Zinātņu akadēmijas “gudrona dīķis”

17-09-2015

LZA un SIA “Koncertzāle “Rīga”” attiecību samezglojums

“Nu arī Zinātņu akadēmijai ir savs “gudrona dīķis”””, uzklausījis akadēmijas prezidenta, valdes priekšsēdētāja, lietu pārvaldnieka un SIA “CBB konsultāciju birojs” pārstāvju ziņojumus LZA Senāta sēdē š.g. 15. septembrī, teica akadēmiķis Elmārs Grēns. Kāds tad ir sabiedrībā plaši izskanējušā un emocionāli sakāpinātā konflikta cēlonis ?

Uzņēmējs Juris Millers jau agrāk bija vērsies pie iepriekšējā Zinātņu akadēmijas prezidenta, habilitētā fizikas zinātņu doktora Jura Ekmaņa ar ierosinājumu iegūt savā valdījumā un pārbūvēt kā koncertzāli LZA lielo zāli ar pēc ugunsgrēka daļēji norobežoto skatuvi. Toreiz tas neguva atsaucību. Kad Akadēmijā pie varas nāca mākslas zinātņu pārstāvis Ojārs Spārītis, Millera uzburtā Rīgas kultūras dzīves bagātināšanas vīzija acīmredzot bija tik koša, ka, neraugoties uz Millera skandalozo personību, par kuru ziņas varēja iegūt internetā, tika noslēgts līgums. Millers renovēs zāli, atvērs skatuvi, nomainīs sēdekļus, par ko zināmu laiku nemaksās īri. Bet jau 2015. gada LZA Pavasara pilnsapulcē ģenerālsekretārs Valdis Kampars brīdināja par iespējamo tiesvedību. Beidzoties līgumā noteiktajam termiņam, Millers atteicās maksāt īri, vēl vairāk – piestādīja Akadēmijai apmaksai rindu rēķinu bez norādes uz to izcelsmi un likumību.

Saprotot, ka līguma laušana ir neizbēgama, Akadēmija uzaicināja konsultatīvo firmu “CBB”veikt auditu, kas tika izdarīts, un šī gada jūnijā firma, kura šī darba veikšanai bija piesaistījusi būvniecības un finansu speciālistus, nāca klajā ar ziņojumu, ka Akadēmijas vienīgā kļūda ir tā, ka samaksāta īre par lielās zāles izmantošanu Akadēmijas pilnsapulcei, kaut gan līgumā teikts, ka Akadēmija zāli var bez maksas izmanot 12 reižu gadā.

Arī Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija, kurā ar sūdzību bija vērsies Millers, atzina, ka konflikts ir tīri sadzīvisks, nevis politisks. Tā rezultātā tiesā ir iesniegta virkne civīlo un krimiālprasību, kuru iztiesāšana ar visām pārsūdzēšanām un apelācijām varētu ilgt vismaz četrus gadus. Tajā laikā zāle, kura tika uzteikta ar 1.septembri ar termiņu izvākt inventāru līdz 15. septembrim, būs apmeklētājiem slēgta, neraugoties uz to, ka vēl 1. septembrī Millers no skatuves aicināja pirkt biļetes uz koncertiem, kuri saplānoti līdz 2016. gadam. Labā ziņa klausītājiem, kuri iegādājušies biļetes uz koncertiem: “Biļešu paradīze” atmaksā biļetes par nenotikušajiem koncertiem, un šī naudiņa Millera kabatā nenonāks.

Kā teica auditorfirmas pārstāves, šajā (t.i. 15. septembra) rītā saņemta ziņa, ka lietu pret SIA “Koncertzāle “Rīga”” ierosinājusi prokuratūra, jo atklājusies virkne pārkāpumu gan firmas juridiskajā statusā, gan būvniecībā un nodokļu nomaksā (vai nenomaksā).

Kā teikts vecā anekdotē – vai viņš kādam nozaga, vai viņam kāds nozaga, kas vairs to atcerēsies, bet kaut kāds nesmukums tur bija… Zinātņu akadēmijas vārds tiek masu medijos vazāts, un Millers kā bijušais dzeltenās preses darbonis, to prot.

Z.K.

Powered by Elxis - Open Source CMS