LZA Lauksaimniecības un meža zinātņu nodaļas izbraukuma sēde Valmierā

24-10-2008

2008.g. 3. oktobrī nodaļas biedri kopā ar Lauksaimniecības un meža zinātņu akadēmijas, LLU un tā institūta “Sigra” kolēģiem apmeklēja a/s “Valmieras piens”. Izbraukumā piedalījās arī citu LZA nodaļu zinātnieki. Padomes priekšsēdētājs Harijs Panke un iepirkumu direktore Irēna Škoba detalizēti pastāstīja par ražotnes izveidošanu, tās modernizāciju un produktiem. Pēc pāris stundu ilgas diskusijas sēdes dalībnieki ražošanas direktora Māra Cera vadībā apskatīja a/s modernos, automatizētos ražošanas iecirkņus.

“Valmieras piens” ir lielākais Latvijas piena pārstrādes uzņēmums ārpus Rīgas. Tas ir dibināts 1929.gadā, bet 1971.gadā pārvietojās no pilsētas centra uz Rīgas ielu 93 pilsētas rietumu pusē. Kopš 1993.gada tas ir privāts uzņēmums ar 100% nacionālo kapitālu. Uzņēmums ir vienīgais Latvijā, kas ražo praktiski visu piena produktu klāstu – sieru, sviestu, saldējumu, pilnpiena, vājpiena un skābpiena, kā arī dehidrētos pulverveida produktus. Tos uzņēmums realizē Latvijā un daudzās pasaules valstīs.

Uzņēmuma piena iepirkuma apjoms pārsniedz 100 000 tonnu gadā, to piegādā gan no tuvējiem (Valmieras, Valkas, Limbažu, Cēsu), gan arī attālākajiem (Tukuma, Kuldīgas, Jēkabpils) rajoniem. Ražotnes speciālisti rūpīgi cenšas pilnveidot savas biznesa attiecības ar zemniekiem, sniedzot viņiem gan konsultācijas, gan arī mikrokredītus uz nākamo mēnešu “piena naudas” rēķina. Interesants sabiedrisko attiecību “PR” jaunums ir “Valmieras piena “logo plākšņu” izsniegšana labākajiem piena piegādātājiem. Piena ražotāji būtiski ietekmē uzņēmuma darbību. Ļoti svarīga ir piegādātā piena kvalitāte, taču arī piegāžu ātrums ir nozīmīgs. Ražotāji cenšas, lai rīta izslaukums nokļūtu veikalā tajā pašā dienā.

Tas, protams, neattiecas uz sieriem, kurus nogatavina ilgākā laikā. Šajā segmentā “Valmieras piens” ir guvis atzīstamus panākumus. Šogad a/s ražotie sieri guvuši atzinību dažādās konkursu nominācijās. Latvijas Piensaimnieku Centrālās savienības konkursā ir godalgoti tādi produkti kā “Krievija siers”, “Valmieras Brie” un “Valmieras Kamamber” sieri. Nominācijā “Skābpiena sieri” valmieriešu ražotais “Ķimeņu siers” ieguva pirmo vietu. A/s darbinieki ir aktīvi jaunu projektu rakstītāji un realizētāji, sākot ar SAPARD un beidzot ar jaunākajiem Eiropas struktūrfondu projektu iesniegumiem. Pašlaik, runājot “Valmieras piena” vadītāju vārdiem, notiek uzņēmuma jaunāko laiku trešā rekonstrukcija. Tā ietver piena sagatavošanas iecirkni (tajā skaitā jaunos “Tetra Top” iepakojumus) un katlu māju.

Diskusiju nobeigumā sarunas ievirzījās par tiem jautājumiem, kuros zinātnieki var aktīvi palīdzēt ražotājiem. A/s “Valmieras piens” padomes priekšsēdētājs izteica interesantu domu, ka MPS “Vecauce” varētu būt piena ražotāju “modeļsaimniecība” ar Latvijas zemniekiem atvērtu izmaksu un ienākumu bilanci. Šobrīd, pēc viņa domām, tā drīzāk ir tehnikas jaunāko sasniegumu demonstrētāja. Tika izteikti arī citi ražotāju priekšlikumi, kurus zinātnieki uzmanīgi uzklausīja un solīja sniegt savas atbildes.

LZA Lauksaimniecības un meža zinātņu nodaļas
priekšsēdētāja v.i.
Arnis Treimanis

Pēdējā atjaunošana 25-10-2008
Powered by Elxis - Open Source CMS