Jauna grāmata

6-10-2016

ASPAZIJA UN MŪSDIENAS:

dzimums, nācija, radošie izaicinājumi.
ASPAZIJA AND MODERNITY: Gender, Nation, Creativity.
Cimdiņa Ausma (red.) Rīga: Zinātne, 2016. 480 lpp.

Nepilnu divu gadu laikā pēc plašu rezonansi guvušām konferencēm, kurā aprobēti vairāku projektu ietvaros veikto pētījumu par Aspazijas daiļradi un personību rezultāti, akadēmiķes Ausmas Cimdiņas redakcijā klajā nākusi kolektīvā monogrāfija "Aspazija un mūsdienas: dzimums, nācija, radošie izaicinājumi". Monogrāfija ir Latvijas literatūrzinātnieku atbilde mūsdienu zinātnes prasībai pēc starpdisciplināriem pētījumiem. Un Aspazijas devums jau citādi nemaz nav pētāms, jo "viņas daudzpusīgā literārā un kultūras mantojuma izpēte paveicama vien starpdisciplinārā tvērumā, apvienojot teksta semantikas un poētikas, sociālo funkciju, recepcijas un performances aspektus" (9.lpp.)

Kolektīvās monogrāfijas struktūru veido sešas nodaļas: "Aspazijas sociālā filozofija un identitātes estētika", "Antīkās kultūras dimensija", "Aspazijas teksta semantika un poētika", "Aspazijas drāma un teātris", "Aspazijas un viņas darbu tulkojumi cittautu kultūras komunikācijā" un "Kultūrvēsturiskās un topogrāfiskās zīmes Aspazijas portretējumam". To veidojis 38 autoru kolektīvs, kas pārstāv ne tikai Latvijas un ārvalstu (Lietuva, Krievija, Šveice literatūrzinātni, bet arī filozofiju, politoloģiju, komunikācijas zinātni un citas.

Kolektīvās monogrāfijas struktūra, autoru piederība dažādām humanitārajām un sociālajām zinātņu nozarēm un apkopotie daudzpusīgo pētījumu rezultāti apliecina starpdisciplinārā tvēruma priekšrocības un dod nozīmīgu pienesumu Latvijas literatūrzinātnei un humanitārajām zinātnēm kopumā. Tomēr ar to darbs nebeidzas. Kā atzīst grāmatas zinātniskā redaktore A.Cimdiņa, "monogrāfiskais pētījums "Aspazija un mūsdienas: dzimums, nācija, radošie izaicinājumi" ir veikts pārliecībā, ka Aspazijas radošā biogrāfija ir ne tikai izcilākās Latvijas sievietes - rakstnieces un politiski aktīva cilvēka, bet arī laikmeta biogrāfija, kas gaida un ir pelnījusi tālākus pētījumus un interpretācijas" (19.lpp.).

Kolektīvā monogrāfija izstrādāta projekta "Dzimumsocialitāte kultūras un varas mijattiecībās: Latvijas un Norvēģijas diversitātes" (NFI/R/2014/061) ievaros. Grāmata izdota ar Valsts pētījumu programmas Letonika, Valsts kultūrkapitāla fonda un Rīgas Domes finansiālu atbalstu.

I. Boldāne-Zeļenkova

Powered by Elxis - Open Source CMS