LZA Paula Stradiņa balva – LZA ārzemju loceklim Bertramam Zariņam

5-06-2008
zv/zv366-1.JPG

Bertrams Zariņš ar savu skolnieku Valdi Zatleru
A.Edžiņas foto 

 

2008. gada 22. maijā Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā notika 45. Stradiņa lasījumi. Pasākumā LZA prezidents akad. Juris Ekmanis un Senāta priekšsēdētājs akad. Jānis Stradiņš pasniedza LZA Paula Stradiņa balvu medicīnas zinātnē LZA ārzemju loceklim Hārvarda universitātes profesoram Bertramam ZARIŅAM par būtisku ieguldījumu moderno mazinvazīvo ortopēdisko tehnoloģiju ieviešanā Latvijas ārstniecības iestādēs.

Laureātu sirsnīgi sveica Valsts prezidents Valdis Zatlers – viens no B.Zariņa skolniekiem un sekotājiem, kurš bija viens no Bertrama Zariņa ieteicējiem balvas piešķiršanai. Laudatio laureātam runāja LZA goda doktors profesors Jānis Vētra. Apsveicēju vidū bija arī akadēmiķis Viktors Kalnbērzs, kurš atcerējās interesantas epizodes no Latvijas ārstu ilgstošās un auglīgās sadarbības ar laureātu. Pēc daudzajiem apsveikumiem profesors Bertrams Zariņš teica akadēmisko runu “Artroskopijas attīstība pasaulē un Latvijā”.

Bertrams Zariņš dzimis 1942. gadā Tukumā mācītāja Riharda Zariņa ģimenē. Kopš 1949. gada dzīvo ASV. Bertrams Zariņš beidzis medicīnas fakultāti Sirakūzā (Ņujorkas pavalstī), specializējies ortopēdijā Bostonā. Kopš 1982.gada viņš ir Hārvarda Universitātes profesors ortopēdiskā ķirurģijā, vienlaikus arī Masačūsetsas ģenerālhospitāļa sporta medicīnas nodaļas vadītājs. Bertrams Zariņš bijis ASV izlases galvenais ārsts 1984. gada ziemas olimpiskajās spēlēs Sarajevā, kā arī ASV hokeja komandas ārsts pasaules čempionātā Rīgā 2006. gadā. Bertrams Zariņš bija Latvijas Ārstu un zobārstu apvienības (LĀZA) priekšsēdis (no 1991. līdz 1993. gadam) un joprojām ir aktīvs LĀZA biedrs. Brāļi Bertrams un Kristaps Zariņi ir Latvijas Medicīnas fonda (LMF) izveidotāji un vadītāji.

Profesora Bertrama Zariņa devums Latvijas medicīnai ir ievērojams ar to, ka pateicoties profesora zināšanām un pieredzei, mūsu ārsti ieguvuši jaunu skatījumu ortopēdijas laukā. Latvijā pastāv apstiprinātas diagnostiskas un ārstnieciskas tehnoloģijas ortopēdijā. Ārstējot pēc šīm tehnoloģijām un izmantojot profesora Zariņa pieredzi, Latvijai ir izdevies palīdzēt daudziem ortopēdiskiem slimniekiem, kuriem ir balsta un kustību orgānu deformācijas, slimības, ievainojumi, funkciju traucējumi, kā arī veikt to profilaksi, diagnostiku, ārstēšanu un rehabilitāciju. Darbojoties LĀZA un LMF, abi brāļi profesori Zariņi aktīvi palīdz Latvijas medicīnai gan ar lietišķiem padomiem, gan ar praktisku darbību – atbalstot Latvijas jaunos ārstus ar studiju ceļojumu stipendijām. Izmantojot profesoru Zariņu piešķirtās stipendijas, Latvijas jaunie ārsti kopš 2003. gada papildina Latvijas mediķu rindas kā aizvien profesionālāki un zinošāki savas jomas speciālisti, stažējoties vairākus mēnešus slavenākajās ārzemju klīnikās gan Eiropā, gan Ziemeļamerikā (četru gadu laikā piešķirtas 18 Zariņa studiju ceļojumu stipendijas).

B.Ā.

Pēdējā atjaunošana 6-06-2008
Powered by Elxis - Open Source CMS