Valtera Capa balva Ivaram Kalviņam

17-09-2015

4. septembrī, inovatīvā minifotoaparāta “Minox” izgudrotāja Valtera Capa 110. dzimšanas dienā, Latvijas Zinātņu akadēmijā tika pasniegta Valtera Capa balva – medaļa labākajam izgudrotājam. Šogad par tās laureātu kļuva akadēmiķis Ivars Kalviņš. Formulējums: par izciliem izgudrojumiem medicīnas ķīmijā un Latvijas zinātnes sasniegumu nešanu pasaulē. Atcerēsimies, ka Ivara Kalviņa vārds šogad jo skaļi noskanēja pasaulē, jo viņš bija nominēts Eiropas visaugstākajai izgudrotāju atzinībai un bija viens no trim Eiropas Patentu biroja (EPO) nosauktajiem finālistiem 2015. gada Eiropas izgudrotāju balvai “Lifetime Achievement” kategorijā. Kā sacīja EPO prezidents Beno Batisteli (Benoit Battistelli): “Kalviņš ir ne tikai viens no slavenākajiem izgudrotājiem Baltijas reģionā, bet viņa izgudrotāja talants ir arī izcils apliecinājums biomedicīnas inovatīvajam spēkam Eiropā.”

Mazliet par Valtera Capa balvas vēsturi. Valters Caps dzimis Rīgā 1905. gada 4.septembrī. Viņa tēvs Kārlis bija Lielbritānijas pavalstnieks, māte Emīlija Antonija Ida Burharda – baltvāciete. Pirmā pasaules kara gados ģimene tika izraidīta uz Krievijas impērijas iekšieni Ufas pilsētu, bet pēc atgriešanās Latvijā pārcēlās uz Igauniju, kur V. Caps kļuva par mācekli Tallinas labākajā mākslas fotogrāfijas darbnīcā. Tur V. Capam radās ideja par maza izmēra fotokameras izveidošanu. 1932. gadā Valters Caps un Rihards Jirgens nodibināja kopuzņēmumu kameras izstrādāšanai un četru gadu laikā tika radīts kameras paraugs. Taču bija grūtības atrast firmu, kas to uzņemtos ražot. VEF pārstāvji Tallinā noorganizēja tikšanos ar VEF direktoru T. Vītolu, 1936. gada rudenī tika noslēgts līgums, un V.Caps pārcēlās uz Rīgu. Viņa jaunradītā kamera bija sensācija ne tikai Latvijā, bet visā fotorūpniecībā, to patentēja 22 valstīs. Līdz 1942. gadam tika izgatavotas 17 000 kameras. 1942. gadā ražošanas iekārtas tika izvestas uz Vāciju, kur vēlāk ražošana tika atsākta. 1950. gadā Valters Caps Vācijā nodibināja kompāniju “Minox GmbH” , kas kļuva par vienu no Latvijas Zinātņu akadēmijas sadarbības partneriem, jo kopš 2005. gada Valtera Capa balvu reizi divos gados Latvijas Zinātņua akadēmija kopīgi ar Latvijas Republikas Patentu valdi un firmu “Minox GmbH” piešķir labākajam izgudrotājam. Par tās laureātiem kļuvuši B.Joffe, R. Kalniņš (2005), J.Upatnieks (2007), R. Skuruls (2009), M. Ābele, K. Lapuška (2011) un J. Spīgulis (2013).

Vēl jāpiebilst, ka 2001. gadā Valters Caps apmeklēja Rīgu, Latvijas Zinātņu akadēmija par viņa mūža darbu piešķira viņam LZA goda doktora titulu un pasniedza diplomu. Sirmais izgudrotājs atbildes runu teica latviski. Pēc diviem gadiem, 2003. gada 17. jūlijā V. Caps šķīrās no šīs pasaules 98 gadu vecumā Binningenā, netālu no Bāzeles, Šveicē.

Uz balvas pasniegšanu bija ieradies firmas “Minox GmbH” pārstāvis Frīdrihs Oelšlēgers (Friedrich Oehlschläger), Vācijas Federatīvās Republikas vēstnieks Latvijas Republikā Rolfs Šute, LR Tieslietu ministrijas valsts sekretārs Raivis Kronbergs un LR Patentu valdes Izgudrojumu ekspertīzes departameta direktors Guntis Ramāns.

Laudatio balvas laureātam Ivaram Kalviņam teica Organiskās sinēzes institūta direktors, LZA korespondētājloceklis Osvalds Pugovičs, kuram OSI bija pirmā darba vieta pēc universitātes un Ivars Kalviņš – pirmais “priekšnieks” (“Strādā ar, sliktāk jau nebūs”, laboratorijas vadītājs pēc pārbaudes laika teicis jaunajam darbiniekam).

Diploms, medaļa, dāvana no “Minox GmbH”. “Man ir gandarījums par to ka tiek cildināts mūsu zinātnes vārds,” teica Ivars Kalviņš.

 

Attēlā (no kreisās): F. Oelšlēgers, R. Šute, I.Kalviņš, V. Kampars, R.Kronbergs, G. Ramāns 

Powered by Elxis - Open Source CMS