EKOSOC-LV pētījumu rezultāti tiek pozitīvi novērtēti zinātniskā konferencē Bulgārijā

13-07-2016

2016.gada jūlija sākumā valsts pētījumu programmas EKOSOC-LV projektu pētnieces prezentēja pētījumu rezultātus starptautiskā konferencē „International Multidisciplinary Scientific Geo-conference" Bulgārijā, Albenā.

Projekta 5.2.7. vadošā pētniece Gunta Grīnberga-Zālīte prezentēja pētījuma rezultātus par sociālās inovācijas veicināšanas iespējām Latvijā un augstākās izglītības lomu sociālās inovācijas attīstībā. Referātā „Opportunities of Integrating Social Awareness in Higher Education to Enhance the Development of Social Innovation in Latvia" tika izvērtētas iespējas, kā Latvijas augstskolas varētu efektīvāk sadarboties ar sociālajiem partneriem un integrēt sociālo inovāciju vecinošus studiju kursus studiju procesā, kā arī analizēti Latvijas Lauksaimniecības universitātē EKOSOC-LV programmas ietvaros aizstāvētie maģistra darbi, kuros tika pētīta sociālo inovāciju nozīme dažādu ekonomikas problēmu risināšanā. Referāts tika apbalvots ar īpašu balvu kā labākais savā sekcijā.

Savukārt EKOSOC projekta 5.2.2. pētnieces Sandijas Zēvertes-Rivžas referāts Innovations in Bioeconomy for Development of Sustainable Use of Natural Resources in Latvia atspoguļoja izpratni par bioekonomikas nozaru attīstību Eiropas Savienībā un t.sk. Latvijā, kā arī inovācijas bioekonomikas un ilgtspējīgu dabas resursu izmantošanas jomā un izaicinājumus inovatīvu produktu attīstībai. Latvijai ir liels potenciāls bioekonomikas nozaru attīstībai, šobrīd šajās nozarēs dominē zema un vidēja līmeņa tehnoloģiju industrijas, būtiskākie šķēršļi inovāciju attīstībai bioekonomikas nozarēs ir pētniecības institūciju un uzņēmumus sadarbības trūkums, kas neveicina pētījumu rezultātu komercializēšanu, kā arī pētniecības institūciju finansēšanas sistēmas, kas nosaka fragmentāru finansējumu zinātnei.

Projekta 5.2.3. pētniece Zane Bulderberga uzstājās ar diviem referātiem - „Natural Resource Significance in Rural Development EVALUATION: the Case of Latvia", kurā izpētīta dabas resursu loma un vieta teritoriju attīstības novērtēšanas sistēmā Latvijā. Pētījuma rezultāti parādīja nepieciešamību iekļaut Teritorijas attīstības indeksa metodikā arī tādus rādītājus, kas raksturo dabas resursu izvietojumu un izmantošanas efektivitāti. Arī šis referāts tika apbalvots ar īpašu balvu kā labākais savā sekcijā. Otrs pētījums „Latvian Urban System in Context of Transformation of Health Care System in Economic Crisis Period" fokusējās uz telpiskās struktūras izmaiņu analīzi pieejamo publisko pakalpojumu aspektā. Veselības aprūpes pieejamības samazināšanās būtiski ietekmē apdzīvojuma struktūra Latvijā. Piemēram, Siguldas, Limbažu un Aizkraukles pilsētu buferzonu iedzīvotājiem nav pieejami augsti specializētu slimnīcu pakalpojumi, kas var veicināt iedzīvotāju skaita samazināšanos.

Informāciju sagatavoja VPP EKOSOC-LV apakšprojekta 5.2.3. pētniece Zane Bulderberga

 
Attēlā: VPP EKOSOC-LV apakšprojekta 5.2.7. vadošā pētniece Gunta Grīnberga-Zālīte

Pēdējā atjaunošana 13-07-2016
Powered by Elxis - Open Source CMS