Latvijas Zinātnieku savienībai – 20

24-10-2008

Pēc mēneša, 27. novembrī, Latvijas Zinātnieku savienība atskatīsies uz 20 pastāvēšanas gadiem. Būs svinības, cerams, ka būs arī apsveikumi, būs buklets, kuru lasot un skatot, vecie biedri atsvaidzinās atmiņu par to, kā bija, kad bija.

Pirmās Padomes locekļi, aplūkojot vēsturisko fotoattēlu, teiks: ”Cik jauni mēs bijām...” Bija atmodas vētru un dziņu laiks, vēl nebija atjaunota Latvijas neatkarība, un visus spārnoja jūsma un darbošanās griba. Divdesmit gadi nesuši ne tikai briedumu, bet daudz ko arī ņēmuši, vietā atstājot mieles un sarūgtinājumu. Vai zinātnieki ir vajadzīgi savai valstij? Kāpēc vispārzināmā patiesība, ka zinātne un izglītība ir katras valsts izaugsmes garants, ir bezmaz ar sviedriem un asinīm jāpierāda arvien no jauna? Katrai Saeimai, katrai valdībai un, galu galā, visai mūsu sabiedrībai, kas taču it kā nemainās. LZS Valdes sēdē 16. oktobrī LZS Padomes priekšsēdētājs I. Kalviņš sarkastiski konstatēja, ka viņš nevar panākt vizīti ne pie valdības vadītāja, ne ministriem, kurus viņš pazīst personīgi, turklāt nelīdz ne Organiskās sintēzes institūta direktora, ne Zinātnieku savienības padomes priekšsēdētāja tituli.

H. Zenkēvičs bažījās, ka jaunais budžets atstums no zinātniskās darbības jaunus cilvēkus, kurus pēdējā pusotra gada laikā izdevās iesaistīt zinātnē, likvidējot paaudžu pārrāvumu, kas veidojies zinātnes “bada gados”. Zaudējums būs daudz lielāks, nekā zinātniskās darbības nodrošināšanai atņemtie 60 % finansējuma. I. Kalviņš to, ka taisnība ir vecai patiesībai – nav zinātnei naudas, nav cilvēku, redz jau savā institūtā, kur jāatlaiž no darba jaunie zinātnieki, lai tos vēlāk uz citiem noteikumiem pieņemtu atpakaļ.

Gan Valdes sēdē, gan tai sekojošajā LZS Padomes sēdē vispusīgi tika pārlūkots LR Augstākās izglītības likuma projekts, kuru Saeima izskata pirmajā lasījumā, pēc kā darbu sāks komisijas. Sevišķi uzmanīgi tika aplūkota likumprojekta zinātnes sadaļa, kurā konstatēta liekvārdība, neskaidri formulējumi, kas pieļauj neviennozīmīgu interpretāciju. Patīkami, ka likumprojektā jau iestrādāti daudzi priekšlikumi no tiem, kurus Zinātnieku savienība iesniegusi agrāk, taču vēl ir iespēja līdz otrajam lasījumam iesniegt savus uzlabojumus vai iebildumus. Klātesošo iebildumus izraisīja, piemēram, tas, ka nav atsevišķi atdalīts akadēmiskais personāls un zinātniskais personāls, piemērojot visiem vienus un tos pašus noteikumus. Satraucoši ir noteikumi, ka, teiksim, RTU ievēlētie OSI zinātnieki automātiski savā institūtā zaudē bāzes finansējumu. Kurš to gribēs? Bet likumprojektā ir strikti noteikts, cik profesoru ir jābūt universitātē, akadēmijā, augstskolā. Kā to izpildīs reģionālās augstskolas?

Tika nolemts izveidot nelielu darba grupu (U.Grāvītis, I. Kalviņš, R. Bebre, U. Raitums), kas apkopos ierosinājumus, tos attiecīgi noformulēs, lai varētu iesniegt Saeimai. Visi Padomes locekļi un citi interesenti aicināti iepazīties ar likumprojektu Izglītības un zinātnes ministrijas mājaslapā www.izm.gov.lv un savus ierosinājumus atsūtīt elektroniski

Tālāk LZS Padome tika informēta par Valdes paveikto LZS 20 gadu jubilejas pasākumu sagatavošanā.

Pēdējā atjaunošana 25-10-2008
Powered by Elxis - Open Source CMS