozarēs.

Kopš 2006. gada šo tradīciju turpina AS “Grindeks” jaundibinātais fonds “Zinātnes un izglītības atbalstam”. Fonda mērķis ir stimulēt jauniešu interesi un sekmēt speciālistu izaugsmi inženierzinātnēs, dabaszinātnēs, farmācijā un medicīnā. Ar 2014. gadu fonds ir atjaunojis krīzes gados pārtraukto D.H. Grindeļa balvu piešķiršanu. Jau vairākus gadus fonds ir atbalstījis Latvijas skolēnu dalību starptautiskajās ķīmijas olimpiādēs. Fonda prēmijas ir pasniegtas vidusskolu ķīmijas skolotājiem, augstskolu mācībspēkiem, kā arī fonds ir finansējis šo mācību iestāžu eksakto zinātņu struktūrvienību projektus.

Kopš dibināšanas AS “Grindeks” fonds “Zinātnes un izglītības atbalstam” ir piešķīris prēmijas, stipendijas un finansējis dažādus izglītību un zinātni veicinošus projektus vairāk nekā 500 tūkstoš eiro apmērā.


BORISS UN INĀRA TETEREVI

Boriss un Ināra Teterevi ar pašu izveidotā labdarības fonda palīdzību uz pieciem gadiem (2014 – 2018) ir nodrošinājuši ievērojamu naudas prēmiju piešķiršanu LZA Lielās medaļas ieguvējiem, ik gadu apbalvojot divus LZA nominētos medaļas ieguvējus.

Tāpat apsveicama ir mecenātu labā griba ar finansējuma piešķīrumu veicināt Latvijas Jauno zinātnieku apvienības darbu, kas ar ik gadu atjaunojama sadarbības līguma palīdzību ar Borisa un Ināras Teterevu Fonda atbalstu var izpausties gan organizatoriski, gan praktiski, iesaistot jaunos zinātniekus karjeras veicināšanā , Latvijas augstskolu un zinātnisko institūtu apmeklēšanā, lekciju, meistarklašu un semināru organizēšanā, kā arī starptautiskas sadarbības centienu koordinācijā.

Pēdējā atjaunošana 23-03-2015
Powered by Elxis - Open Source CMS