V Sēlijas kongress - ieteikumi

4-09-2008

Kongresa ieteikumi

1. Jācenšas, lai administratīvi teritoriālās reformas peripetijās nepazūd Sēlijas jēdziens, sēliskā identitāte šajā Latvijas daļā, jāatbalsta vietējās kultūras ierosmes īpatnību saglabāšanā.

2. Jāveicina lokālpatriotisms un jārosina negaidīti akcenti Sēlijas tūrismā un rekreācijā – Viesīte ar Sēlijas asociāciju, skolotājiem, muzeju “Sēlija”, Kultūras pili, bibliotēku varētu kļūt par vienu no Sēlijas kultūras stimulēšanas centriem, tāpat kā tādiem jāpaliek Neretai, Aknīstei, Ilūkstei, Gārsenei, Sēlpilij, protams, arī Jēkabpilij u.c. Jābūt kaut kam negaidītam – varbūt pilskalni, bišu dravas iepazīšana, neparasti ēdieni, kaut kādi pārsteigumi. Kaut vai skaistā Aijas Dembergas grāmata – albums par Sēliju.

3. Jāsaglabā Sēlijas asociācija kā brīvprātīgo veidojums, ar vietējām pašvaldībām un kultūras darbiniekiem, sadarbībā ar Rīgas kultūras un zinātnes darbiniekiem un Daugavpils Universitātes piesaisti.

4. Jārosina pēc administratīvi teritoriālās reformas pabeigšanas arī likumdošanas ceļā veikt alternatīvu etnogrāfiski kulturālu dalījumu, lai tādi jēdzieni kā Latgale, Lejaskurzeme, Lībiešu krasts, Maliena, Suitu novads, Sēlija reāli saņemtu valsts un sabiedrības atbalstu, arī Eiropas fondu atbalstu.

5. Jātiecas Letonikas valsts pētījumu programmā arī turpmāk ietvert pētījumus par Sēlijas kultūras, etnogrāfijas, lingvistiskajām īpatnībām, varbūt darīt to turpmāk mērķtiecīgāk un koncentrētāk.

Nākamais Sēlijas kongress varētu notikt 2011.gadā ar izbraukumu Sēlijā (Ilūkstē?).

Pēdējā atjaunošana 4-09-2008
Powered by Elxis - Open Source CMS