Armēnijas Republikas vēstnieka vizīte Latvijas Zinātņu akadēmijā

22-09-2018

Ceturtdien, 20. septembrī Latvijas Zinātņu akadēmijā viesojās Armēnijas Republikas vēstnieks Tigrans Mkrtčjans, lai aktualizētu jautājumu par Armēnijas un Latvijas zinātnieku un zinātnisko institūciju, tai skaitā universitāšu sadarbību. Tikšanās laikā ar Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidentu Ojāru Spārīti tika uzsvērts, ka ir nepieciešams intensificēt tiešus kontaktus starp Armēnijas Nacionālo zinātņu akadēmiju un Latvijas Zinātņu akadēmiju. Pagaidām, kamēr gaidāma abu valstu sadarbības līguma izglītībā un zinātnē noslēgšana, ir iespējams parakstīt abu akadēmiju līgumu, definējot konkrētas sadarbības formas un prioritāros virzienus.

Armēnijas Republikas vēstnieks uzsvēra, ka Armēnijas zinātnē īpaši spēcīgas ir dabaszinātņu nozares, taču paralēli tiek attīstītas humanitārās jomas - primāri armenoloģija - un sociālās zinātnes. Vēstnieka Tigrana Mkrtčjana un LZA prezidenta Ojāra Spārīša sarunā tika skarta armēņu genocīda tēma. Armēnijas Genocīda muzejs vienlaikus ir zinātnisks institūts, abas institūcijas atrodas Armēnijas Nacionālās zinātņu akadēmijas paspārnē. Latvijas Zinātņu akadēmija nākotnē varētu veicināt abu valstu sadarbību muzeoloģijā.

Armēņu un latviešu kultūras saskaras daiļliteratūras tulkojumos, pērn nācis klajā 10. gadsimta armēņu mūka un dzejnieka Narekas Grigora „Žēlabu grāmatas" tulkojums, latviešu lasītājam ir pieejami arī vairāki mūsdienu literatūras tulkojumi (Narinē Abgarjanas „Maņuņa" un „No debesīm nokrita trīs āboli"), mūzikā un mākslā.


Tigrans Mkrtčjans un Ojārs Spārītis

Foto - Kristaps Broks

Powered by Elxis - Open Source CMS