Daži padomi tautas veselīga uztura sakarā

19-05-2016

Replika

Daži padomi tautas veselīga uztura sakarā

Ņemot vērā savu vispusīgo zinātnisko kvalifikāciju, vēlos spēju un iespēju robežās palīdzēt mūsus institūcijām ieviest veselīgu ēdināšanu skolās un veco ļaužu pansionātos.

Kā fiziologi, psihologi un parapsihologi ir zinātniski pamatojuši, cilvēkam viss nāk no galvas, t.I. no pieredzes. Bērniem aizliegt bulciņas un sāļos čipšus ir bezcerīgi, jo, ja to nav skolas kafejnīcās, viņi nopērka pa ceļam uz skolu vai starpbrīdī tuvējā "Narvesen" kioskā. Kopš skolā ir aizliegts bērnus fiziski un garīgi sodīt, proti, pērt ar rīkstēm, sist ar lineālu pa pirkstiem un likt tupēt uz zirņiem, bērni vairs ne no kā nebaidās, tādēļ uz viņiem nav iespējams iedarboties ar draudiem. Jāpagaida, līdz sūrā dzīves pieredze iemācīs baidīties no:

a) vēža, ar kuru pie mums nomirst 11 reižu biežāk nekā agrāk,

b) maksātnespējas administratora,

c) septiņkārtīga nekustāmā īpašuma nodokļa utt.

Daudz labāk ir sākt ar veco ļaužu pansionātiem, jo šie cilvēki savā mūža ir pieraduši baidīties no visa kā, piemēram,

a) no vāciešiem,

b) no krieviem,

c) no pagasta partorga,

d) no sienas avīzes "Dakšas sānos!" redaktora,

e) no komunālā dzīvokļa kaimiņienes.

Piedraudot ar atstāšanu bez vakariņām vai pat izmešanu no pansionāta, var panākt, ka viņi ēdīs olu bez sāls un dzers miežu kafiju bez cukura. Vēl vairāk, izdzīvošanas instinkta vadīti, viņi labprāt ziņos (stučīs) par istabas kaimiņu, ja tas mēģinās slēpt kādu šķipsniņu sāls vai cukura, ko būs atnesis nesaprātīgs apmeklētājs.

Ikvienam ir rokas jāpieliek, lai lielais darbs uz priekšu tiek, ir teicis dižais Rainis. Neaizmirsīsim to, kaut arī Raiņa un Aspazijas gads ir beidzies!

Ar cieņu

Zuzanna Zīlīte,
šķērsunapkārtzinātņu doktore,
Nagu dizaina un parapsiholoģijas akadēmija

Powered by Elxis - Open Source CMS