Latvijas Zinātņu akadēmijā viesojas Slovākijas Republikas vēstnieks

16-10-2019

Š.g. 15. oktobrī Latvijas Zinātņu akadēmijā (LZA) viesojās Ladislavs Babčans (Ladislav Babčan), lai iepazīstinātu ar vēstniecības darba prioritātēm un pārrunātu Slovākijas un Latvijas sadarbību zinātnē.

Viena no galvenajām prioritātēm vēstniecībai ir stiprināt Slovākijas un Latvijas sadarbību aizsardzības jomā, kā arī veicināt Latvijas sabiedrības informētību par šīs sadarbības nozīmīgumu;  šobrīd Slovākija ir pievienojusies NATO kaujas grupai Latvijā ar 152 vīru lielu vienību, Slovākija piedalās NATO Stratēģiskās komunikācijas ekselences centra (NATO StratCom CoE) darbā. Slovākija pārsvarā joprojām attīstās kā t.s. darbaspēka ekonomika, pateicoties vairākiem lieliem mašīnbūves un elektronisko iekārtu uzņēmumiem, kas bāzēti Slovākijā un kuros investēts ārvalstu kapitāls, tomēr valstij ir mērķis pakāpeniski panākt zināšanu ekonomikas īpatsvara pieaugumu kopējā tautsaimniecības attīstības stratēģijā, kur tiktu palielināta pētniecības un inovāciju loma.

Latvijas Zinātņu akadēmijas un Slovākijas Zinātņu akadēmijas divpusējais sadarbības līgums dod iespēju turpmāk aktīvāk attīstīt sadarbību zinātnisko institūciju starpā, kā arī veicināt savstarpēju studentu un pētnieku apmaiņu. Ievērojot Slovākijas ekonomikas specifiku, kā norādīja LZA prezidents Ojārs Spārītis, Latvija var piedāvāt savu ekspertīzi inženierijas, mašīnbūves, materiālzinātņu jomās, perspektīva būtu sadarbība arhitektūrā, restaurācijā, kultūras mantojumā. Ieteicami būtu attīstīt savstarpējos kontaktus pārtikas rūpniecības un it sevišķi jaunu pārtikas produktu izstrādes jomās, kā arī vēl plašāk attīstīt sadarbību farmācijā. Jāatzīmē, ka starp Latvijas farmācijas koncerna AS "Grindeks" četriem meitas uzņēmumiem viens ir Slovākijā.

Pārrunājot tuvākos soļus sadarbības veicināšanā, puses vienojās, ka Slovākijas vēstnieks sadarbībā ar LZA uzsāks priekšdarbus Slovākijas Zinātņu akadēmijas prezidenta vizītes Latvijā organizēšanā, kas varētu notikt nākošā gada vidū.

Foto - Kristaps Broks


Slovākijas Republikas vēstnieks Latvijā Ladislavs Babčans un Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Ojārs Spārītis


Slovākijas Republikas vēstnieks Latvijā Ladislavs Babčans

Ilze Stengrevica
sabiedrisko attiecību speciāliste
Latvijas Zinātņu akadēmija
Akadēmijas laukums 1, Rīga, LV-1050
Tālr.: +371 26385060
E-pasts:
Sekojiet arī twitter@LZA_LV un Facebook
https://www.facebook.com/latvijaszinatnuakademija/

Pēdējā atjaunošana 16-10-2019
Powered by Elxis - Open Source CMS