Ungārijas vēstnieka vizīte Latvijas Zinātņu akadēmijā

15-02-2018

14. februārī Latvijas Zinātņu akadēmijā (LZA) iepazīšanās vizītē bija ieradies Ungārijas vēstnieks Latvijā Ferencs Gābors Bāņai (Ferenc Gábor Bányai). Tikšanās piedalījās LZA prezidents Ojārs Spārītis, viceprezidents Andrejs Krasņikovs, kā arī LZA prezidenta padomniece starptautisko sakaru jautājumos Ilze Trapenciere.

Ungārijas vēstnieks tika iepazīstināts ar Latvijas Zinātņu akadēmijas struktūru un galvenajiem darbības virzieniem, īsumā tika raksturota zinātnes situācija valstī kopumā. Latvijas zinātnieki ir atvērti sadarbībai, tomēr, lai tā būtu produktīva, ir nepieciešams definēt konkrētas jomas un sadarbības veidus. Institucionālā līmenī šobrīd ir jāatjauno 1994. gadā noslēgtais sadarbības līgums starp Latvijas un Ungārijas Zinātņu akadēmijām. Svarīgi, attīstot savstarpējos kontaktus, meklēt atbalsta punktus gan institūtu, gan ar zinātni saistīto industriju vidē, turklāt visā Baltijas reģionā.

Vēstnieks, savukārt, iezīmēja Ungārijas valsts interesi apzināt divos pasaules karos kritušo ungāru karavīru apbedījumus Latvijā, kā arī izpētīt no Ungārijas uz Baltijas reģionu 2. Pasaules kara laikā deportēto karagūstekņu un civiliedzīvotāju, tostarp Ungārijas sieviešu izvešanu, likteņus. Lai īstenotu attiecīgu piemiņas pasākumu veikšanu, ir nepieciešama Latvijas vēsturnieku iesaiste, arhīvu apzināšana u.tml. Latvijas pusei ir iespēja sniegt savu ieguldījumu un ekspertīzi šajos jautājumos.

Foto - Kristaps Broks

Ilze Stengrevica
sabiedrisko attiecību speciāliste 
Latvijas Zinātņu akadēmija
Akadēmijas laukums 1, Rīga, LV1050
e-pasts: 
 
tālrunis: 67223567 
fakss: 67821153
www.lza.lv
twitter.com/LZA_LV
https://www.facebook.com/latvijaszinatnuakademija

Pēdējā atjaunošana 15-02-2018
Powered by Elxis - Open Source CMS