Izstrādāta koncepcija "Circular economy: a commentary from the perspectives of the natural and social sciences"

22-12-2015

Eiropas Zinātņu akadēmijas Konsultatīvās padomes eksperti, kuru vidū ir arī akadēmiķe Baiba Rivža  (EASAC - the European Academies' Science Advisory Council) izstrādājuši koncepciju "Circular economy: a commentary from the perspectives of the natural and social sciences".

Eiropas Zinātņu akadēmiju Konsultatīvās padomes ekspertu grupā Ekonomikā darbojas 11 zinātnieki no Islandes, Šveices, Nīderlandes, Zviedrijas, Beļģijas, Īrijas, Rumānijas un akadēmiķe Baiba Rivža no Latvijas.

 

Cirkulārā ekonomika, jeb apļveida ekonomika ietver daudzus zinātnes, tehnoloģiju un sabiedrības ilgtspējas problēmu aspektus un veicina debates starp ieinteresētām pusēm Eiropas Komisijas lēmumu pieņemšanas procesā. Cirkulārās ekonomikas koncepcijas pamatā ir ideja par nepieciešamību pāriet no lineārās ekonomikas, uz resursus saudzējošu saimniekošanas modeli, veicināt resursu ilgtspējīgu izmantošanu, kas veido arī bioekonomikas pamatu.

Izstrādātā koncepcija ietver trīs sadaļas.

Pirmajā apkopots problēmu loks saistībā ar pāreju no reciklēšanas uz resursu-efektīvu cirkulāro ekonomiku un būtiskāko iegumumu analīze Eiropas politikas kontekstā.

Otrajā un trešajā daļā apkopoti ESAC komentāri par cirkulārās ekonomikas koncepciju, kvantitatīvie aprēķini.

Circular Economy  pētāmie jautājumi ir cieši saistīti ar VPP EKOSOC-LV problemātiku, īpaši ar projektiem 5.2.1. „Latvijas uzņēmumu konkurētspēja ārējos tirgos un priekšlikumi tās stiprināšanai" (vadītājs -R. Počs, RTU), 5.2.3. „Latvijas lauku un reģionālās attīstības procesi un iespējas zināšanu ekonomikas kontekstā" (vadītāja - B.Rivža, LLU), 5.2.8. „Kultūrvides attīstības, vides daudzveidības saglabāšanas un urbanizācijas procesi Latvijas līdzsvarotas attīstības kontekstā" (vadītāja - A. Līviņa, HESPI) un 5.2.9. „Sociālās apziņas izmaiņu ietekme uz ekosistēmas pakalpojumu ilgtspējīgu nodrošinājumu" (vadītāja - I.Kokina, DU).

Ar izstrādāto materiālu var iepazīties sekojot norādītajai saitei:

http://www.easac.eu/fileadmin/PDF_s/reports_statements/EASAC_Circular_Economy_Web.pdf

Pēdējā atjaunošana 22-12-2015
Powered by Elxis - Open Source CMS