Pielikts punkts 2015. gadam

22-01-2016

19. janvārī Latvijas Zinātņu akadēmijā tika pasniegti diplomi par 2015. gada izcilākajiem sasniegumiem teorētiskajās un lietišķajās zinātnēs. Žūrijas komisija, kurā ietilpa visu LZA nodaļu pārstāvji, no vairāk nekā 30 pieteikumiem bija izraudzījusies piecus sasniegumus teorētiskajās zinātnēs un sešus – lietišķajās zinātnēs (skat. ZV” nr. 1, 2016,g.11. janv.). Zīmīgi, ka gandrīz visos lietišķajos un teorētiskajos pētījumos līdzās pieredzējušiem zinātniekiem – akadēmiķiem, korespondētājlocekļiem un zinātņu doktoriem bija iesaistīta jaunā paaudze – maģistri. no kuriem viens pa šo īso laiciņu kopš pagājušā gada decembra jau bija kļuvis par zinātņu doktoru.

Izglītības un zinātnes ministe Mārīte Seile, sveicot apbalvotos, teica, ka šī ir reize, kad ar viņu sasniegumiem var iepazīties ne tikai šauras zinātnieku aprindas specializētos izdevumos. Viņi ir ieguldījuši savu laiku un darbu zinātniskās domas attīstībā, un mums katram ir svarīgi, lai vārdi par zinātnes nozīmi materializētos tautsaimniecībā, konkrētos darbos. Viņa izteica pārliecību, ka arvien vairāk uzņēmumu spēs izmantot mūsu zinātnes potenciālu un aicināja zinātniekus paiet soli pretī uznēmējiem, kuri gribētu to darīt, bet neprot.

LZA prezidents Ojārs Spārītis klātesošos iepazīstināja ar jaunu akadēmisko vienību – trio, sastāvošu no LZA goda locekļa Artura Maskata (klavieres), akadēmiķa Ivara Kalviņa (saksofons) un Vidzemes Augstskolas rektora Gata Krūmiņa (trompete), kuri pa vienam, diviem un visiem trim kopā priecēja laureātus un viņu līdzjutējus ar pazīstamām un jaunradītām muzikālām kompozīcijām. Kā saka: “Simttūkstoš brīnumu vēl dzīve glabā”…

Z. Kipere


Izglītības un zinātnes ministre Mārīte
Seile sveic izcilniekus

“No sirds uz sirdi” –Gatis Krūmiņš (no kreisās), Arturs
Maskats un Ivars Kalviņš

J. Brenča foto

Powered by Elxis - Open Source CMS