Solomona Hillera balva Dr.chem. Lienei Grigorjevai

1-12-2016

Latvijas Zinātņu akadēmijas Rudens pilnsapulcē tika pasniegta Solomona Hillera balva. Šogad par tās laureāti kļuvusi Dr. chem.  Liene Grigorjeva.

AS "Olainfarm" sadarbībā ar LZA un Rīgas Tehniskās universitātes Attīstības fondu nodibināto Solomona Hillera jauno doktoru balvu piešķir jaunajiem ķīmijas zinātņu doktoriem ikgadējā konkursā par labāko pēdējos piecos gados aizstāvēto promocijas darbu organiskajā ķīmijā.

2016. gada četru balvas pretendentu konkursā, ekspertiem vērtējot vienbalsīgi, Solomona Hillera balva tika
piešķirta Dr.chem. Lienei Grigorjevai (Latvijas Organiskās sintēzes institūts, LOSI) par promocijas darbu "C-Heteroatoms saites izveidošana Luisa skābes katalizētās aliliskās aizvietošanas reakcijās".

Darba zinātniskais vadītājs Dr.chem. Aigars Jirgensons (LOSI) stāsta par šo pētījumu: "Modernās organiskās ķīmijas uzdevumos ietilpst videi draudzīgu un ekonomisku sintēzes metožu izveidošana, kas atbilst ļoti stingrajām preparātu ražošanas prasībām. Ir virkne transformāciju, kuras var efektīvi izmantot nelielu vielu daudzumu iegūšanai, taču to izmantošana industriālajos procesos ir apgrūtināta, jo tās ir saistītas ar augstām katalizatoru izmaksām un toksisku atkritumu veidošanos.

Liene Grigorjeva savā disertācijas darbā pievērsās C-N un C-O saites veidošanas metodoloģijai, kas ir balstīta uz lētu un maztoksisku Luisa skābju katalizētām
alilaizvietošanas reakcijām. Darba rezultā tika izveidotas jaunas efektīvas metodes nepiesātināto aminospirtu un aminoskābju konstruēšanai, kas ir vērtīgi starpsavienojumi farmaceitiski nozīmīgu produktu iegūšanai. Papildus iegūtas vērtīgas teorētiskas atziņas par iespējām kontrolēt alilpozīcijas aminēšanas reģioselektivitāti un stereoselektivitāti. Par darba augsto vērtību liecina disertācijas rezultātu  iekļaušana prestižu zinātnisko žurnālu publikācijās."

Sagatavoja:
P. Trapencieris, LZA īstenais loceklis un
I. Stengrevica, LZA sabiedrisko attiecību speciāliste


No kreisās: LZA prezidents Ojārs Spārītis, konkursa izvērtēšanas komisijas loceklis LZA kor.loc., RTU Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes Bioloģiski aktīvo savienojumu ķīmijas tehnoloģijas katedras asoc. profesors, Dr.chem. Aigars Jirgensons, laureāte Dr.chem. Liene Grigorjeva, komisijas loceklis AS „Olainfarm" ķīmiskās ražošanas attīstības departamenta direktors, PhD Vilnis Liepiņš un izvērtēšanas komisijas līdzpriekšsēdētājs, LZA Ķīmijas, bioloģijas un medicīnas zinātņu nodaļas priekšsēdētājs, LZA īstenais loceklis, Dr.chem. Pēteris Trapencieris

Foto: G. Ivuškāns

Powered by Elxis - Open Source CMS