EKOCOC-LV zinātnieki seminārā Mazirbē

26-07-2016

No š.g. 20.-22. jūlijam Valsts pētījumu programmas EKOSOC-LV 10 projektos iesaistītie zinātnieki, lielākoties no Latvijas universitātēm, strādāja izbraukuma seminārā Mazirbē. Programma ir jau pusē, ir izstrādātas pētījumu metodikas un veikti pamatpētījumi. Bet tā kā pirmo reizi arī ekonomikas zinātnēm ir dota iespēja starpdisciplināros un starpinstitucionālos pētījumos apvienoties VPP, šis kopējais programmas ietvars prasa atsevišķo projektu saliedētību vienotajam mērķim - jaunas pieejas tautsaimniecības gudras izaugsmes un ilgtspējīgas zināšanai sabiedrības veidošanai.

Lai atrastu darbības, zinātnisko un tautsaimniecisko mērķu sasniegšanas kopsaucējus, 10 projekti ir strukturēti vairākos blokos - telpiskā attīstība (lauku un reģionālās attīstības procesi un iespējas zināšanu ekonomikas kontekstā; kultūrvides attīstība, vides daudzveidības saglabāšana līdzsvarotas izaugsmes kontekstā; sociālās apziņas izmaiņu ietekme uz ekosistēmas pakalpojumu ilgtspēju), ekonomiskā attīstība (konkurētspēja ārējos tirgos; inovācijas un uzņēmējdarbības attīstība atbilstoši viedās specializācijas stratēģijai; sabiedrības iesaiste sociālajās inovācijās un ilgtspējas nodrošināšana), sabiedrības attīstība (sabiedrības atjaunošana un depopulācijas risku mazināšana; vērtības un rīcības sociālo un ekonomisko pārmaiņu laikā; sociālās un politiskās transformācijas pēckrīzes periodā), kā arī atsevišķi ir izdalīts tiesiskais ietvars. Pēc šādas struktūras seminārā tika izveidotas 3 darba grupas, tiesiskajam ietvaram attiecoties uz visām jomām, un katra strādāja pie savu projektu un visas programmas gala koncepcijas, kā arī semināra noslēgumā notika darba grupu rezultātu rezumējums. Tāpat semināra dalībnieki pievērsās 3.- 4. novembrī paredzētajam forumam "Gudra izaugsme. Izaicinājumi un risinājumi", kur pētnieki kopā ar likumdošanas un izpildvaras struktūru pārstāvjiem apspriedīs VPP un sabiedrībā sasniedzamos mērķus. Tika arī pārrunāta iecere par kopējas grāmatas izdošanu programmas noslēgumā.

Attiecībā uz tautsaimnieciskajiem ieguvumiem no programmas, piemēram, pētnieki ir ceļā uz to, lai gudra izaugsme kļūtu par precīzi izmērāmu rādītāju, lai pašvaldības pēc noteikta modeļa varētu testēt savu atbilstību gudrai izaugsmei, apzinot stiprās un vājās puses un iespējamos risinājumus. Tāpat tautsaimnieciskie ieguvumi ir tie, ka projektos iesaistītie zinātnieki sniedz konsultācijas valsts pārvaldes iestādēm, piesaista privātā sektora līdzfinansējumu projektu īstenošanai un rezultātu ieviešanai. Savukārt starp zinātniskajiem rādītājiem ir minama oriģinālu zinātnisko rakstu veidošana un publicēšana, starptautiskās datu bāzēs ietvertas zinātniskās publikācijas, programmas ietvaros aizstāvēti  maģistra un promocijas darbi.

Semināra darbu koordinēja EKOSOC-LV vadītāja akadēmiķe Baiba Rivža, kā arī tajā piedalījās EKOSOC-LV starptautiskais eksperts Juris Dreifelds no Broka universitātes Kanādā un Studiju un zinātnes administrācijas,  Latvijas Izglītības un zinātnes ministrijas padotības iestādes, pārstāve Inguna Paredne.

Informāciju sagatavoja Ausma Mukāne

 

Attēlā: VPP EKOSOC-⁠LV projekta izpildītāji
Foto: Jānis Kleperis

Pēdējā atjaunošana 1-08-2016
Powered by Elxis - Open Source CMS