Eiropas zinātņu akadēmijas nāk klajā ar ziņojumu "Facing critical decisions on climate change in 2015"

27-10-2015

Pagājušajā nedēļā (2015. gada 19. oktobrī) Eiropas akadēmiju Zinātnes konsultatīvā padome (EASAC), kurā Latviju pārstāv Latvijas Zinātņu akadēmija laida klajā ziņojumu „Facing critical decisions on climate change in 2015 (Gatavojoties būtiskiem lēmumiem par klimata pārmaiņām, kas jāpieņem 2015. gadā)".

Šī ziņojuma galvenie mērķi ir: 1) sniegt jaunākās zinātnes atziņas par dažiem klimata pārmaiņu jautājumiem, par kuriem iespējama maldinošas informācijas izplatība plašsaziņas līdzekļos (ziņas par globālās sasilšanas "pauzi" ir nepatiesas); 2) izcelt priekšplānā pēdējos gados (kopš ANO Klimata pārmaiņu starpvaldību padomes (IPCC) piektā novērtējuma ziņojuma klajā laišanas 2013/2014) izveidojušos zinātnisko izpratni par klimata pārmaiņu tempu (jaunākie dati par kriosfēras kušanu Arktikā, Antarktīdā un Grenlandē; ietekme uz Golfa straumi; 3) iezīmēt vissvarīgākos jautājumus, kas būtu jāņem vērā Eiropas Savienības politikas veidotājiem.

Eiropas akadēmiju Zinātnes konsultatīvā padome ir neatkarīga organizācija, kuru veido ES dalībvalstu augsti kvalificēti zinātnieki, kurus nominē šo valstu zinātņu akadēmijas (pavisam 29). EASAC ir trīs galvenie darba virzieni (dabaszinātnes, enerģētikas jautājumi, vide). Latvijas Zinātņu akadēmiju EASAC Padomē pārstāv prezidents Ojārs Spārītis. Padome darba mērķis ir informēt un ietekmēt lēmumu pieņemšanu ES struktūrās - Parlamentā, Padomē, Komisijā, sniedzot politiķiem un amatpersonām vienotu un zinātniski pamatotu skatījumu uz Eiropai, un tostarp katrai atsevišķai Eiropas Savienības dalībvalstij, svarīgiem jautājumiem.

Pēdējā atjaunošana 28-10-2015
Powered by Elxis - Open Source CMS